17 Haziran 2015 11:05

İHD’den Akçakale Sınır Raporu: Sığınmacılar IŞİD’den kaçtı

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD ) Akçakale sınır kapısında yaptıkları inceleme sonrasında hazırladıkları raporda, Til Ebyadlıların IŞİD’in vahşetinden kaçtıkları ve Türkiye’ye giren sığınmacıların birçok insani ihtiyacının karşılanmadığı belirtildi. Raporda sığınmacılarla birlikte yaklaşık 50 IŞİD’linin de Türkiye’ye giriş yaptığı iddiasına yer verildi.

Paylaş

İHD tarafından oluşturulan inceleme heyeti dün IŞİD’den YPG güçlerinin kontrolüne geçen Til Ebyad’dan sığınmacılara ilişkin bir rapor hazırladı. Akçakale’de sığınmacılarla görüşen heyet, 3 Haziran’dan beri şiddetlenen çatışmalar nedeniyle Türkiye’ye gelen sığınmacıların sayısının AFD verilerine göre 23 bin 250, gayri resmi tahminlere göre ise 27 bin civarında olduğu ifade edildi. Daha önce hiçbir engel çıkarılmazken, 13 Haziran tarihinden itibaren sınırdan geçişlere izin verilmediği kaydedilen açıklamada, “Sınırda görüşülen mülteciler sığınma nedeni olarak IŞİD/ tehdit ve şiddetini iddia etmişlerdir. Sınır kapısından içeri girdiğimizde bir gün önceden giriş koridorunda sıkışan ve içeri giriş işlemi yapılmayan toplam 220 kişinin giriş yaptığı, 30-40 kişilik bir gurubun giriş işleminin de tamamlandığına tanıklık etik. Ayrıca sınırda giriş için bekleyen mültecinin bulunmadığını gözlemledik. Bir gün önce Til Ebyad ilçesinin tamamen PYD ile Burkan el Fırat güçlerinin eline düşmesi ardından geri dönüşlerin başladığı ifade edilmiştir” denildi. 

Akçakale sınır kapısından içeri alınan sığınmacıların yüzde 90 civarında Arap, yüzde 10 civarında ise Türkmen oldukları belirtilen raporda, sığınmacılardan Arap asılı olanların Mardin Derik ilçesi yakınlarındaki kamplarda misafir edildiği ve Türkmen asılı sığınmacıların da Osmaniye ili sınırları içerisindeki kamplara gönderildiği ifade edildi. Raporda öneriler ise şöyle sıralandı; “Sonuç olarak, Sınırda büyük bir güvenlik sorunu ile birlikte mağduriyet yaşandığı, Türkiye’ye geçtiği iddia edilen 50 civarında IŞİD mensubunun akıbetinin araştırılarak soruşturulması, en kısa sürede Akçakale sınır kapısından insani yardımların aktarılması için gerekli kolaylığın sağlanması, geri dönüş için taleplerin karşılanmasında her hangi bir zorluğun çıkarılmamasıyla birlikte gerekli iletişimin sağlanarak bölgede yaşayan insanların mağduriyetlerinin önlenmesi için gerekli görmekteyiz.”

GAZETECİLERE TEHDİT

Heyet inceleme yaptıkları sırada açıklama yapan Şanlıurfa Valisi’nin muhabirimiz Hasan Akbaş’ın sorusu üzerine 4 gazeteciyi gözaltına alınmasına da raporda yer verdi. Raporda, “Valinin PYD tehdidi biçimindeki açıklamaya gazetecinin görüştüğümüz bütün sığınmacıların asıl tehdit kaynağının IŞİD olduğunu, hiçbir sığınmacının PYD tehdidinden söz etmediğini ifade etmesi üzerine Valinin ilgili basın mensuplarının gözaltına alınması talimatını vererek ilgili basın mensupları gözaltına alınmıştır. O sırada sınırda bekleyen sivil şahısların gazetecilere yönelik sözlü saldırılarının olduğu, orada görevli bulunan güvenlik görevlilerinin bu şahıslara itibar ettiği ve bu durumdan sınırda bir güvenlik zafiyetinin yaşandığına tanıklık ettik. Akçakale emniyet müdürlüğüne götürülen gazetecilerin kimlik bilgilerinin alınmasından sonra serbest bırakıldığı izlenmiştir” denildi. 

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Akçakale Kaymakamı tarafında görüşme talebi reddedilen heyetin yanıt istediği sorular ise şöyle; . 

* 03.06.2015 Tarihi ile 13.06.2015 tarihleri arasında Akçakale gümrük kapısı ile Telabyad arasında geçiş serbest iken,13.06.2015 tarihinden sonra girişler neden engellenmiştir? 

* Sınırda gözlemlediğimiz ve bazı sivil şahısların da provoke ettiği güvenlik zafiyetine neden göz yumulmaktadır. 
* Bazı sığınmacıların ihtiyaç ve talepleri karşılanırken, bazı sığınmacıların zor şartlarda yaşamlarını daha ne kadar sürdüreceklerdir? (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Köylülere dayak yerken kırılan cop ve kalkan için ‘kamu malına zara verme’ suçlaması

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu ile görüşen MÜSİAD heyeti: Önceliğimiz hızlı bir koalisyon çıkması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...