1 Şubat 2007 01:00
Anadolu yaklaşımı uygulamaya geçiyor
Kamuoyunda Anadolu Yaklaşımı olarak bilinen KOBİlerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik yasal düzenlemenin uygulamaya geçmesi için gereken yönetmelik yürürlüğe girdi.
Toplam 250 kişiden az, yıllık çalışan istihdam eden veya yıllık net satış hasılatı ya da bilanço toplamı 25 milyon YTL olan işletmelerin, 31 Ekim 2006 tarihinden önceki borçları yeniden yapılandırılacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) hazırladığı, KOBİlerin borçlarının yeniden yapılandırılmasında imzalanacak çerçeve anlaşmalara ilişkin Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmalarının Onaylanması, Kabulü ve Uygulanmasına İlişkin Genel Şartlar Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlandı.
Yönetmelik; Türkiyedeki bankalar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), tasfiye halindeki Emlak Bankası nezdindeki donuk ve şüpheli alacaklar hesabındaki kredi borçları ve KOBİlerin borçlarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeleri içeriyor. Türkiye Bankalar Birliği ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından hazırlanacak ve alacaklı kurumların yetkili temsilcilerince imzalanacak Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları, BDDK tarafından onaylanacak.
Daha öncekiler devre dışı
Mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılmasından yararlanmış olanlar, bu yönetmelik kapsamına girmeyecek. Yenilenen ve itfa planına bağlanan krediler hesabına aktarılması gereken kredilerden bu süreyi tamamlamış bulunan krediler, bu yönetmelik uygulamasında donuk alacak olarak dikkate alınacak. Bu kapsamda kredileri bulunan KOBİler de finansal yeniden yapılandırma başvurusunda bulunabilecek.
Finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınmak için talepte bulunacak KOBİlerin, kayıtlı bulundukları resmi kurumlara istihdam, yatırım ve üretim ile ilgili planlarını ilgili bankaya ve mali kurumlara sunması gerekecek. Bu planın ekinde de yaratacakları firma değerine ilişkin öngörülerini yansıtmak amacıyla proforma olarak nakit giriş ve çıkışları ile ilgili bilgileri de içeren bir rapor hazırlayabilecekler. Çerçeve anlaşmaları, Birlik tarafından diğer mali kurumları ilgilendiren hükümlerine ilişkin derneklerin görüşleri alınarak hazırlanacak. Bankaların ve diğer mali kurumların yetkili temsilcilerince kabul edilerek imzalanacak.
Yapılandırma sözleşmesi imzalamış KOBİler, sözleşme tarihinden itibaren iki ay içinde borçlarının tecili için ilgili kurumlara başvurabilecek. (Ankara/ANKA)
Evrensel'i Takip Et