17 Haziran 2015 17:04

Madencilerin avukatı: Asli kusurlu MİGEM yetkililerine yargılama izni çıkmadı

Karaman'ın Ermenek ilçesinde maden katliamında hayatını kaybeden işçilerin avukatlarından Mehmet Kasap, bilirkişi raporlarında asli kusurlu olarak geçen Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) görevlilerine yargılanma izninin çıkmadığını söyledi.

Paylaş

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 18 işçinin maden katliamında hayatını kaybettiği davanın 3. gününde mahkeme ara kararını verdi. Tutuklu sanık Cennet Kömür İşletmeleri Müdürü Abdullah Özbey, kazanın gerçekleştiği Has Şekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar ile teknik nezaretçi Ali Kurt'un tutukluluğunun devamına karar verildi. Ayrıca tutuksuz yargılanan Has Şekerler Madencilik İşletme Müdürü ve daimi nezaretçisi Yavuz Özsoy'un delilleri karartma ve kaçma şüphesi olduğu için tutuklu yargılanmasına karar verildi.

Duruşmaya gelmeyen eski maden işçisi Naci Özsoy'un bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesi kararlaştırıldı. Sanık avukatlarının, bilirkişi raporunun yeni bir heyetle yeniden hazırlanması talebi mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 7 Temmuz 2015'te saat 09.15'te yapılmasına karar verdi.

Duruşmanın sonunda basın açıklaması yapan mağdur avukatlarından Mehmet Kasap, "3 gündür devam eden yoğun duruşma tamamlanmış oldu. Nihai olarak verilen n karada üç tutuklu vardı biliyorsunuz. Ruhsat sahibi ve oranın işleteni yine orada teknik nezaretçi olan Ali Kurt vardı üçüyle alakalı mahkeme tutukluluk halinin devamına kara verdi. Bunun dışında müşteki ailelerin avukatları olarak taleplerimiz vardı. Daimi nezaretçi olarak bulunan Yavuz Özsoy'la ilgili taleplerimiz vardı, tutuklanması yönünde mahkeme kara verdi. Dolayısıyla tutuklu sayısı bir kişi daha artmış oldu.

Maalesef bugün üzücü bir haberi öğrenmiş bulunmaktayız. Bilirkişi raporunda Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) görevlilerinin, burada gerekli sondaj makinesi alınmadığı için sorumlu olduğunu belirtmişti. Ama kamu görevlilerinin doğrudan yargılanma yetkisi olmadığı için savcılık, bunu dosyadan ayırmıştı. O soruşturma dosyasında bakanlık nezdinde girişimde bulunarak soruşturma izni verilmesini talep etti. Ama maalesef 3 Haziran 2015 tarihi itibarıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından soruşturma iznini verilmediğini öğrendik. Bunun üzerine savcılar, bu karara yönelik olarak da Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne bu soruşturma izninin verilmemesine dönük olarak kararın kaldırılması yönünde müracaatta bulunmuş. Bu çok önemli, şimdi biz başından beri söylüyoruz 18 şehit ailesinin yargılanması değil Türkiye'de iş cinayetlerinin önünün alınması, ihmallerin hesabının sorularak bundan sonra böyle hadiselerin yaşanmaması için neler yapılması gerekiyorsa; sorumlulardan hesap sorulması talebimiz vardı. Fakat maalesef böyle yargılamaktan kaçırmak suretiyle, sorumluların burada hesabının sorulmasının önüne geçilmek isteniyor. Biz Konya Bölge İdare Mahkemesi nezdinde bu işin takipçisi olacağız.'' dedi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

MÜSİAD: Koalisyon hızlı bir şekilde kurulmalı

SONRAKİ HABER

Bahçeli'nin 'Dersim' sözlerine kınama kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...