17 Haziran 2015 20:03

ABD Savunma Bakanı: Eğit-Donat programı için personel bulamıyoruz

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriyeli hükümet karşıtı militanların ve Iraklı güçlerin eğitilmesine yönelik programların yeterli sayıda personel bulunamamasından dolayı yavaş ilerlediğini söyledi.

Paylaş

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriyeli hükümet karşıtı militanların ve Iraklı güçlerin eğitilmesine yönelik programların yeterli sayıda personel bulunamamasından dolayı yavaş ilerlediğini söyledi.

Savunma Bakanı Ashton Carter ve ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’nde düzenlenen “ABD’nin Ortadoğu Politikası ve Stratejisi” başlıklı oturumda Kongre üyelerinin sorularına cevap verdi.

Irak’taki askerlerin eğitilmesi programının istendiği gibi gitmediğini kaydeden Carter, “Irak’taki eğitim çabalarımız eğitim alacak aday azlığından dolayı yavaşladı. Açıkçası bize yeteri kadar er ulaşmadı.” dedi. Programa başlarken sonbahar dönemine kadar 24 bin Iraklı askeri eğitmeyi amaçladıklarını kaydeden Carter, “Sadece 7 bin acemi eri eğitebildik. Buna ek olarak 2 bin de terörle mücadele personeli var.” ifadelerini kullandı.

Iraklı liderlere ABD’nin Irak’a daha fazla yardıma hazır olduğunu söylediğini kaydeden Carter, “Irak hükümetinin tüm taraflarından daha ileri bir kararlılık görmeliyiz.” şeklinde konuştu. Irak Başbakanı Haydar el-Abadi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Cumhurbaşkanı Mesud Barzani ve Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ile bu yönde görüşmeler yaptığını kaydeden Carter, bu görüşmelerden olumlu işaretler aldığını sözlerine ekledi.

BENZER PROBLEMLER EĞİT-DONAT PROGRAMINDA DA VAR

Carter, bir soru üzerine Eğit-Donat olarak bilinen ve Suriyeli hükümet karşıtı militanların eğitilmesini içeren programın Irak’takinden çok daha zorlu olduğunu kaydetti. Eğit-Donat’ta adayların bulunmasının yanında kimlik ve ideolojilerinin de tespit edilmesi gerektiğini ve bunun çok zor olduğunu dile getirdi. Carter, “Yeteri kadar eğitim tesisimiz vesaire var. Şimdilik bunları doldurmak için yeterli adayımız yok.” ifadelerini kullandı.

Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de Carter gibi Eğit-Donat programının Iraklı güçlerin eğitilmesinden daha zorlu bir program olduğunu kaydetti. Eğit-donat sürecinin henüz başında olduklarına dikkat çeken Dempsey, “Vazgeçmek için henüz çok erken.” dedi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Trakya'da kuvvetli yağış uyarısı

SONRAKİ HABER

FED, faiz artışına gitmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...