16 Haziran 2015 11:08

Magna Carta’nın orijinal kopyası bulundu

Bulunan son belge ile Magna Carta’nın 13’üncü yüzyıldan günümüze ulaşan kopyalarının sayısı 24’e yükseldi. 1300 yılına ait kopyalar ise 7’ye ulaştı.

Paylaş

Kral John ile isyancı baronlar arasında imzalanan ve kralın yetkilerini kısıtlayan ferman  olarak kabul edilen Magna Carta’nın 1300 yılından kopyası, bir el kitabında bulundu.
Ferman, her iki tarafında da şartlara uymaması nedeniyle I. Baronlar Savaşı’na neden olmuş ancak süregelen etkisi İngiliz politikasını şekillendirmişti.
El Cezire’nin haberine göre, Magna Carta’nın imzalandığı 1215’ten 85 yıl sonra yazılan kopyası, Kent şehrindeki antik bir el kitabında bulundu. Magna Carta Projesi’nde yer alan Sophie Ambler, kaybolduğu düşünülen az sayıdaki orijinal kopyalardan birini bulduklarını, yazmanın 1300 yılında kilise ve baronların baskısı altında kalan Kral Birinci Edward tarafından hazırlatıldığını söyledi.
Ambler, kaybolan ve hasarlı kopyanın, Victoria Dönemi’ndeki yetkililerden biri tarafından British Museum’dan alınan bir kitabın içine sıkıştırıldığını belirtti.
LiveScience’a açıklama yapan Ambler, orijinal kopyanın Magna Carta’nın 800’üncü yıldönümü nedeniyle başlatılan araştırma kapsamında bulunduğunu ve Kent’teki Sandwich arşivinde ortaya çıktığını söyledi.

ORİJİNAL OLDUĞU DOĞRULANDI 

Bulunan son belge ile Magna Carta’nın 13’üncü yüzyıldan günümüze ulaşan kopyalarının sayısı 24’e yükseldi. 1300 yılına ait kopyalar ise 7’ye ulaştı.
Su yüzünden hasar gören ve kraliyet mühürü eksik olan 0,5 metre uzunluğundaki belgenin üçte biri okunmaz halde olsa da, orijinal Magna Carta’ya olan benzerliği belgenin doğruluğunu ortaya koydu.
Yapılan son keşif Magna Carta kopyalarının sanılandan daha fazla olduğunu da gözler önüne serdi. Yüzyıllar boyunca etkisi silinmeyen ve kralların halka karşı yetkisini sınırlandıran belge, modern demokrasinin Avrupa’daki temel taşlarından biri olmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Albay Altınbilek'in vurulmasına dair 1 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

YPG: Son 24 saatte 124 IŞİD'li öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...