30 Ocak 2007 01:00

Öğrencilerin harç öfkesi


Almanya’nın Karlsruhe kentinde 4 bin öğrenci, öğrenim harçlarıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nin bir yıl önce aldığı harçların “yasal” olduğu kararını protesto etti. “Karl’ın Huzurunu Bozun!” şiarıyla yapılan eyleme ABS, UStA, U-AStA, DİDF-Jugend, GEW, LAK, Pm-Bündnis ve Meslek Yasağına Karşı Birlik örgütleri destek verdi.
Gaspın parçası
Öğrenciler adına yapılan açıklamada, “öğrenim harçlarının özelleştirme ve yoksulların yaşam hakkının gaspının bir parçası” olduğuna dikkat çekildi. Eğitimin özelleştirilmesinin hastanelerin, su ve elektrik işlerinin, diğer kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin bir parçası olduğuna değinilen açıklamada, bu nedenle birleşik mücadelenin önemli olduğu belirtildi.
“Karlsruhe Üniversitesi Öğrenci Birliği” (AStA) Başkanı Boris Bartenstein ve GEW Bölge Başkanı Rainer Dahlem ise yaptıkları konuşmalarda, “eğitimin en temel insanlık hakkı olduğunu” vurguladı. Orta gelirli ailelerin bile sömestr başına 500 Avro harç ödeyecek durumda olmadıklarını kaydeden konuşmacılar, dar gelirlilerin öğrenim hakkının baştan gasp edildiğini söyledi. Öğrenim harçlarının boykot edilmesi için diğer üniversitelerle ilişki içinde hareket edileceği de belirtildi.
Provokasyon girişimleri
Eylem sırasında şehir yönetiminin sıkı güvenlik tedbirleri aldığı ve provokasyon yaratmak için dayatmalarda bulunduğu görüldü. Eylemde, “görevlilerin isimlerinin polise verilmesi, gürültü yapılmaması, 1.5 metreden uzun pankart taşınmaması, eylem sırasında koşulmaması ve şapka ile atkılarla yüzün kapatılmaması” gibi şartlar koşuldu.
Öğrencilerin idari mahkemeye başvurması sonrası görevlilerin listesinin verilmesi ve koşmanın yasaklanması dışındaki dayatmalardan geri adım atıldı. Eylemin sonuna doğru da polisin bazı gençlere aşırı sert davranması tepkilere neden oldu.
Frederik Dehnert (ABS) yaptığı açıklamada Karlsruhe Belediyesi’nin uygulamalarını protesto ederek, tüm engellemelere rağmen mücadelenin devam edeceğini vurguladı.
Sol Parti Fraksiyonu üyesi Karin Binder de, partisinin öğrencilerin yanında olduğunu, öğrenimin yalnızca zenginlerin yararlandığı bir imtiyaz haline getirilmemesi için hem parlamenter düzlemde hem de parlamento dışında çalışacaklarını açıkladı. (Karlsruhe/EVRENSEL)
Sevinç Sönmez

Evrensel'i Takip Et