17 Haziran 2015 13:56

2 işçinin ölümünün arkasından ihmal çıktı

Paylaş

İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde, 2 işçinin ölmesi, 3 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan iş cinayetinin arkasından ihmal çıktı. 

İş cinayetinde yaşamını yitiren vinç operatörü Osman Top’un yakını Servet Gümüş, “Savcı inceleme yaparken oradaydım ve 2 kişinin ölümüne neden olan vinç kurulurken zeminin sağlamlığına bakılmamış. Vincin etrafına konulan ağırlıkların birbirine bağlı olması gerekirken hiçbir bağlantının olmadığını gördük. Vinci zemine sabitleyen beton ağırlıklar demir veya çelik halatlarla bağlanmamış. Üst üste koyup bağlantısız bırakmışlar. Yer meyilli olduğu için dengelemek amacıyla beton bloklar koymuşlar ama onlar da birbirine bağlantılı değil. En son kaldırdığı demirin ağırlığı 700 kilogramı geçmez, bu da vincin dengesini bozacak bir ağırlık değil. Oradaki uzmanlar vincin 8 tondan fazla ağırlık taşıyabildiğini belirtti. Vincin bugüne kadar devrilmemesi büyük bir şans. Vincin ağırlığının 120 ton, etrafına konulan ağırlıkların da 100 ton olduğunu söylediler, düşünün zemini sağlam olmayan bir yerde o kadar ağırlık bağlantısız konulmuş. Sağlam bir beton dökülüp vinçin onun üzerine konulması gerekirken böyle bir şey yapılmamış. Bu bir cinayet, iş kazası falan değil, Türkiye’nin gerçeği bu. Bunun hesabını kim verecekse versin. Böyle bir şey olabilir mi? 20 katın üzerine çıkan bir vinç için hiçbir önlem alınmıyor. Orası açık bir alan rüzgarı, fırtınası var” diye konuştu. 

ÖLÜ SAYISININ ARTMASINI ÖNLEDİ

Olayda ölenlerin sayısının artabileceğini, ancak deneyimli operatör Osman Top’un vincin devrileceğini fark edip, yönünü değiştirdiğini öğrendiklerini anlatan Servet Gümüş, şöyle devam etti: “Şimdiye kadar oradaki yüksek bloğun yapılması da büyük şans. Vincin devrildiği alanının yakınında yanılmıyorsam 24 dairelik bir apartman var. Binada oturan insanlar var. Vinç o apartmanın bulunduğu yöne doğru çalışma yaparken Osman Top devrileceğini fark etmiş. Vinci sol taraftaki boşluğa doğru çevirip aşağıdaki işçilere de, ‘Kaçın vinç devriliyor’ diye bağırmış. Eğer vinç binanın üzerine devrilse ölü sayısı artardı. Yıllardır bu işi yapıyordu, binayı kurtarırken işçileri de uyarmış.

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık 70 metrelik vincin caddeye devrilmesi üzerine inşaat sahasında bulunan Osman Top (55) ve Şerafettin Esen vincin altında kalarak hayatlarını kaybetti. Kazada işçiler Çetin Yılan, Mehmet Gürbüz ve Doğan Aytayoğlu da yaralandı. (İZMİR)

ÖNCEKİ HABER

Polis, Akçakale sınır kapısından çekildi!

SONRAKİ HABER

Polimer Kauçuk işçisi grevde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...