16 Haziran 2015 00:26

Split’te ‘Swastika Gecesi’

Cuma gecesi Hırvatistan, Split’te İtalya’yı konuk etti. İlk maç Milano’da oynanmış ve büyük olaylara sahne olmuştu. Hırvat taraftarlar tribünden sahaya yoğun bir şekilde meşale yağdırmış, polisle çatışmış ve Ustaşa bayrakları açmıştı. Bu olay 1-1 biten maçın önüne geçmişti. Avrupa’da özellikle de Hırvatistan tribünlerinde yükselen Ustaşa hareketinin geleceği sorgulanmaya başlanmıştı.

Paylaş

Hakan KARAKOCA

Cuma gecesi Hırvatistan, Split’te İtalya’yı konuk etti. İlk maç Milano’da oynanmış ve büyük olaylara sahne olmuştu. Hırvat taraftarlar tribünden sahaya yoğun bir şekilde meşale yağdırmış, polisle çatışmış ve Ustaşa bayrakları açmıştı. Bu olay 1-1 biten maçın önüne geçmişti. Avrupa’da özellikle de Hırvatistan tribünlerinde yükselen Ustaşa hareketinin geleceği sorgulanmaya başlanmıştı.

Split’te oynanan maçın öncesi ise gayet sakin bir hava vadediyordu. Maç başlayıncaya kadar en azından her şey bu yöndeydi. Maç başladıktan sonra ise sahanın bir bölümünde swastika (gamalı haç) işaretinin olduğu görüldü. Sosyal medyada hızla yayılan bu fotoğraf Hırvat yetkilileri de harekete geçirdi. Önce devre arasında gamalı haçı zeminden gidermeye çalıştılar. Ama başarılı olunamadı ve maç böyle tamamlanmak zorunda kaldı.

Hırvatistan Futbol Federasyonu Basın Sözcüsü Tomislav Pacak, maçın ardından açıklama yapan tek yetkili oldu. Pacak, “Bu büyük bir sabotaj ve suç, polis suçluları bir an önce bulmalı. UEFA’ya bir rapor yazacağız bu gece ile ilgili. Bu sadece Hırvatistan futbolu için değil, tüm Hırvatistan için büyük bir utanç. Aldığımız karar doğrultusunda hiçbir futbolcu ve teknik ekipten kimse bu konu hakkında açıklama yapmayacak” dedi. Asıl beklenen isim ise Federasyon Başkanı Davor Suker’in ne diyeceği idi. Hırvatistan basını ve taraftarıyla mesafeli olan Suker açıklamayı bir gün sonrasına bıraktı ve bir basın toplantısı düzenledi.

Davor Suker, “Taraftarların hiçbir kurala saygısı yok. Aramızda onlarla sorunlar var ama bu hepimizin milli takımı. Hırvatistan devleti bu utancı temizlemeli ve suçluları adalet önüne çıkarmalı” dedi. Cumhurbaşkanı Kitarovic ise holiganizme ateş püskürerek olayları kınadı.

SUKER’İN KARANLIK GEÇMİŞİ

Swastikanın İtalya’nın son ter idmanının ardından stada giren “kimliği belirsiz” kişiler tarafından çizildiği söyleniyor. Hajduk Split tribünlerinde artan Ustaşa sembollerinin ve tribünlerdeki Neonazi havanın herkes farkında. Federasyonla da ciddi problemleri olan Hajduk tribünleri şüphelerin odağı ancak Suker buna cesaret edemiyor. Suker’in geçmişi bu konularda konuşabilmek için hiç de temiz değil ayrıca.

2010 yılında çıkan bir fotoğraf Suker’in geçmişini gözler önüne seriyordu. Real Madrid’e transfer olduğu günlerde San Isidro Mezarlığını ziyaret eden Suker, orada Ante Pavelic için bulunuyordu. Pavelic, İkinci Dünya Savaşı’nda Ortodosk Sırplara ve Yahudilere soykırım uygulamış Hırvat Ustaşa komutanı… Almanların yenilgisi, Tito’nun partizanlarının zaferi onun ülke dışına kaçmasına neden olmuştu. Kimi kaynaklara göre Ustaşa örgütünün kurucusu da sayılan Pavelic, İspanya’da gizli bir yaşam sürdü ve öldü. Suker de bu faşist komutanın mezarını ziyaret ederek ülkedeki Ustaşa’ların gönlünü kazandı. Suker bugünlerin eskide kaldığını söylemeye çalışsa da fotoğraflar ve o ziyaret hep peşinden geliyor.

‘SUKER FEDERASYONU’ ARTIK TARTIŞILIYOR

Suker Federasyonu her yönden sallanıyor. Tarafsızlık ilkesinden sınıfta kalmış federasyon şimdi ise uluslararası bir sorunla karşı karşıya kaldı. Suker olayı lanetliyor, devlet en üst kademeden olayı soruşturuyor ama sonuç çıkmayacak. Suçlu bulunsa bile Bad Blue Boys-Torcida gibi taraftar gruplarının içindeki Ustaşa izleri ve merakı devam edecek.

Balkan tribünlerinde yeni bir olay değil ve kimse bu hareketlerin üzerine gitmiyor. Federasyon yetkililerinin ya kulüplerle ya da tribünlerdeki faşist hareketlerle gönül bağları var. Bu bağlar keskin adımların atılmasını engelliyor. Adım atmak istediğinde tehditler alan federasyon yetkilileri ise çabuk sindiriliyor. Split’te yaşananlar Avrupa futboluna kara bir leke olarak geçecek. Gerçek sorumlular hiç yargılanmayacak belki ama Suker Federasyonunun bu konudaki acizliği Avrupa çapında konuşulmaya başlandı. Milano ve Split’te olanları Avrupa futbolu unutmayacak.

ÖNCEKİ HABER

‘Sahura kalkmayanlar depresyona girebiliyor'

SONRAKİ HABER

Ayakkabı kutusundan tiyatro binası çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa