26 Ocak 2007 01:00

Torba yasadan ‘sağlıkta yıkım’ çıkacak


Meclis’te görüşülmeyi bekleyen ve ‘ithal hekim’ uygulamasını getiren torba yasaya Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tepkili. Yasanın sağlıkta yıkımın parçası olduğunu belirten SES Genel Başkanı Köksal Aydın, yasanın geri çekilmesini istedi.
SES Başkanı Aydın, dün basın toplantısı düzenleyerek Meclis Sağlık Komisyonu’nda kabul edilen ve sağlıkla ilgili birçok yasada değişiklik getiren torba yasayı değerlendirdi. Tasarı ile hatalı tıbbi uygulamalar için “zorunlu mali sorumluluk sigortası”nın getirildiğini belirten Aydın, tasarı yasalaştığı takdirde tüm hekimlerin sigorta yaptıracağını ve hatalı uygulamaların sigorta şirketleri tarafından tazmin edileceğini söyledi. Aydın, “Hatalı uygulamaların faturası yalnızca çalışanlara kesilmek isteniyor. Hata yapılmasına yol açan çalışma ortamı, altyapı ve eğitim gibi faktörler göz ardı ediliyor” dedi.
Aydın, hükümetin tasarı ile kadrolaşma konusundaki ısrarını sürdürdüğünü kaydetti. Klinik şef ve şef yardımcılıklarına sınavsız atama yapılmasının Anayasa Mahkemesi tarafından durdurulduğunu anımsatan Aydın, tasarı ile sınavsız atamanın mümkün kılındığını ve bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın tek yetkili ilan edildiğini söyledi. Aydın, “Hükümet hukuka aykırı bir uygulamayı yasalaştırmaya çalışıyor” dedi. Memurların haftalık çalışma sürelerinin 40 saat olmasına rağmen sağlık personelinin haftada 45 saat çalıştığına dikkat çeken Aydın, “Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çalışma süresinin 40 saate indirileceği sözünü unutarak, 45 saati yasayla kalıcı hale getiriyor” diye konuştu.
Kansere davetiye
Aydın, tasarı ile radyoloji çalışanlarının günde 5 saat olan çalışma sürelerinin de 7.5 saate çıkarılacağını belirterek, “Çalışma süresi ile birlikte hasta sayısının da artmasıyla risk daha da artacak. Kanser ve ölümlere davetiye çıkarılıyor” uyarısında bulundu. Tasarının “ameliyatlarda anestezi uzmanı bulundurulması” zorunluluğunu kaldırdığına dikkat çeken Aydın, “Anestezi teknisyenleriyle ameliyat yapılabilecek. Bu düzenleme ile teknisyenlere ağır sorumluluklar verilerek hastaların yaşamı tehlike atılmaktadır” diye konuştu.
Aydın, tasarı ile ithal hekim çalıştırılmasının mümkün kılındığını kaydetti. Türkiye’nin ithal hekime ihtiyaç duymadığını, hekim açığı değil, ebe ve hemşire açığı olduğunu vurgulayan Aydın, “İthal hekim piyasanın talebidir” dedi. Aydın, tasarının sağlıkta yıkımın bir parçası olduğunu belirterek geri çekilmesini istedi. (Ankara/EVRENSEL)
İTO, vekilleri göreve çağırdı
İstanbul Tabip Odası (İTO), sağlık alanıyla ilgili önemli düzenlemelerin meclis gündemine geleceğini belirterek milletvekillerini, halkın sağlıklı yaşam hakkı ve sağlık çalışanlarına yeterli imkanların sağlanması konusunda göreve çağırdı. İTO dün yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin 4 yıldır ısrarla sürdürdüğü sağlık sisteminin piyasalaştırılması sürecine önemli katkı sağlayacak düzenlemenin TBMM’de görüşüleceğini ifade etti.

Evrensel'i Takip Et