17 Haziran 2015 00:51

Oyuncu İnceleme: Joel Campbell

Paylaş

Meriç ÖZKAYA

2015-2016 Birinci Transfer ve Tescil Dönemi Türkiye Ligleri’nde 9 Haziran’da başladı. Transfer döneminin resmi olarak açılmasıyla birlikte transfer pazarına hızlı giriş yapan Türkiye takımları kamp programları başlamadan önce hedefledikleri transferleri bitirmek niyetindeler. Ancak devam eden Copa America ve U20 Dünya Kupası gibi turnuvalar sebebiyle bazı girişimler turnuva sonuna saklandıysa da çoğu oyuncu için zemin yoklamaları devam ediyor. Öncelikle yeni sezonda takımı emanet edecekleri hocaları belirleyen başta Beşiktaş ve Fenerbahçe gibi takımlar yeni hocalarının transfer listelerindeki futbolcuları bir an önce kadrolarına katmak için çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle geçtiğimiz sezon taraftarlarını hayal kırıklığına uğratan Fenerbahçe yaptığı hamlelerle taraftarlarını heyecanlandırmayı amaçlarken Terraneo ve Pereira öncülüğünde ligi domine edecek bir kadro kurma çalışmaları hızlandı. Kuyt’ın sezon sonunda takımdan ayrılmasıyla kanat özellikleri yüksek hızlı bir sağ kanat arayışı içinde olan Sarı Lacivertlilerin hedefindeki isim ise yıldızı 2014 Dünya Kupası’nda parlayan Kosta Rika’lı Joel Campbell. 

İLK İMZA 2010 YILINDA

Joel Campbell 26 Haziran 1992’de Kosta Rika’nın başkenti San Jose’de doğdu. Futbola 2004  yılında Kosta Rika’nın köklü başkent ekibi Deportivo Saprissa’da başlayan oyuncu 2009 yılına kadar takımının alt yaş kategorilerinde mücadele etti. 24 Ekim-16 Kasım 2009 tarihleri arasında Nijerya’da düzenlenen U17 Dünya Kupası’nda ülkesinden davet alan Joel ülkesinin puan aldığı tek maç olan Yeni Zelanda karşılaşmasında takımının beraberlik golünü atan isim oldu. Ocak 2010’da takımıyla resmi sözleşme imzalayan Campbell böylece profesyonel futbola ilk adımını attı. 2010 şubatında Kosta Rika’nın kaliteli ekiplerinden Puntaneras FC’ye kiralanan genç oyuncu 2011/2012 sezonuna Saprissa’da başladı. Takımıyla CONCACAF maçlarında az da olsa forma şansı bulan Joel sürati ve tekniğiyle topu ayağına yakıştırırken maçlarda da dikkati üzerine toplamayı başardı. Arsenal’in İran asıllı genç gözlemcisi Daniel Karbassiyoon tarafından keşfedilen Kosta Rikalı, yetenek avcısı Wenger’in de onayıyla 1 milyon avro karşılığında Arsenal’e transfer oldu. Arsenal forması giymeden Fransa’nın yolunu tutan Campbell Lorient’e kiralandı. Fransız ekiple 27 maça çıkan Joel attığı ve attırdığı kritik gollerle takımının ligde tutunmasına büyük katkı verirken Lorient topladığı 39 puanla ligi 17. sırada bitirmeyi başararak ligde kaldı. 

KOSTA RİKA’DA ETKİLİ PERFORMANS 

Arsenal’e dönerek kendini göstermeyi amaçlayan Joel umduğunu bulamayarak rotasını İspanya’ya çevirdi. 2012/2013 sezonunda Real Betis forması giyen oyuncu takımının Avrupa Kupaları’na katılma mücadelesinde takımında önemli bir rol üstlendi. Yine kritik asistleri ve golleriyle dikkat çeken oyuncu takımının 1 puanla Avrupa Kupaları’nı kaçırmasına engel olamadı. Arsenal’in yaz kampında Wenger’in gözüne girmeyi başaramayan oyuncu bu kez de Yunanistan’ın güçlü ekibi Olympiakos’a kiralandı. Kariyerinin en iyi performansını Yunanistan Ligi’nde gösteren oyuncu kırmızı beyaz formayla çıktığı 43 maçta 11 gol 11 asistlik performansıyla takımının lig şampiyonluğunu kazanmasında en önemli pay sahiplerinden biri oldu. Bu performansıyla sezon sonunda Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası’nda Kosta Rika kadrosuna seçilen Joel, Dünya Kupası’ndaki performansıyla çoğu otoritenin övgüsünü alarak çoğu kulübün dikkat çekti. Campbell hızı, çalım yeteneği ve ilginç paslarıyla Dünya Kupası’nda adından söz ettiren futbolculardan biri oldu. Kosta Rika rüyasının hayata geçmesini sağlayan oyuncuların başında gelen genç yetenek takımının oynadığı 5 maça da ilk on birde başlayarak genç yaşında milli takım için ne kadar önemli olduğunu gösterdi. 

ARSENAL’DE KALAMIYOR

Dünya Kupası’ndaki performansıyla Wenger’e kendini kanıtlayan Campbell 2014/2015 sezonuna Arsenal’de başladı. Şampiyonlar Ligi grup maçları, Premier Lig karşılaşmaları, Lig ve FA Cup mücadeleleriyle birlikte toplamda 400 dakikaya yakın forma giyen Campbell fazla süre alamayınca ocak ayında tekrar İspanya’ya döndü Villareal’e kiralanan oyuncu bu takımda da 1430 dakika forma giyerken 1 gol kaydetti. Tekrar Arsenal’e dönen oyuncunun ise yeni sezonda Arsenal’de oynamayacağı netlik kazanmaya başlarken Joel’in en büyük iki talibi Fenerbahçe ve Real Sociedad. 

OYNADIĞI POZİSYON 

Ters ayaklı kanat oyuncularının önemli bir temsilcisi olan Campbell hızını tekniğiyle birleştirerek seyir zevki yüksek bir oyun ortaya koyuyor. Hızından dolayı sert müdahalelere maruz kalsa da bunlarla mücadele edecek zeka ve fiziğe sahip olan oyuncu kendine ve arkadaşlarına geniş alanlar yaratıyor. Dar alanda oldukça başarılı olan oyuncu ne şartta olursa olsun ilginç paslarıyla topu arkadaşlarıyla buluşturuyor.

POTANSİYEL: (8/10)

Joel henüz 22 yaşında olmasına rağmen deneyimleriyle takımına önemli katkılar sağlayacak kapasitede. Ancak sürekli kiralık olarak takımlara katılması istikrarını engelliyor. Seçeceği takım ve ligin kariyeri açısından çok önemli olduğu ise ortada. İspanya Ligi’ni ve futbol tarzını biliyor olması onun için avantaj ancak Fenerbahçe’de Avrupa Kupaları’nda oynama şansı olan Joel hangi takımı seçerse seçsin önünde uzun ve parlak bir kariyer var sakatlık yaşamadığı sürece tekrar adından söz ettireceğinin sinyallerini vermeye devam ediyor. 

*FutbolAkademi Yazarı

ÖNCEKİ HABER

Jurassic World bir fırsatı kaçırıyor

SONRAKİ HABER

Dans ettiren belgeseller

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...