25 Ocak 2007 01:00

Türkiye, işsiz güçsüz gençler ülkesi


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), dün yayınlanan “Üye Ülkelerde Kadınlar ve Erkekler” raporunda, Türkiye’ye “15-19 yaş arası işsiz güçsüz ve okumayan nüfusunuz rekor kırdı” uyarısında bulundu.
OECD’nin son raporuna göre birçok OECD ülkesinde, 15-19 yaş arasında okumayan ve çalışmayanların oranı yüzde 10’dan daha az. Türkiye, bu alanda rekor kırarken 15-19 yaş arası “kız” nüfusunun yüzde 47.5’i, “erkek” nüfusunun ise yüzde 25’i okumuyor, çalışmıyor. Meksika, Portekiz, İspanya ve İngiltere’de kaydedilen rakamlar da yüzde 10’u aşıyor.
Raporda, “15-19 yaş arası okumayan-çalışmayanların cinsiyetleri arasında birçok ülkede fark çok küçük ancak Norveç, Belçika ve İsveç’te, erkeklere göre daha az okumayan-çalışmayan genç kadın vardır. Meksika ve Türkiye’de erkeklerden çok, daha fazla okumayan-çalışmayan kadın bulunmaktadır” denildi.
Rapora göre işsiz güçsüz-okula gitmeyen sayısında OECD rekorunu kıran Türkiye’de, 15-19 yaş arası nüfusun “kızlarda” yüzde 47.5’i, “erkeklerde” ise yüzde 25’i okulda okumuyor ya da bir işte çalışmıyor.
Okumayan-çalışmayanların, bugün ve gelecek için sorun oluşturdukları belirtilirken “Çünkü, mala karşı işlenen suçlar ve uyuşturucu istismarı dahil çeşitli türden anti-sosyal davranışlara karışmaktadırlar. Gelecekte ise çalışma deneyimi ya da piyasa değeri olan yetenek eksikliğinden, yaşamlarının geri kalan bölümünde sosyal olarak dışlanmışlar ‘havuzuna’ katılma olasılıkları bulunuyor. Birçok OECD ülkesinde, 15-19 yaş arasında okumayan ve çalışmayanların oranı yüzde 10’dan daha azdır. Türkiye’de, Meksika’da, Portekiz’de, İspanya’da ve İngiltere’de kaydedilen rakamlar ise yüzde 10’u aşmaktadır” denildi.
OECD raporuna göre erkekler ve kadınlar arasındaki istihdam farkının, erkekler lehine en büyük olduğu ülkeler, Türkiye ve Meksika.
Kadın istihdamı; Türkiye, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve İsveç hariç tüm OECD ülkelerinde daha fazla artıyor, kadınlardaki istihdam; İspanya, İrlanda, Yunanistan ve Hollanda’da erkeklerden daha fazla yükseliyor.
En fazla çalışan işçi Türkiye’de
Raporda Hollanda, İsviçre, İngiltere, Almanya, Belçika ve İrlanda’da kadınların, “part-time” olarak tanımlanan haftada 30 saatten az çalışma düzenine tabi oldukları belirtilirken Orta Avrupa, Türkiye, Meksika ve ABD’de ise bunun nadir görüldüğü kaydedildi. Birçok OECD ülkesinde, haftalık standart çalışma saatinin 40 saat olduğu, birçok ülkede bunun da aşıldığı bildirildi. Raporda, “İzlanda, Meksika ve Türkiye’de yüzde 60 ya da daha yüksek oranda erkek işçi, haftada 45 saatten fazla çalıştıklarını belirtiyorlar. 45 saatten fazla çalışan kadın oranı, Türkiye ve Meksika’da yüksek bulunuyor. ‘İşkolikler’ Hollanda, Norveç, Lüksemburg, Avusturya ve İsveç’te nadir görülüyor” denildi.
OECD içinde, haftada 45 saatten fazla çalışan en çok sayıda kadın ve erkek işçi Türkiye’de bulunuyor. Türkiye’de istihdam edilen erkeklerden yüzde 72’si, kadınlardan ise yüzde 59’u, haftada 45 saatten fazla çalışıyor. OECD ortalamasına göre erkek işçilerin yüzde 21’i, kadın işçilerin ise yüzde 10’u haftada 45 saatten fazla çalışıyor.
OECD raporuna göre doğurma yaşında bir kadının, doğurması beklenen çocuk rakamını ifade eden “doğurganlık oranı” yüzde 2.1 olduğunda, istikrarlı kabul ediliyor. Daha azı, açık göçle kapatılmazsa nüfusun azalmasına neden oluyor. Üye ülkelerden ise sadece Meksika ve Türkiye’de bu doğurganlık oranı aşılmış bulunuyor. (Ankara/ANKA)

Evrensel'i Takip Et