18 Haziran 2015 00:56

Zaxarçenko: Barış için hiçbir fırsatı yanıtsız bırakmayız

Geçtiğimiz günlerde DNR (Donetsk Halk Cumhuriyeti) Devlet Başkanı Aleksandr Zaxarçenko, televizyon canlı yayınında Donbasslıların sorularını yanıtladı ve barış için hiçbir fırsatı yanıtsız bırakmayacaklarını söyledi.

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinin Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri isimleriyle iki bağımsız cumhuriyet olarak ülkeden ayrılmasının ardından bölgedeki gerginlik sürüyor. İmzalanan ateşkes anlaşması zaman zaman çatışmalarla bozulma noktasına geliyor.

Geçtiğimiz günlerde DNR (Donetsk Halk Cumhuriyeti) Devlet Başkanı Aleksandr Zaxarçenko, televizyon canlı yayınında Donbasslıların sorularını yanıtladı ve barış için hiçbir fırsatı yanıtsız bırakmayacaklarını söyledi.

KENT MEYDANLARINDA DA İZLENDİ

Tüm bölgesel televizyon kanallarından eş zamanlı olarak yayınlanan ve yaklaşık 2 saat süren canlı bağlantıda yüzlerce DNR vatandaşı sorularını ilk kez olarak doğrudan Zaxarçenko’ya sorma fırsatı buldu. Başta Lenin Meydanı olmak üzere, başkent Donetsk’in belirli noktalarına konulan dev ekranlar vasıtasıyla da canlı seyredildi.

‘BARIŞTAYIZ AMA SAVAŞA DA HAZIR OLUN’

Bugünlerde Ukrayna Hükümeti ve DNR arasında farklı seviyelerde siyasi görüşmenin devam ettiğini ancak taraflar arasında temel noktalara dair anlaşmazlıkların sürdüğünü ve dahası II. Minsk Ateşkes Anlaşması’nın da her şeye rağmen tam anlamıyla uygulanmadığını vurgulayan Zaxarçenko sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan dolayı tüm kalbimizde barışı amaçlıyoruz. Öte yandan, geçici olarak işgal altındaki bölgede bulunan insanları da unutamayız. Görüşmelerin sonuçları gösteriyor ki Kiev bizimle bir araya gelmek istemiyor ve bu politik sorunları barışçıl yollar ile çözmeye yanaşmıyor. Aksine Kiev maalesef sorunu güç kullanmak yoluyla çözmeyi umuyor. Bundan dolayıdır ki barıştayız ancak olası büyük bir savaşa da hazır olun”

EKONOMİK OLARAK AYAĞA KALKMA PLANI

Donbass’ın Ukrayna birliklerince kontrol edilen bölümünü barışçıl yöntemlerle geri alabilmek için en ufak bir fırsatı dahi cevapsız bırakmayacaklarının altını çizen DNR başkanı, çözülmeyi bekleyen diğer temel meseleleri ise şu şekilde özetledi: “En önemlisi endüstriyi ve sosyal altyapıyı ayağa kaldırmak. Bugün itibariyle devlet tüm kuvvetini ve kaynaklarını; ekonomiyi canlandırmak, yolları yeniden inşa etmek ve kömür sanayini diriltmek için seferber etmiş durumda. Sanayi işlemediği sürece ekonomi normal olarak yaşayamayacaktır. Yerleşim yerlerini tamamıyla onarmak için parayı nereden bulacağız? Bugünün temel görevi: Kendi başımıza para kazanmayı iyice öğrenmemizdir. İyi ki ve şansımıza, doğal kaynaklar bakımından zengin topraklarda yaşıyoruz. Bu da bize, onlardan akılcı biçimde yararlandığımız ölçüde yaşama imkanı verir.”

İŞLETMELERİ HALKIN MÜLKİYETİNE DÖNDÜRECEĞİZ

Su ve yer altı kaynakları gibi temel-stratejik sahalardaki belirli işletmeleri süresiz olarak kamulaştırdıklarını hatırlatan DNR Devlet Başkanı Aleksandr Zaxarçenko, “Devletin, cumhuriyetin hayati işlevdeki tüm sektörlerinde temsil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu birinci olarak, bütçeyi güçlendirecektir. İkinci olarak ise; eskiden tek devlet çatısı altında yaşarken rüşvetten ve yolsuzluktan ülkenin soyulduğunu biliyoruz. Babalarımız, dedelerimiz ve büyük dedelerimizin adeta elleriyle inşa ettiği ne var ne yok ise, komik bedellerle özel mülkiyetin eline geçti. İşte biz tüm bunları yeniden halkın mülkiyetine döndürmek, devletin mülkiyetine almak yükümlülüğündeyiz ki bizim çocuklarımız ve torunlarımız onların dede ve büyük dedelerinin elde ettiği kazanımlardan yararlanabilsinler.”

‘UKRAYNA EMEKLİ FONLARINI GASBETTİ’

Emekli maaşları konusundaki gelişmeleri de açıklayan Zaxarçenko, “Ukrayna yönetimi DNR’deki tüm emeklilerin fonlarını ortadan kaldırdı. Ortada büyük bir hak ve emek gaspı var. Bundan dolayı tam 518 bin emekliye maaşlarını elden vermeye çalışıyoruz bugün için. Bu denli büyük bir meblağın dağıtılması nok-tasında doğal olarak bir takım teknik aksaklıklar yaşanabiliyor. Eğer Ukrayna bağımsızlığımızı tanımıyor ve toprağımızı hâlâ Ukrayna’nın bir parçası olarak sayıyor ise, o halde kendi ülkesinin sakinlerinin emekli ücretlerini ödemek zorundadır.” dedi. Hem Ukrayna’dan hem de DNR’den aynı anda emekli maaş almayı kotaranları ‘tebrik eden’ DNR Başkanı bunun normal olduğunu söyledi.

SOSYAL EKMEK PROJESİ

DNR’deki dükkanların raflarındaki ürünlerin yüzde 60’ının Rusya’dan geldiğine işaret eden Devlet Başkanı Zaxarçenko, “Sosyal Ekmek” projesini hayata geçirdiklerini ve bundan böyle tüm market ve büfelerde standart ekmeğin 2.80 Grivna/5 Ruble 60 Kapek sabitlenmiş fiyatla satılacağını vurguladı.

Et ve süt ürünleri başta olmak üzere diğer başta gelen ürün kalemlerinde de aynı uygulamanın yürürlüğe gireceğini belirten DNR Devlet Başkanı şimdiden bir dizi ticari işletmenin devlet kontrolünde faaliyetini sürdürmeye başladığını hatırlattı. Ancak her şeye rağmen önemli olanın pazarları kontrol etmek olduğuna dikkat çeken DNR başkanı “Donbass’taki pazarlarda ürünlerin çok sıkı fiyat denetimi olacaktır” diyerek konuşmasını noktaladı.

ÖNCEKİ HABER

Ya Varufakis haklıysa?

SONRAKİ HABER

Eller

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...