17 Şubat 2011 17:15

Sıkıyönetimden ne farkı var?

Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da Türkiye’ye getirilmesinin yıl dönümünde bu yıl da bir çok yerde gösteriler yapılıyor. Her yıl alışılan polis müdahalesi, gözaltı ve tutuklamalar bu yıl da devam etti. Ancak AKP’nin ‘ileri demokrasiden’ en çok dem vurduğu bu yıl başta Bölge illeri olma

Sıkıyönetimden ne farkı var?
Paylaş

29 Mart 2009’da yapılan yerel seçimlerin hemen ardından başlatılan geniş çaplı operasyonlarda BDP üyesi yüzlerce siyasetçi, belediye başkanı, sendikacı ve gencin gözaltına alınmasından sonra yaşanan en kapsamlı gözaltı ve tutuklama operasyonlarından biri yaşanırken, yapılan gözaltı ve tutuklamaların yaklaşan genel seçimlere yönelik bir hazırlık olduğu yorumları yapılıyor. Polisin başta Bölge illeri olmak üzere ülkenin pek çok kentinde gerçekleştirdiği operasyonların AKP’nin seçim hazırlığı olduğu yönündeki yorumlar güç kazanıyor. ‘AKP dışarıda kalan BDP kadrolarını da seçim öncesi cezaevlerine doldurmak ve Kürtleri sindirmek istiyor’ yorumları yapılıyor.
İSTANBUL’DA OHAL!
İstanbul’da ev baskınlarıyla gözaltına alınan Kürt üniversite öğrencilerinden 19’u çıkarıldıkları mahkeme tarafından ‘örgüt üyesi’ oldukları iddiasıyla tutuklandı. 15 Şubat öncesi İstanbul’da adeta olağanüstü hal uygulayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi polisleri Bağcılar, Pendik, Kağıthane başta olmak üzere birçok ilçede 11-12-13 Şubat tarihleri arasında evlere yaptığı baskınlarda BDP’nin gençlik yapılanması olan Demokratik Yurtsever Gençlik üyesi yaklaşık 50 öğrenciyi gözaltına aldı. Önceki gün adliyeye sevk edilen 22 gençten 3’ü savcılıktaki sorgunun ardından serbest bırakılırken 19 kişi tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. Mahkemede ifade veren 19 üniversite öğrencisi ‘Örgüt üyesi olmak’ ve ‘Örgüt adına suç işlemek’ iddialarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 24 öğrenci ise hâlâ gözaltında tutuluyor. İstanbul’da yapılan baskın ve kimlik kontrollerinde en az 65 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
HER YERDE GÖZALTI
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde günler öncesinden başlayan ev baskınlarında onlarca kişi dün gözaltına alındı. Önceki gün 11 kişinin gözaltına alındığı kentte, dün yapılan ve polisin müdahale ettiği gösteride de birçok kişi gözaltına alındı.  Iğdır’da gözaltına alınan Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı Ensar Tunca tutuklandı. Mahkeme, ‘Örgüte eleman kazandırma’ ve ‘Örgüte yardım etmek’ iddialarıyla Ensar Tunca’yı cezaevine gönderdi. Ağrı’nın Diyadin ilçesi ile Urfa’da da 3 kişi gözaltına alındı. Ağrı’nın Diyadin ilçesinde çarşı merkezinde Devrim Kayalı ve Emrah Özden adlı kişiler gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin daha önce toplumsal olaylara katılarak polise molotofkokteyli atıkları iddiası ile gözaltına alındığı bildirildi. Urfa’da da, önceki gece Sigorta Mahallesi’nde oturan Mehmet Doğan isimli vatandaşın evine polisler tarafından baskın düzenledi. Gözaltına alınma gerekçesi öğrenilmeyen Doğan, Urfa İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Batman’da 15 Şubat nedeniyle polis tarafından gece saatlerinde birçok eve baskın düzenlendi. Gözaltına alınan çok sayıda kişi Batman Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. Batman’da PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubattan dolayı kenti ablukaya alan polis, önceki gece birçok eve baskın düzenledi. Yapılan ev baskınları sonucunda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Petrolkent Mahallesi’nde yapılan ev baskınlarında; Engin Öner, Ahmet Özer, Sami Demir ve Batman Üniversitesi Öğrencisi Salih Karataş’ın gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanların kaç kişi olduğu öğrenilemedi.
 ANTEP’TE 8 KİŞİ TUTUKLANDI
Antep’te yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 10 kişiden 8’i de tutuklandı.
Antep’in merkez Şahinbey ilçesinde iki gün önce polis tarafından düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınan 9 kişi savcılığa sevk edilirken, ismi öğrenilemeyen bir kişi, emniyetten serbest bırakıldı. 8 kişi ise mahkemece tutuklandı. (HABER MERKEZİ)


İZMİR VE MESİN’DE AYNI 

İzmir’in Menemen ilçesinde de bazı evlere polis tarafından baskın düzenlendi. Baskınlarda, 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan Ümit Ayyıldız, Bedirhan Güçlü, Murat Koçak, Abdullah Aydemir ve Yakup Çolak’ın Menemen Polis Emniyet Müdürlüğüne götürüldükleri öğrenildi.
Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü dolayısıyla dün BDP Mersin İl Örgütü tarafından düzenlenen basın açıklamasına katıldıktan sonra Tarsus ilçesine dönerken 10’u çocuk 17 kişi gözaltına alındı. Dün öğleden sonra gözaltına alınan Kadir İsnaş, Nihat Aydoğmuş, Yusuf Başaran, Özcan Çağlar, Murat Baran, Hacı İşnak’ın Mersin Emniyet Müdürlüğüne R.M., H.B., A.N, F.İ, E.G., F.İ, A.M. ve C.Ö’ isimli çocukların da Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesine götürüldükleri öğrenildi. ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri iddiasıyla gözaltına alınanların yanı sıra Mersin merkezde de sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında da Ö.E (17), O.B.(17) ve M.K. (16) adlı 3 çocuk gözaltına alındı. Marmara Bölgesi’nde 15 Şubat nedeniyle bir haftadır, teyakkuz halinde olan polis, Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde kimlik kontrollerini sıklaştırıldı, araçları didik didik aradı.


EVLER BASILDI, KİTAPLARA EL KONDU

İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde önceki gece saat 01.00 sıralarında Süleyman Çelik’e ait ev, yüzü aşkın polis tarafından basıldı. Yaklaşık 3 saat evde arama yapan polis evdeki tüm kitaplara el koydu. ‘Örgüt üyesi kişiler giriş çıkış yapıyor’ gerekçesiyle basılan ev tamamen dağıtıldı.

ÖNCEKİ HABER

kapak

SONRAKİ HABER

YÖDER’li öğrencilerin duruşması bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...