11 Ocak 2007 00:00

Haklar kalmasa da bayram kutlandı

Gazetecilerin, bir fikir işçisi olarak haklarını düzenleyen 212 Sayılı Yasa’nın yürürlüğe girdiği 10 Ocak, bu yıl da “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlandı.

Paylaş

Gazetecilerin, bir fikir işçisi olarak haklarını düzenleyen 212 Sayılı Yasa’nın yürürlüğe girdiği 10 Ocak, bu yıl da “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlandı. Çalışan Gazeteciler Bayramı da denilen gün için gazeteci örgütleri buruk açıklamalar yaptı, Başbakan vaatlerde bulundu.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak 212 sayılı yasanın patronların sendikasızlaştırma operasyonu nedeniyle bugün kullanılamaz durumda olduğunu hatırlattı. Sendikanın verdiği bilgiye göre, bugün medya sektöründeki 12 bin çalışanın 4 bini sendika üyesi, toplu iş sözleşmesi yapabilenlerin sayısı ise yalnızca 650. TGS, “Çalışan Gazeteciler Günü’nün 46’ncı yılında, emeğin hakları söz konusu edildiğinde, tüm sorumlu kesimlerde aklın, mantığın ve vicdanların köreldiğine üzülerek tanık oluyoruz” diyerek sendikal haklara saygı duyulmasını istedi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, basın yayın sektöründe hakların “İçler acısı” durumda olduğunu söyledi. Abakay, şöyle devam etti: “12 Eylül düzeni ile birlikte gazetecilerin-yayıncıların toplu sözleşme düzeni kullanılamaz hale getirilmiş, sendikal hareket işlevsiz duruma sokulmuştur. İş güvencesi medya patronlarının insafına terkedilmiştir. Basındaki işsizlik ve düşük ücretle çalışma rekor düzeydedir. İletişim fakültelerinin mezunları çaresiz, yarınsız durumdadır. Demokrasiyi, özgürlükleri, AB standartlarını getireceğini vaat ederek iktidar olan AKP yönetiminin hedef aldığı kurumların başında medya ve çalışanları olmuştur.”
Basın mesleğinde çalışanlarla işverenler arasındaki ilişkileri düzenleyen “5953 Sayılı Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesine Dair 212 Sayılı Kanun”, 10 Ocak 1961 günü yürürlüğe girerek, gazetecilerin bazı sosyal haklarını güvence altına aldı. Günümüzde 212 Sayılı Yasa olarak bilinen düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyor. 212 Sayılı yasaya karşı patronlar bir direniş düzenlemiş, bu olay Babıali’de “Dokuz Patron Olayı” olarak basın tarihine geçmişti. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Koşullar iyileşmeli’ dediler

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...