17 Haziran 2015 11:46

Eğitim Sen: Kadın eğitimciler yaygın bir şiddetle karşı karşıya

Paylaş

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreterliği 2014 kasım ayında başladıkları ‘Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet Araştırması’ sonuç raporunu açıkladı. 

27 ilde yaptıkları alan araştırmasından çıkan sonuçları paylaşan Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreterliği eğitim alanında çalışan kadınların alanda çok yaygın şekilde şiddete maruz kaldığını bildirdi. 

Eğitim Sen Kadın Sekreterliği, Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube’de dün gerçekleştirdiği açıklamayla eğitim alanında kadınların uğradığı şiddet araştırmasının sonuçlarını duyurdu. Açıklamayı yapan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ebru Yiğit, çalışmalarının yüzde 98.6’sını kadınların, yüzde 1.4’ünü diğer seçeneğini işaretleyenlerin oluşturduğunu kaydetti. Katılımcıların şiddet deneyimleri açısından yüzde 41.3’ünün psikolojik şiddete maruz kaldığını ifade eden Yiğit, en çok karşılaşılan psikolojik şiddet çeşitlerinin de kıyafetlerle ilgili rahatsız edici söylemler; kadınların ilişki kurdukları kişileri belirlemeye çalışma; yaşadıkları yer ve partnerlerini değiştirme konusunda yaşadıkları baskılar olduğunu söyledi. 

ŞİDDETİN KAYNAĞI CİNSİYETÇİ KÜLTÜR

Eğitim ve bilim emekçisi kadınların yüzde 14’ünün görevleri sırasında en az bir kere cinsel tacize uğradığını belirten Yiğit, “Cinsel tacize uğrayan kadınların yüzde 83’ü aynı zamanda psikolojik şiddete de uğruyor. En yaygın cinsel taciz çeşitleri gözle taciz, cinsel içerikli şakalar yapılması ve fiziksel görünüş hakkında cinsel yorumlar yapılması olmuştur. 

Kadınların yüzde 4’ü fiziksel şiddete uğrarken, 4 eğitim ve bilim emekçisi kadın görevleri sırasında cinsel şiddete uğramıştır” diye konuştu. Bu kadar yoğun şiddet oranlarıyla karşılaşmanın cinsiyetçi kültürün yaygınlığından kaynaklandığını ortaya koyan Yiğit, araştırmaya katılan kadınların fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet uygulayıcıları arasında okul ve üniversite idarecileri, öğretmenler, öğretim elemanları, öğrenciler ve okul dışından kimseler olduğuna dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu ile görüşen MÜSİAD heyeti: Önceliğimiz hızlı bir koalisyon çıkması

SONRAKİ HABER

Danıştay: Din kültürü değil din eğitimi veriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...