2 Şubat 2007 01:00
Hasan Cemalden anlamlı yazı
Acıları karşı karşıya getirmek!
Aile içinde, Ermeni komitacılarının suikastına kurban giden dedemle ilgili hikayeleri duyarak, dinleyerek büyümüştüm. Dedem, Cemal Paşaydı.
İttihat Terakkinin Enver-Talat-Cemal üçlüsünden biri... İmparatorluğun batışında da, bizim tarihe Ermeni tehciri diye geçen kepaze sayfaların yazılmasında da sorumluluğu vardı.
Bir yanda dedem... Bir yanda tarih...
Zamanla ikisini birbirine karıştırmamayı öğrendim. Acıları karşı karşıya getirmek, acıları karıştırmak yanlıştı. Çünkü böyle bir tutum, düşmanlık ve çatışma kapılarını açıyordu. Toplumda cepheleşmelerin tohumlarını atıyordu.
(...)Bugün olduğu gibi eskiden de can dostlarım arasında Ermeniler hiç eksik olmadı.
Hrant Dink de onlardan biriydi. Bir Türk öldürdü onu. Ama fanatik bir Türk...
Hem katile lanet ettim, hem de katili yetiştiren ve farklılıkları düşmanlık gibi belletmek isteyen o zihniyet iklimine... Sonra da cenazenin arkasından yürüdüm, Hepimiz Hrant Dinkiz, hepimiz Ermeniyiz! diyerek...
Çünkü, Hrant benim sevgili arkadaşımdı, Ermeniler de benim kardeşim. Çünkü, tıpkı Hrant Dink gibi ben de Türklerle Ermeniler arasında, Türkiyeyle Ermenistan arasında barış ve dostluğun geçerli olmasından yanaydım. Çünkü, Hrant Dink gibi ben de Ermeni meselesi diye bir sorundan kurtulmak istiyordum.
Ayrıca söyler misiniz, derin bir acıyı paylaşmaktan daha insani ne olabilirdi ki...
Şimdi tepkileri izliyorum.
Bir kısmına hayret ediyorum.
Türk diplomatları şehit edilirken, neredeydiniz? diye soruluyor. Hiç şehit cenazesine katıldın mı? diye soruluyor.
Acılar karşı karşıya getiriliyor.
Hrant Dink suikastının yol açtığı, çok derinlere giden acıları, kendisini karşısındakinin yerine koyarak hissetmeye, anlamaya çalışmak yerine, toplumda cepheleşmeyi daha beter kışkırtabilecek satırlar kaleme alınıyor.
Çok yazık.
Orada burada Ermeni sözcüğünün yine küfür gibi sloganlaştırılmaya başladığı bir dönemde, doğru olan tutum nedir, barış, dostluk ve huzur kapıları nasıl açılır sorularını, başta siyasetçiler ve medya olmak üzere herkesin büyük bir sorumluluk bilinciyle düşünmesinde yarar var.
Tekrarlıyorum: Acıları karşı karşıya getirmekten kaçınmak lazım. Tarihin sayfalarından düşmanlık çıkarmak çok kolaydır. Sureti haktan görünerek milliyetçiliği okşamak da öyle...
Ancak zor olan, tarihi yerli yerine oturtmaktır; acıları paylaşmaktır; tarihin sayfalarındaki acılardan olgunlaşmak için yararlanmaktır, milliyetçi önyargılardan kurtulmak için yararlanmaktır.
Bu topraklarda barış, dostluk ve huzur diyorsak, zor olanı seçelim ve gereğini yapalım. (Milliyet, 1 Şubat)
Evrensel'i Takip Et