18 Haziran 2015 17:06

JİTEM davasında savcı beraat istedi

Paylaş

Cizre JİTEM davasının görüldüğü Eskişehir’de iddia makamı, dava kapsamında yargılanan, aralarında Emekli Albay Cemal Temizöz ve Cizre Eski Belediye Başkanı Kamil Atak’ın da bulunduğu 8 kişi hakkında beraat talebinde bulundu.

Davanın Diyarbakır’da görülen duruşmasında iddia makamı, Temizöz hakkında 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 100 yıl, JİTEM elemanları Adem Yakin hakkında 4 kez, Hıdır Altuğ hakkında 5 kez, Burhattin Kıyak hakkında 4 kez ve Abdulhakim Güven hakkında 3 kez müebbet hapis cezası istemişti. 1993 ile 1995 yılları arasında Şırnak’ın Cizre ilçesinde 15 ayrı olayda 21 kişinin öldürüldüğü kamuoyunda Cizre JİTEM davası olarak bilinen davanın Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesine naklinden sonra görülen 2. duruşması görüldü.  

Davaya yargılanan sanıklar katılırken mağdurlar ve mağdur yakınları katılamadı. Görülen duruşmada savcı yaklaşık 50 sayfalık bir mütalaa verdi. Savcı beyanında davada yargılanan başta dönemin Cizre İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz, Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak ve Cizre İlçe Belediye Başkanı Kamil Atağ olmak üzere bütün sanıklar hakkında beraat talep etti. Gerekçe olarak suçların bu kişiler tarafından işlendiğinin şüpheden uzak ve vicdanı kanaate uygun delil olmaması gösterildi. Bunun üzerine söz alan mağdur avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Av. Ahmet Özmen savcılığın dosyada bulunan daha önceki mütalaa ve iddianamelerdeki suç isnatlarını ve delilleri nasıl değerlendirdiğini anlamadıklarını beyan etti. Mahkemede mağdur avukatları olarak bu olay aydınlatılana ve suçlular ceza alana kadar peşini bırakmayacaklarını belirten avukatlar bu davadan çıkan kararların kesinlikle siyasi olacağını belirtti.

DAVAYI KAÇIRIYORLAR

Davanın Eskişehir’e aktarılması üzerine hiçbir mağdur ve yakınının duruşmalara katılamadığını belirten avukatlar mahkemeden talepte bulundu. Avukatlar dile getirdikleri taleplerinde maddi olumsuzluklar nedeniyle duruşmalara gelemeyen mağdur ve mağdur yakınlarının hukukun hakkaniyet ilkesi gereğince Adalet Bakanlığınca çıkarılan ödenekle karşılanmasını istediler. Ancak mahkeme bu taleplerini reddetti. Davaların hem uzak bir ile taşınması hem de mağdur tarafın duruşmaya katılma olanağının sağlanmaması eleştiri konusu olarak dikkat çekti.  Mahkeme çıkışında açıklama yapan avukatlar onca tanığa, delile ve JİTEM yapılanması ile ilgili onca resmi kaynağa rağmen beraat istenmesine anlam veremedikleri belirtti. Duruşma muhtemel bir karar duruşması olarak 5 Kasım 2015 tarihine ertelendi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tanrıkulu yüzde 60’ı işaret etti!

SONRAKİ HABER

Hong Kong’dan Pekin’e ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...