2 Şubat 2007 01:00

‘Reçeteleri silmek mümkün değil’


Antalya, Kastamonu, Bursa, Kocaeli, Erzurum, Mersin, İstanbul, Trabzon, İzmir ve Zonguldak Eczacı Odaları tarafından yapılan açıklamada, Danıştay 5. Dairesi Başkanlığı’nın 26.12.2006 tarihinde Maliye Bakanlığı’na tebliğ ettiği 2006/4054 No’lu kararı uyarınca, Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nin bazı maddelerinin yürürlüğü durdurulduğu ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 30 gün boyunca karara ilişkin düzenleme yapmadığı açıklandı.
Açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, provizyon sistemlerinde karara ilişkin herhangi bir düzenleme yapmadığı gibi 26.01.2007 tarihinde yayınladığı genelgenin yürürlük tarihini 25.01.2007 olarak kendi web sitesinden duyurduğu aktarıldı.
Eczacı Odaları tarafından yapılan açıklamada, 25-29.01.2007 tarihleri arasında Türkiye genelinde eczacılar tarafından karşılanan milyonlarca reçetenin akıbetinin meçhul olduğu, doğacak olası zararların nasıl telafi edileceğinin açıklanamadığı, provizyon sisteminde hayata geçirilmeyen mevzuat değişikliklerinin, geçmişe yönelik olarak eczacıya dağıtılmasının hukuki ve kabul edilebilir olmadığı belirtildi.
Gelişmelere ilişkin görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, eczacıya ve eczacı örgütlerine hiçbir duyuru yapılmadığını söyledi. “25-29 Ocak tarihleri arasında dört günde yüzlerce reçete girilmiş oluyor; bunların tek tek silinmesi gerekiyor” diye konuşan Kaplan, bununla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’na itirazlarını sunduklarını vurguladı. Kaplan, “25 Ocak’tan itibaren yazdığınız reçeteleri silip tekrar girin, dendi. Biz, ‘Hayır silmiyoruz’ dedik ve görüşmeler yaptık. Düşünün ki 60 milyon insanın 4 günlük reçetesini silmek, pratik olarak da mümkün değil” dedi.
İlaçlarda ucuzlama görülebilir
İlaç fiyat kararnamesinin uygulanması ile ilgili değişikliğin gündemde olduğunu belirten Kaplan, Avrupa’daki referans alınan 5 ülke adedinin 10 ülkeye çıkarıldığını kaydederek “Oradaki ülkelerin fiyatlarını bizim ülkemize göre referansında, 5 ülkenin en ucuzunu alıyorduk; şimdi 10 ülkenin ilacını alacağız. İlaçları daha ucuz olan ülkeler vardı; bu nedenle ilaçlar biraz daha ucuzlayabilir” şeklinde konuştu. Sistematik bir yanlışlığın olduğunu belirten Kaplan, Türkiye’de üretilen ilaçların AB’ye endekslenmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti. Kaplan, Türkiye’de üretilen ilaçların tümünün, maliyet unsurlarının Türkiye’de belirlenmesi gerektiğini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman

Evrensel'i Takip Et