16 Haziran 2015 00:16

‘Sahura kalkmayanlar depresyona girebiliyor'

Yarın birçok ülkede milyonlarca insan sahura kalkarak oruç tutacak. Ramazan ayının uzun yaz günlerine denk gelmesiyle ramazan ayında nasıl beslenmek gerektiği sorusu büyük önem taşıyor.

Paylaş

Yarın birçok ülkede milyonlarca insan sahura kalkarak oruç tutacak. Ramazan ayının uzun yaz günlerine denk gelmesiyle ramazan ayında nasıl beslenmek gerektiği sorusu büyük önem taşıyor. Uzman Diyetisyen Müge Özturna, ramazan ayında oruç tutacakların mutlaka sahura kalkması gerektiğini, sahura kalkmadan oruç tutulmasının aç kalma süresini artırdığından, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon ve düşük kan şekeri depresyon, konsantrasyon güçlüğü ve dikkatte azalmaya neden olduğunu söyledi. Sahura kalkmadan oruç tutanların metabolik stres nedeniyle depresyona girebileceğini de ifade etti.
İftarda boş mideye bir anda yüklenme yapılmaması gerektiğini de belirten Özturna, mideye birdenbire yüklenmenin, çok hızlı yemenin, midede ağırlık, bulantı, gaz, yanma ve kabızlık gibi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

ZEYTİN VE SUCUKTAN UZAK DURUN!

Uzun oruç saatleri sonucu vücudumuzun ihtiyacı olan suyu yeteri miktarda alamadığımızı belirten uzman diyetistyen Serkan Tutar şunları söyledi:  “Fazla miktarda su ihtiyacını ortaya çıkarabilecek besinlerden uzak durulması en doğru seçim olacaktır.
Bu nedenle sahurda tüketeceğiniz besinlere ekstra dikkat etmelisiniz. Eğer çok tuzlu içeriği olan besinleri veya baharatlı besinleri tüketmeyi tercih ederseniz gün içerisinde suya olan eğiliminiz artacaktır.  Protein içeriği yüksek olan yumurta, peynir ve yoğurt gibi besinleri tercih edilmesi ayrıca domates, salatalık ve yeşillik tüketilmesi de hem tokluk hem de su ihtiyacını gidererek gününüzün daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.

Özellikle içerisinde yoğun miktarda tuz ve baharat bulunan sucuk ile tuz içeriği yüksek olan zeytinin sahurda bulunması su ihtiyacını arttıracağı için sahurda kesinlikle tüketilmemesi gereken besinler olarak düşünülebilir. Zeytini sadece tuzsuz olanlarını dilerseniz tercih edebilirsiniz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

YPG, IŞİD'in soluk borusunu kesti

SONRAKİ HABER

Split’te ‘Swastika Gecesi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa