16 Haziran 2015 08:59

Kocaeli milletvekili HDP’nin

MHP’nin Kocaeli’de yaptığı itiraz Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedildi. Bu kararla HDP’nin milletvekili sayısı 80 olarak netleşti.

Paylaş

Kocaeli'de MHP, bir milletvekilinin HDP’ye geçmesine karşı yaptığı itiraz sonuçlandı. MHP’nin tutanaklara hatalı yazıldığı iddia edilen oyların yeniden sayımının yapılmasına ilişkin talebi, il seçim kurulu tarafından “usul ve yasaya aykırılık” bulunmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi. Bunun üzerine, itiraz YSK'ye taşındı. Kurul, MHP'nin itirazını reddetti. Böylece HDP'nin Kocaeli'deki milletvekilliği kesinleşmiş oldu.

Bu kararla birlikte HDP'nin milletvekili sayısı 80 olarak kesinleşti. Bu durum aynı zamanda meclisteki sandalye sayıları eşit olan MHP ve HDP'nin RTÜK üyeliklerini de etkileyecek. AKP'den düşen bir RTÜK üyesinin kime geçeceği çekilecek kurayla belirlenecek.

MUŞ’TA HDP’NİN İTİRAZINA RET

HDP Muş İl Başkanlığının genel seçimlerde toplu oy kullanıldığı iddiasıyla, İlçe ve İl Seçim kurullarının ardından, YSK’ya yaptığı itiraz da reddedildi.

Resmi olmayan sonuçlara göre 7 Haziran günü yapılan seçimlerde HDP 142 bin 862 oy ile 2, AK Parti ise 48 bin 269 oy ile 1 milletvekili çıkardı. HDP İl Başkanlığı, Hasköy İlçesi'ndeki seçimlerde toplu oy kullanma iddiası ile ilgili olarak İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. Bu itirazın reddedilmesinin ardından HDP'liler İl Seçim Kurulu'na başvurdu. İl Seçim Kurulu'ndan da olumsuz sonuç alan HDP'liler itirazlarını geçen cuma günü YSK'ya taşıdı.

IŞIK:TOPLU OY KULLANIMI BARİZ ORTADAYDI

YSK'nın da itirazlarını kabul etmediğini söyleyen 3'üncü sıra adayı olan ve seçilemeyen avukat Mensur Işık, “Yapılan seçimde Hasköy İlçe merkezi, Sungu ve Karaağaçlı'da toplu oy kullanımına dair iddialar söz konusuydu. Kendimizde bizzat bunu gözlemlemiştik. Zaten gözlemlerken de sandık başlarındaki seçmen listeleri incelendi, incelediğimizde toplu oy kullanımını bariz bir şekilde gösteren imzalar söz konusu yani blok olarak atılan imzalar var. 15'er, 20'şer imzalar aynı kalemden çıkmış ve tek elden çıktığı bariz bir şekilde ortada. Buna dair yaptığımız itirazlar vardı sandık kurulu başkanlarına. Sandık kurulu başkanı da hem psikolojik baskı altında hem de farklı duygular içerisinde yani bir AKP yandaşlığı duygusuyla hareket ederek o gün bizim yaptığımız itirazları bile almamışlardı. İlçe ve il seçim kurullarına itiraz ettik. İlçe Seçim Kurulu Başkanı bunu görmezden gelmişti, bununla ilgili herhangi bir değerlendirme bile yapmamıştı. Oy kullananlardan ölü olan, Almanya'da cezaevinde bulunan kişinin olduğunu tespit ettiğimiz bazı isimler var. Açık adreslerini de itiraz dilekçemizde belirtmiştik. Maalesef İlçe Seçim Kurulu Başkanı buna da dair herhangi bir tatmin edici, hukuki açıklama yapmamıştır. İl Seçim Kurulu'na bu kez itirazımız yaptık. İl Seçim Kurulu da aynı doğrultuda bir karar verdi. Maalesef YSK da itirazımızı reddetti” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mursi'ye verilen idam cezası onaylandı

SONRAKİ HABER

TEV DEM: Girê Spî, özgür ve ortak yaşamın temeli olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...