3 Ocak 2007 00:00
Metro rayına oturamıyor
GÜNÜN YAZILARI
Adana 10 yıldır metroyu bekliyor. Büyük tartışmalar yaratan Metro veya hafif raylı sistem, 1996 yılından beri tamamlanmadı. On yıldır bitmeyen metro, kentte büyük bir imar kirliliği yaratırken Adanalının günlük yaşamını da zorlaştırıyor. Yeni Yurt Mahallesinde insanlar, metro inşaatının üst geçidini kullandıktan sonra karşıya geçebiliyorlar. Metro inşaatının etrafındaki birçok esnaf ise yazın toza, kışın çamura katlanmak zorunda kalıyor.
Bugüne kadar harcanan 340 milyon dolara rağmen bitmeyen metro hakkında kamuoyunda da tartışmalar bitmiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, metronun bitmeyişini metroyu istemeyenler ile ek krediyi alamamaya bağlıyor. Metro projesini başından beri eleştiren ve projenin sakat olduğunu ifade eden TMMOB ise büyük hataları olan projenin, gecikmeyi de beraberinde getirdiğini söylüyor. TMMOB/ İKK da Hafif Raylı Sisteminin (HRS) Türkiyede yanlış yatırıma örnek bir proje olduğu tespitinde bulundu.
Projesiz bir proje
Metro inşaatı için ek kredi ise yeni alındı. Projenin 30 ay gibi bir zamanda tamamlanması hedefleniyor. Tahmin edilen süre içerisinde proje tamamlanırsa metro, Adanaya 12.5 yılda gelmiş olacak. Yılan hikayesine dönen metroyu, İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Olgun, Projesiz bir proje olarak ifade ederken Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Selçuk Göndermez, metronun (HRS) Adana trafiğini çözmeyeceğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mebruh Kurtulgan ise kredinin alındığını ve 30 ay içinde projeyi tamamlayacaklarını savundu.
İhaleler şeffaf olmadı
Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Selçuk Göndermez, ulaşım sorunlarını çözmek için mevcut yol ve güzergahlarda yapılacak birtakım değişiklikler ve ilavelerle kentin en az 10 yıl daha trafik sorununun kolaylıkla çözülebileceğini dile getirdi. Göndermez, Uygulamasından projelendirilmesine, yerin seçimine kadar her aşamasında büyük yanlışlar yapıldı. HRSnin güzergahı yanlış tespit edildi. İhale şeffaf olmadı, konu ile ilgili meslek örgütlerinin görüşleri alınsa da önerileri dikkate alınmadan proje gerçekleşti. Projenin daha yarısına gelmeden ellerindeki parayı da bitirdiler dedi.
İmar kirliliği yarattı
İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Olgun ise işin başlangıçta rayına oturtulamadığını belirtti. Hafif Raylı Taşımalı Sisteminin kentte büyük imar kirliliği yarattığına vurgu yapan Olgun, projenin başından beri bir dizi hatayı içinde barındırdığına değindi. Olgun, temeli yanlış atılan HRSnin ulaşımı çözme amacına hizmet etmesinin oldukça zor ve pahalı olduğuna dikkat çekti.
Proje yapımında paranın vagon ve çekici araçlara yatırıldığını, sonradan yapılacak işlerin önceye alındığını hatırlatan Olgun, Örneğin Seyhan Nehri üzerinde iki tarafı açık pahalı çelik köprü umutsuzca bir taraflara bağlanmayı bekliyor. Bu proje bir Ulaşım Ana Planına dayanmamaktadır. Kentin duyarlı dinamiklerinin görüşü ve eleştirileri dikkate alınmamıştır dedi. Olgun ayrıca birçok temel hatadan dolayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Ulaşım Arama Konferansının, bu projeyi 2007de TMMOB tarafından Türkiye çapında yapılacak olan yanlış yatırımlar sempozyumuna götürmeyi kararlaştırdığını söyledi.
Çalışmalar yeniden başladı
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Mebruh Kurtulgan da TMMOBun eleştirilerine karşılık gecikmenin temel nedeninin proje değişikliğinin onayının ve ek kredinin geç verilmesi olduğunu ileri sürdü. Kurtulgan, Adana kamuoyundaki tepkiler, özellikle İMO Eski Şube Başkanının Cumhurbaşkanına kadar yazdığı mektuplar sonucunda teftişler geçirildiğini, bütün bunların gecikmeye neden olduğunu söyledi. 2002 Mart ayından itibaren ilk alınan kredinin geri ödemesinin başladığını belirten Kurtulgan, yıllık yaklaşık 20 milyon dolar ödeme yapıldığını aktardı. Kurtulgan, ek kredinin temmuz ayında geldiği ve metro çalışmalarına yeniden başladığını ifade etti. (Adana/EVRENSEL)
Gülsüm Mansur
Evrensel'i Takip Et