14 Ocak 2007 01:00

Muğla Yatağan’a bağlı Bozarmut Beldesi tütün ekicileri, temel geçimleri olan tütün üretiminde zor günler geçirdikleri bir dönemde TEKEL tütün alım depolarının kapatılmasının kendilerini bitireceğini söylüyor.
Ege Bölgesi’nin en kaliteli tütün üretimini yapan Muğla’da Yaprak-Tütün işletmesi, A sınıfı işletmeyken B sınıfına dönüştürülüp Aydın Yaprak-Tütün İşletmesi’ne bağlandı. Alınan bu karar doğrultusunda da Yatağan TEKEL tütün alım deposu kapatıldı. Yöre halkı, değeri gitgide azalan tütününü Aydın’a götürmek zorunda olduğu için rahatsız.
2000 yılında Bozarmut’tan 6-7 bin balya tütün çıkmasına rağmen şu an için 500-750 balya arası tütün üretildiği bilgisine veren tütün ekicisi Abdullah Uygun şunları söylüyor: “Hükümetin hatalı politikaları nedeniyle, bu da tükenecek. Tütün ekiciliği, bölgemizde son zamanlarını yaşıyor. Tütünün azalmasıyla birlikte kalite artışı söz konusu olmuştur. Biz ürettiğimiz malın farkındayız. Var olan tütünümüz de gerçek değerinden alınmıyor. A grad değerindeki tütünümüz yerine tütün eksperlerince B grad değer biçiliyor ve daha ucuza alınıyor.”
Bozarmut’ta 2000 aile tütün ekicisi varken bu sayı 50’ye düştüğüne dikkat çeken tütün ekicisi Serkan Yeter, “Ekiciler olarak giderek yoksullaşıyoruz. Eskiden 70’lik rakıyı aramıyorduk, şimdi 20’lik rakıyı bulamaz olduk. Tütün depomuza kilit vuruldu. Şimdi ürünümüzü satmak için Aydın’a gitmek zorunda kalacağız. Muğla’da tütünü öldürdüler, öyle sanıyorum ki yakında sıra Aydın’a da gelecek” şeklinde konutu. (Muğla/EVRENSEL)
Çağdaş Yusuf Akbulut

Evrensel'i Takip Et