16 Haziran 2015 08:27

Til Ebyad'da IŞİD bayrağı indi, YPG bayrağı asıldı

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Akçakale

Til Ebyad’ın (Girê Spî) batısında yaklaşık 18 aydır dalgalanan IŞİD bayrağı indirildi, yerine YPG bayrağı asıldı.
Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, “Til Ebyad’ın YPG’nin kontrolüne geçtiği iddiası doğru değil” dese de bugün öğle saatlerinde Til Ebyad’ı IŞİD’ten alarak, kontrolü ele alan YPG ve YPJ güçleri kente YPG bayrakları asarak zaferi ilan etti. YPG ve YPJ güçleri Til Ebyad’ı IŞİD’den temizledikten sonra kentte kutlamalara başladı. YPG’liler saat 11.30’da kentte dalgalanan IŞİD bayrağını indirerek dev YPG bayrağı astı. Bayrak asılırken havaya 3 el kutlama ateşi açıldı. Bunun dışında gün boyu silah sesi duyulmadı. Koalisyon uçakları da bölgede uçuş yapmazken, gün boyu sessizlik hakim oldu.

GERİ DÖNÜŞ İÇİN BEKLEYENLERE İZİN ÇIKMADI
Akçakale sınır kapısının iki tarafı da giriş ve çıkışlara kapatıldı. Kapının Türkiye tarafına çok sayıda asker konuşlandırıldı. Sınırda Til Ebyad’a geri dönmek için bekleyen yüzlerce kişinin bekleyişi ise sürdü. Sokaklarda veya ağaç gölgelerinde çaresizce bekleyen sivillere su yardımı yapıldı. İsimlerini vermeyen ve çoğu kez fotoğraf makinelerine karşı yüzlerini gizleyen siviller, “IŞİD görüntülerimizi basında görürse kafamızı keser” diyerek kaygılarını dile getiriyor.

‘AKÇAKALE’DE ÇOK SAYIDA IŞİD’Lİ VAR’ İDDİASI
Öte yandan Akçakale içerisine çok sayıda IŞİD militanının gezdiği ve zaman zaman buradaki vatandaşlara da sataştığı belirtiliyor. Til Ebyad’lılar bir an önce kente geri dönmek istiyor. Öte yandan 7. Kolordu Komutanı İbrahim Yılmaz da sınıra gelerek geniş güvenlik önlemleri altında bilgi aldı.

TİL EBYAD’DAN BİR GRUP DAHA GELDİ
Öte yandan Til Ebyad tarafından yaklaşık 200 kişi kapı giriş çıkışa kapalı olduğu için tel örgülerden atlayarak Akçakale tarafına geçti. Asker bu duruma müdahale etmezken, YPG’lilerin kentteki sivillere güvenliğin henüz tam olarak sağlanamadığı, gitmek isteyenlerin Türkiye tarafına geçebileceğini söylediği bilgisine ulaştık. Sınırdan görebildiğimiz birçok noktaya mevzilenen YPG ve YPJ güçleri, kentteki mayınları temizlemeye başladı, sivillerin de güvenli biçimde Türkiye tarafına geçebilmesi için yardım etti.

AKÇAKALE’DE IŞİD TEDİRGİNLİĞİ
Sınırın Türkiye tarafında ise sınır kapısı bariyerlerle kapatıldı ve bölgedeki siviller buradan uzaklaştırıldı. Til Ebyad’a geri dönmek isteyenlerin geçişine izin verilmedi. Asker ve polis sığınmacıları Akçakale’ye yönlendirirken, siviller tedirgin. Akçakale’de akrabası olanlar onların yanına yerleşirken, gidecek bir yeri olmayan Til Ebyad’lılar, geceyi sokakta geçirmek istemediklerini ve ilçedeki IŞİD’liler nedeniyle de tedirgin olduklarını belirtiyor. Sığınmacılar yetkililerden kendileri için bir yer tahsis edilmesini istiyor.

TİL EBYAD'IN ÖNEMİ

IŞİD DÜŞTÜ, AKP MEDYASI KARALAR BAĞLADI

TİL EBYAD ARTIK YPG KONTROLÜNDE

YPG, TİL EBYAD'A BÖYLE GİRDİ

ÖNCEKİ HABER

Zarar ettikleri için sondaj makinesi alınmamış

SONRAKİ HABER

Meteoroloji'den İstanbul için kuvvetli yağış uyarısı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa