18 Haziran 2015 20:08

Obama: Irk, din, inanç ayrılığı yüzünden yapılan saldırılar demokrasimiz için tehlikedir

Paylaş

ABD'nin Güney Carolina eyaletine bağlı Charleston kentinde genel olarak Afrika asıllı Amerikalıların gittiği tarihi bir kiliseye gerçekleştirdiği silahlı saldırıda 9 kişiyi öldüren Dylan Roof adlı 20'li yaşlardaki kişinin nefret suçu işlediği belirtildi. 

Polis, saldırıdan sonra kaçmayı başaran ve Charleston'dan 400 kilometre uzakta, bir trafik kontrolü sırasında yakalanan Dylan Roof'un, saldırıya geçmeden önce, saldırıyı gerçekleştirdiği kilisede yaklaşık bir saat, çevresindeki siyah Amerikalılarla birlikte dua ettiğini açıkladı. 

Dylan Roof, saldırıdan önce, Kadınlarımıza tecavüz ediyorsunuz, ülkemizi elimizden alıyorsunuz, defolun gidin diye bağırdığı, ardından silahını çekerek 9 kişiyi öldürdüğü belirtildi. Nefret suçu işlediği belirtilen Dylan Roof'a, babasının Nisan ayında 21. doğum günü için 45 kalibrelik bir silah hediye ettiği, Roof'un saldırıyı bu silahla gerçekleştirdiği de polisin verdiği bilgiler arasında yer aldı. Saldırganın Facebook profilinde de ırkçı logoların bulunduğu bir fotoğraf ortaya çıktı. Saldırganın giydiği ceketin üzerinde Güney Afrika'daki ırkçı rejimin bayrağının bulunduğu armalar yer aldığı belirtildi.

ABD Başkanı Brack Obama, Güney Caroline eyaletine bağlı Charleston kentindeki Emanuel African Methodist Episcopal Kilisesi'nde gerçekleşen saldırı ile ilgili yaptığı açıklamada, Amerikalıların barış ve huzur için dua etmeye gittikleri kilisede ölümle yüz yüze gelmelerinin çok trajik olduğunu söyledi. Kilise üyelerinden bazı kişileri şahsen tanıdığını, kilisenin siyahlara karşı yürütülen ırkçı kampanya karşısında mücadele etmek için kurulduğunu vurgulayan Obama, Burası Amerika'nın ve Charleston'un tarihinde kutsal bir yerdir dedi. 

Saldırı ile ilgili 'nefret suçu' kapsamında soruşturma başlatılacağını belirten Obama, ele geçirilen saldırganın adalet karşısında hakettiği cezanın alması için gereken her şeyin yapılacağını söyledi. Bu tür saldırıların, başka gelişmiş ülkelerde görülmediğine değinen Obama, Bu kadar sıklıkla başka yerlerde olmuyor. Bunu engellemek bizim elimizde. Saldırının siyahların gittiği bir kilisede gerçekleşmesi, bizim karanlık tarihimizin bir parçasını ortaya koyuyor. Siyahların kilisesine yapılan ilk saldırı değil bu. Irk, din, inanç ayrılığı yüzünden yapılan saldırılar demokrasimiz için en büyük tehlikedir dedi. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kargo şubesinin adı, 'Özgecan Şubesi' olarak değiştirildi

SONRAKİ HABER

Sıra dışı Viking

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...