29 Ocak 2007 01:00
Göç mağdurları işsiz
Ege Üniversitesinde öğrenim gören 2 öğrencinin yaptığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden İzmire Göç konulu araştırmada, ailelerin yüzde 62si, göç öncesine göre yaşam standartlarının daha da kötüleştiğini belirtti. Kadifekale semtinde yapılan araştırmada, işsizlerin çalışanlardan fazla olması dikkat çekti.
İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri Abdurrahman Gök ile Emre Dirikin, geçen yıl yaptıkları ve bir ay süren araştırmalarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden göç ederek Kadifekale semtine yerleşen 60a yakın aile ile görüşüldü. Araştırmaya göre görüşülen kişilerin yarısından fazlasının aylık geliri 0 (çalışmıyor) ile 400 YTL arasında.
En fazla yapılan iş olan garsonluğu inşaat işçiliği, işportacılık takip ediyor. Tek haneli evler 6 ve daha fazla kişi ile paylaşılıyor. Kadın nüfusu ise çalışmıyor. Çarpıcı bir veri ise evi geçindiren nüfusun çalışmayan nüfustan az olması; yani işsizler çalışanlardan fazla. Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 62si, yaşam standartlarının göç öncesine göre daha kötü olduğunu söylerken, yüzde 46sı da akrabalık ilişkilerinin göçten sonra bozulduğunu belirtti.
Potansiyel suçlu görülüyoruz
İzmire göç edenlerin yüzde 85.3ü, etnik kökenleri nedeniyle çeşitli sorunlar yaşadıklarını belirtirken en çok potansiyel suçlu görülmekten rahatsız olduklarını beyan etti. Göçün anadil kullanımı üzerindeki etkisine de yer verilen araştırma sonuçlarına göre göç öncesi yüzde 93.3 olan Kürtçeyi kullanım oranı, göçten sonra yüzde 15.3e düştü.
Ayrıca araştırmaya göre göç mağdurlarının yüzde 81.3ü de kültürel yozlaşmaya maruz kaldı. Yüzde 77.3ü memleketine geri dönmek istediğini belirtirken yüzde 53lük bir kesim ise kentte kurulu bir düzen oluşturdukları için dönmek istemediğini ifade etti.
Çocukların göçten kültürel düzeyde etkilenme oranları ise yüzde 23.3 olarak belirlendi. (İzmir/DİHA)
Ferit Sever
Evrensel'i Takip Et