17 Haziran 2015 20:29

FED, faiz artışına gitmedi

Paylaş

ABD Merkez Bankası (FED), şartların oluşmadığı gerekçesiyle haziran ayında da faiz artırımına gitmedi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük toplantı sonrası yayınladığı bildiride, ekonominin kademeli olarak genişlemeyi sürdürüğü ve istihdam piyasasının giderek doğal seviyesine doğru ilerlediğine dikkat çekildi.

Faiz artırımı konusunda yine kesin tarih vermeyen FOMC, ekonominin performansına göre artışın eylül ayında gerçekleştirilebileceği sinyalini verdi. Uzmanlar da FED’in ilk faiz artışını eylül ayında gerçekleştirebileceğini ifade etti. Bildiride, ilk çeyrekte yavaşlayan ekonomik faaliyetlerin ‘ılımlı’ bir şekilde genişleyerek değiştiğine vurgu yapıldı.

İstihdam artışına dikkat çeken FOMC üyeleri, hane halkı harcamaların arttığı konut sektörünün geliştiğini aktardı. İşgücü piyasasındaki gevşekliğin ve uzun süreli işsizlik oranın azaldığı belirtildi. Yetkililer, istihdam piyasasındaki gelişmelerin devam etmesi ve enflasyonun ‘makul-güvenilir’ bir şekilde hedeflenen yüzde 2’lik bir orana doğru yönelmesi halinde faiz artışının olabileceğini yineledi.

Politika yapıcıları, faiz oranın yüzde 0,125’ten yüzde 0,625’e yükseleceğini tahmin ediyor.

FED, faizleri 2008’den beri sıfıra yakın bir seviyede tutuyor. FED, petrol fiyatlarının düşük olmasının enflasyonun düşmesini sağladığını, ancak şu anda bu durumunun ‘dengelendiğini’ ifade etti. Doların değerli olmasından dolayı Amerikalı tüketiciler için ithalat fiyatlarının düştüğü kaydedildi.

Yetkililer, 2016 için faiz artışı tahminlerini yüzde 1,875’ten yüzde 1,625’e, 2017 için yüzde 3,125’ten yüzde 2,875’e düşürdü. Uzun dönem faiz artış oranı ön görüsü ise yüzde 3,75 oranında kaldı. Kış mevsimin sert geçmesinden dolayı ekonominin ilk çeyrekte büyük ölçüde küçüldüğü hatırlatıldı.

Bildiride, 2015 ekonomik büyüme tahmini yüzde 1,8’den yüzde 2’ye yükseltildi. Mart ayında ise bu oran yüzde 2,3’ten yüzde 2,7’ye yükseltilmişti. 2016 için büyüme yüzde 2,4’ten yüzde 2,7'e yükseleceği öngörüldü.

FED'e göre işsizlik oranı ise yüzde 55’ten yüzde 5,2 ila yüzde 5,3 arasında olması tahmin ediliyor. 2016’da ise bu oran yüzde 5 seviyesinde olacağı öngörülüyor. Enflasyon oranı 2016’da yüzde 1,6 ila yüzde 1,9 arasında olacağı tahmin edildi.

'ZAMANDAN ZİYADE PARA POLİTİKASI DAHA ÖNEMLİ'

FOMC bildirisinin yayınlanmasından sonra Washington'da gazetecilerin karşısına geçen FED Başkanı Janet Yellen, FOMC'un en son toplandığı nisan ayından sonra istihdam piyasasının ivme kazandığını belirtti. Faiz artışının zamanlamasından ziyade para politikasında takip edilecek yolun daha önemli olduğuna dikkat çeken Yellen, faiz artışı için gereken şartların henüz sağlanmadığını kaydetti. Faiz artışına karşı piyasanın bu karara nasıl tepki vereceğinden emin olmadığını belirten Janet Yellen, artış için enflasyon ve istihdamda kesin kanıtlar görmek istediğini yineledi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Yellen, "Faiz artışının bu yıl içinde artırılmayacağı yönünde bazı söylentiler var, artırılması için herhangi bir garanti veriyor musunuz?" sorusuna "Artışın ne zama olacağı ile ilgili tarih veremem. Garantide veremem. Ancak FOMC üyelerinin birçoğu, ekonomik verilerin bu yıl içinde faiz artışına imkan vereceğini düşünüyor." şeklinde cevap verdi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

ABD Savunma Bakanı: Eğit-Donat programı için personel bulamıyoruz

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da kritik toplantı öncesi hükümete destek eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...