18 Haziran 2015 17:12

Hong Kong’dan Pekin’e ret

Paylaş

Hong Kong’da özel yönetim parlamentosu tartışmalı seçim reformu taslağını reddetti. Pekin yanlısı vekiller oylamayı boykot etti. Hong Konglular 2017 yılındaki seçimlere Pekin’in karışmamasını ve seçimlerin serbest bir biçimde yapılmasını talep ediyordu. Hong Kong’da aylar süren gösterilerde on binlerce kişi demokratik seçimler için sokaklara çıkmış ve kentin üç arterini işgal etmişti. Hong Konglularla polis arasında zaman zaman çatışmalar yaşanmış, aralık ayında son işgal çadırlarının kaldırılmasıyla protestolar sona ermişti.

PEKİN YANLILARINDAN BOYKOT

Hong Kong’da özel yönetim parlamentosu iki gündür tartıştığı seçim reformu taslağını oyladı. 70 sandalyeli parlamentoda 28 milletvekili ret oyu kullandı. Evet diyenlerin sayısı 8’de kaldı.

Böylece taslağın parlamentodan geçebilmesi için üçte ikilik çoğunluğa ulaşılamamış oldu. Öte yandan, Pekin yanlısı vekillerin çoğu oylamayı boykot etti ve yaklaşık 30 vekil, oylama öncesi binadan ayrıldı. Hong Kong medyasına göre, reform paketine ret oyu verenler arasında Pekin yanlısı bir vekil de bulunuyor.
Seçim reformu taslağı Hong Kong’da halkın özel yönetim bölgesinin başkanını ilk kez doğrudan seçmek için 2017’de sandık başına gitmesini öngörüyordu. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesinin 2017 seçimlerine ilişkin düzenlemelerde açıktan aday olma imkanını kaldırması, geçen yıl Hong Kong’da gösteri ve eylemlere neden olmuştu.

Eski İngiliz sömürgesi Hong Kong 1997’de, Portekiz sömürgesi Macau ise 1999’da Çin Halk Cumhuriyeti’ne geri verildi. Özel yönetim bölgesi statüsü taşıyan Hong Kong ve Macau’da “tek ülke, iki sistem” ilkesi uygulanıyor. Bu çerçevede yerel halkın ifade özgürlüğü ve gösteri düzenleme hakkı bulunuyor ancak özgür ve serbest seçimlere izin verilmiyor.

ÖNCEKİ HABER

JİTEM davasında savcı beraat istedi

SONRAKİ HABER

Kadınlar kadın katliamına tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...