18 Haziran 2015 12:56

Documentarist’te ödüller Koloni, Su Bedevileri ve Motör’e!

Paylaş

Sekizinci kez sanatseverlerle buluşan ve bir hafta boyunca seyirci karşısına çıkan Documentarist İstanbul Belgesel Günleri'nin ödülleri belirlendi.

Festivalde Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü'nü Gürcan Keltek'in yönettiği Kıbrıs'ta yaşanan kayıplar üzerine çektiği ‘Koloni’ adlı film kazandı. 

Gürcan Keltek’in yönetmenliğini yaptığı Koloni, Kıbrıs’ta geçiyor, 1974’te adada Müslüman Türkler ile Ortodoks Rumlar arasında ortaya çıkan gerginlikten sonra yaşanan savaş sırasında öldürülen insanların izini süren Otonom Kayıp Şahıslar Komitesini anlatıyor.

Özgür Mumcu, Veton Nurkollari, Aslı Özgen-Tuncer, Reyan Tuvi ve Seren Yüce'den oluşan jüri aynı zamanda Ömer Güneş'in, Irak Basra Körfezi’nde, Dicle ve Fırat nehirlerinin döküldüğü noktada yaşayan su bedevileri hakkındaki "Su Bedevileri" adlı kısa belgeselini de mansiyon ödülüne değer gördü.

Çağdaş Günerbüyük, Arab Loutfi, Bojidar Manov’dan oluşan FIPRESCI jürisi de ödülünü Cem Kaya’nın "Motör: Kopya Kültürü & Popüler Türk Sineması" adlı filmine verdi. Türkiye-Almanya yapımı belgesel Yeşilçam'ın avantür dönemini anlatırken bir yandan Hollywood sinemasının Yeşilçam üzerindeki etkisini, sinemacıların deneyimlerini anlatıyor. 

FIPRESCI Eleştirmenler Ödülü'nü kazanan ‘Motör’, ödülün uluslararası adayları arasında yer alıyordu, geçen yılki gibi FIPRESCI jürisi yine Türkiye yapımı bir filmi seçmiş oldu. 

Sanatseverler ile belgeselleri buluşturan etkinlik, bu akşam saat 17:00’de yapılacak ödül ve kapanış töreniyle bitecek. Ödüller, SALT Beyoğlu'nda ‘Sesli Moana’nın özel gösterimi öncesinde yapılacak törenle 17.00'de sahiplerine verilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Sebahat Tuncel yeniden yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Bir mültecinin İstanbul hikayesi ya da ‘burada olan’ Enzo İkah

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...