18 Haziran 2015 01:19

Merhaba alın teri ve gözyaşı ortak olanlar

Paylaş

Schneider Elektrik İşyeri Komitesi
Çiğli/İZMİR

İzmir’den Çiğli Organize’de çalışan metal işçisi kardeşlerinizden selamlar. Bizler sizinle bir deneyimimizi paylaşmak ve mücadeleye olumlu etkisini anlatmak istiyoruz.
Öncelikle işçilerin işyeri örgütü olan temsilcilik ve işyeri komite seçimimizi nasıl yaptığımızı anlatmak isterim.
İşyeri sendika ilan panolarına astığımız adaylık başvurusu çağrısı sonrası adaylıklarını koyan arkadaşları tüm fabrikada işçilerin onayına sunduk. Sandıktan çıkan sonuç sonrası aynı işlemi işyeri komitesi için de yaptık. Aday olan arkadaşları kendi bölümlerinde çalışan arkadaşlarının seçimine sunduk. İsimlerini yazdığımız kağıtları arkadaşlara dağıtarak istedikleri arkadaşları yazmalarını ve kendi yaptığımız karton kutuya atmalarını istedik. Bunları fabrikamızdaki diğer bölümlerde de yaptık. 200 kişilik fabrikada 33 kişilik bir komite oluşturduk. Daha sonra sendikal işleyiş içinde bulunan sosyal etkinlik, disiplin, izin kurulu, genç işçi örgütlenmesi, kadın kurulu, basın yayın, örgütlenme ve engelli komisyonlarını oluşturduk.
Bunları öncelikli olarak gönüllülük esasına göre yaptık. Tabii ki bu komisyonları oluştururken her bölümden bir kişinin olmasına dikkat ettik. Örneğin, sosyal etkinlik komisyonuna depo, enjeksiyon, montaj ve PKS denilen bolümden birer arkadaşımızın katılmasını özellikle istedik. Çünkü her bölümün içinde olduğu bir işleyiş ancak gerçek demokrasiyi açığa çıkarabilir. Herkesi mücadeleye nerede ve nasıl katıp faydalı hale getirebiliriz, onunla beraber yanı başındaki arkadaşımızı da bu onurlu kavgaya nasıl dahil etmeyi kendimize rehber edindik.
Tüm komisyonları böyle oluşturduktan ve orada olan arkadaşların onayına sunduktan sonra liste halinde telefon numaralarını da yazıp tüm bölümlerin ilan panolarına asarak işyeri geneline yaydık. Ayrıca işyeri yönetimine de bildirerek işyeri komitesinin meşruluğunu ve tanınmasını sağladık. Böylece işveren vekillerinin işyeri komite üyelerini de söz sahibi olarak temsilciler kadar tanımasını ve onların da sorun çözen bireyler olarak bilinmesini sağladık. Son olarak da bu çalışmamızı rapor halinde sendika şubemize bildirdik.
Bunları yapmaktaki amacımız öncelikli olarak işyerinde çalışan ama geri duran işçi arkadaşları kavganın bir parçası yapmak, aktif hale getirmek ve her şeyi yönetime havale edip sonradan yakınmalarını ve küsmelerini engellemek. Diğer bir amacımız ise sorumluluğu tüm işyerine yaymak ve böylece temsilci arkadaşların üzerindeki yükü almak, onun daha başka sorunlarla uğraşmasını sağlamak. Aslında en önemlisi de işçilerin kendi kararlarını kendilerinin almalarını sağlamak. Olumsuz bir şeyle karşılaştıklarında da kendi talepleri olduğunu görüp daha fazla sahiplenmelerini sağlamak.
Daha ilk günden bunun faydasını gördük. Görev alan arkadaşlar gelip işyerinde tüm işçilere boş bir kağıt dağıtıp ne gibi bir sosyal aktivitelerin talep edildiğini tespit etmek istediklerini söyledi.
Böylece sadece kendini değil tüm fabrikayı düşünen bir işçi profilinin ilk meyvesini almıştık. Bu ve benzer olumlu gelişmeler temsilcilerin üzerindeki yükü azaltıyor, geriye gelen öneri ve benzeri şeyleri takip etmek ve sınıf bilincini olgunlaştırmak kalıyor.
Sadece bunlardan yola çıksak bile işyeri komitelerinin ve taban örgütlenmesi denen şeyin neden önemli ve hayati olduğunu anlayabiliriz. Ufak bir deneyim ama koca bir yaşamın aslında hangi temellerde inşa edildiğinde zafere gideceğimizi gösteriyor.
Bize de sadece bu mücadelede öne çıkan, sınıf bilincini alan işçileri kazanmak kalıyor. Herkese kolaylıklar diliyor, 8 günlük direnişini zaferle taçlandıran Federal Mogol işçilerine mücadeleye bir nefes daha kattıkları için teşekkür ediyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Eller

SONRAKİ HABER

SeraPool’da onur ve gelecek direnişi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...