15 Mart 2012 11:52

Tutuklama Sarmaşık'a gözdağı için

Sarmaşık Derneğinin çalışmaları Diyarbakır ve Bölge’de cirit atan sadakacı yardım derneklerini ve cemaatleri rahatsız ediyor. Dernek pek çok engelleme ve baskıya maruz kalıyor. Baskı ve engelleme politikasının son hedefi ise Antropolog, Yazar ve Sarmaşık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Müge Tuzcuoğlu oldu. 8 Mart Dünya Emekçi K

Tutuklama Sarmaşık'a gözdağı için
Paylaş
Mehmet Aslanoğlu

KADIN ŞENLİĞİNE GİDECEKTİ

Müge ile birlikte kadın istihdamı projesini yürüten Sarmaşık Derneği Çalışanı Dilek Akkuş Müge’nin tutuklanmasına hâlâ alışamadığını ve üzerindeki şoku atamadığını belirterek, 10 Marta Sarmaşık’tan yardım alan kadınlarla organize ettikleri 8 Mart şenliğinin Müge’nin gözaltına alınmasıyla iptal ettiklerini anlatıyor. Tutuklanmadan önce son olarak Kadın İstihdamı Projesi için anket çalışması yaptıklarını ve o anketlerin sonuçlarını değerlendirdiklerini söyleyen Akkuş, bu projeyi sürdüreceklerini ve her hafta Müge’nin görüşüne giderek onun görüş ve önerilerini alarak projeyi devam ettireceklerini söylüyor. Dilek Akkuş, pazartesi günü Müge ile eski ve meşhur 5’nolu şimdiki Diyarbakır E tipi Cezaevinde görüşecek

ÇOCUKLAR MÜGE İÇİN ‘PROJEDEN’ İBARET DEĞİLDİ

Müge’nin görevli olduğu bir diğer proje ise yardım alan ailelerin çocuklarına yönelik eğitim destek projesi. Bu projeyi Müge ile birlikte yürüten Mahmut Evinç, Müge’nin çocuklara karşı duyarlılığına değinerek, kendisine ait özel zamanlarını da çocuklarla geçirdiğini anlatıyor. Müge’nin çocukları etkileyebildiğini ve dönüştürebildiğini de anlatan Evinç, “Özellikle zorunlu göç mağduru, TMK mağduru ve yoksul çocuklara olan ilgisi üst seviyedeydi” diyor. Yaşanan tutuklamayı haksızlık olarak değerlendiren Evinç, “Müge’yi tutuklayarak Sarmaşık Derneğinin etkili ve önemli çalışmalarını engellemek istiyorlar. Sarmaşık Derneği’ni etkisizleştirmek istiyorlar” dedi.

CEMAAT VE AKP’NİN HEDEFİNDE

Sarmaşık Derneği Genel Sekreteri Şerif Camcı, Müge’nin 8 Mart günü gözaltına alınmasının dikkat çekici olduğunu belirterek, yaşanan tutuklamanın nedeninin derneğin çalışmalarını sabote etmek olduğunu belirtiyor. Sarmaşık Derneğinin sadaka kültürünü ve insanlara yardım ederek kendisine bağlayan kişisizleştirerek insanları kendisine bağlayan ve yoksullukları insanı yüzüne vuran cemaat ve AKP’nin de tepkisini çektiğini anlatan Camcı, bazı yasaların gerekçe gösterilerek derneğin kurucu üyesi Diyarbakır Büyükşehir belediyesi ile ilişkilerinin kesildiğini hatırlatıyor. Van’da depremin olduğu ilk günden itibaren deprem bölgesinde yardım çalışmalarına başladıklarını, deprem bölgesine sürekli gönüllüler sevk ettiklerini gıda ve malzemeler dışında 1milyon TL yardım topladıklarını ifade eden Camcı “ Tüm bu yaptıklarımız için devletin bize teşekkür etmesi gerekirken tüm yöneticilerimize izinsiz yardım topladığımız gerekçesiyle biner lira para ceza kesildi” diyor.  Baskıların bununla da sınırlı kalmadığını Özel yetkili bir savcının Sarmaşık Derneğini soruşturduğunu KCK davası kapsamında 31 yönetici ve üyelerinin savcılık tarafından sorgulandığını belirtiyor. Savcının Sarmaşık Derneğine yönelttiği soru ise “Sarmaşık Derneğinin kuruluş talimatını KCK mi verdi?​” Camcı, Sarmaşık Derneğinin kuruluşunun KCK’nin kuruluşundan çok öncesine dayandığı cevabını verdiklerini söylüyor. (DiyarbakırEVRENSEL)


MÜGE İÇİN İMZA KAMPANYASI

Sarmaşık Derneğinin karşılaştığı baskı ve engellemelerin Müge’nin tutuklanmasını daha anlaşılır hale getirdiğini belirtiyor ve Müge’nin haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanmasını protesto etmek ve onunla dayanışma için bir imza kampanyası başladığını belirtiyor. Sarmaşık Derneği dostları Müge ile dayanışma için bir imza kampanyası başlattı. İnternet üzerinden hızla büyüyor Müge’ye destek. Bir çok yazar, akademisyen ve aydın imza attı.


SARMAŞIK NASIL ÇALIŞIYOR

Sarmaşık Derneği 14 aktif gönül yönetici, 5 profesyonel ve gerektiğinde çalışmalara katılan 100’ü aşkın gönüllü bulunuyor. 5 bini Diyarbakır’da olmak üzere 7 bin 400 Sarmaşık gönüllüsü her ay derneğe düzenli aidat ödüyor. Yardım edilen 4 bin 500 aile Diyarbakır’ın en yoksul aileleri. Bu ailelere iş bulunsa bile evde çalışacak kimsenin bulunmadığı aileler. Bir öğün yemek yardımı yapılmazsa o gün aç yatacak aileler.  Camcı, yardımların dağıtımını şöyle anlatıyor: “İnsanların yoksulluklarını yüzlerine vurmadan, verilen yardımın bir sadaka değil yardım alanların hakkı olduğu bilincini geliştirmeye çalışıyoruz. Kimseye mahallesinde konu komşusu önünde yardım etmiyoruz. Her aile elindeki gıda çeki ile oluşturduğumuz Gıda Bankasından, marketten alışveriş yapar gibi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bize dua ederek minnet duyan ailelere de bu yardımın onların hakkı olduğunu aslında devletin böyle bir yardımı hak temelli yapmakla yükümlü olduğunu söylüyoruz. ”

ÖNCEKİ HABER

Patronlara ödül, işçilere açlık, ölüm

SONRAKİ HABER

Bosch işçisi kaderini kendi çizmek istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...