18 Haziran 2015 16:12

MMO: İstihdam sanayiye fazla geliyor, kıyım kapıda

Paylaş

Makina Mühendisleri Odası araştırmasına göre büyüme ve istihdam verileri, sanayi ve inşatta büyüme ile uyumlu olmayan bir istihdama işaret ediyor. 

Yeni bir büyüme ivmesi yakalamanın zorluğu karşısında işverenlerin tensikata gidebilecekleri ve kıdem tazminatı yükünden kurtulmak için baskılarını artıracakları bildirildi. 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, her ay İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin yedincisini “Sanayide büyüme-istihdam ve işsizlik” konusuna ayırdı. 
TÜİK verileri kullanılarak yapılan araştırmada büyüme ile istihdam arasındaki uyumsuzluğa işaret edildi. 2001’den 2005 yılına 19.6 milyon olan istihdamın 26 milyona yaklaştığına dikkat çekilen araştırmada sanayi sektörünün de bu süre içinde 1 milyon istihdam yarattığı vurgulandı. “2014’e gelindiğinde GSYİH’de sanayinin payının yüzde 19.5’e düşmesine karşılık istihdamdaki payının yüzde 27.7’ye çıktığı görülmektedir. Bu da aradaki puan farkının 6.6 puana çıkmış olması demektir. Ortada büyüme ile uyuşmayan bir istihdam fazlalığı vardır” tespiti yapıldı. 

İSTATİSTİKİ BİR HATA MI?

Araştırmada, sanayi ve inşaatta yaratılmış görünen istihdam ile büyüme gerçeği arasında açıklanabilir bir uyum bulunmadığına dikkat çekildi. Hem sanayinin hem de inşaat sektörünün istihdamındaki artışın özellikle son üç yıldır bu sektörlerdeki büyümenin çok üstünde seyrettiğine işarete edilen araştırmada şöyle denildi: “Bu durum eğer bir istatistiki kalite düşüklüğünden kaynaklanmıyorsa, söz konusu sektörlerde firmaların ani daralma ve genişleme anlarında istihdamda fazla ayarlama yapmadıkları, daha istikrarlı bir büyüme ivmesini yakalama umuduyla istihdamlarına dokunmadıkları şeklinde yorumlanabilir.”
Ayrıca, kıdem ve ihbar tazminatları yükünün de firmalar açısından istihdamda tasarruf konusunda caydırıcı bir rol oynayabileceğine dikkat çekildi. 

Ücretlerin düşüklüğünün de, firmalara tasarrufu istihdamdan başlatmama konusunda etki etmiş olabileceğinin ifade edildiği açıklamada şu uyarı yapıldı: “Ancak, alışıldık bir büyüme ivmesinin yakalanmasının zorlaştığı son 3 yıl ve yakın gelecek, risklerin artması ile birlikte başta sanayide olmak üzere öteki sektörlerde de firmaları tensikata zorlayabilecektir.” 

İŞÇİ ATMAK YERİNE... 

MAKİNA Mühendisleri Odasının araştırmasının sonuç bölümünde ise şöyle denildi; 
“Özellikle sanayi işverenleri, yakın zamanda istihdamı azaltmaya gidebilirler ve bunun için de kıdem tazminatı yükünü hafifleştirecek düzenlemeleri yeni kurulacak hükümetten ‘mikro reform’ adıyla yeniden isteyebilirler. 

Emek örgütlerinin, örgütsüz işçileri bu durumdan haberdar ederek örgüt çatısı altına çağırmalarından ve örgütlü mücadeleyi daha da yükseltmelerinden, yani mücadeleden başka direnme yolu bulunmamaktadır. 
Sanayide atıl görünen iş gücünü tasfiye etmek yerine, sanayide kapasite kullanımını daha da yükseltecek, yeni yatırımlarla atıl iş gücünü kullanacak sanayi odaklı bir büyüme paradigmasının mümkün olduğu da tüm yetkililere ayrıca hatırlatılmalıdır.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İHD Merkez Kadın Komisyonu : AYM eril zihniyetle karar vermiştir'

SONRAKİ HABER

Ramazan bolluğu yedi yıldır yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa