3 Şubat 2007 01:00

301 toplantısında top hükümete atıldı


Başbakan RecepTayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, TCK’nın 301’inci maddesine yönelik öneri beklediklerini söylerken, Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) çağrısı ile 19 örgüt temsilcisi dün bir araya geldi. Kamu Sen ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği başkanları 301’inci maddenin değiştirilmesine karşı olduklarını belirterek toplantıyı terk ettiler.
Toplantı, TBB’de Başkan Özdemir Özok başkanlığında sabah saat 10.00’da başladı. Toplantının açılışında konuşan Özok, toplumda tartışılan TCK’nın 301’inci maddesinin, Hrant Dink cinayetini kastederek, “menfur cinayetten sonra her kesimde tartışılır oldu” dedi.
Ceza yasasındaki 159, 312 ve 301’inci maddelere ilişkin gelişmeleri dikkate alarak, ortak bir karar vermek istediklerini belirten Özok, katılımcılara “301’inci maddenin Türkiye’deki uygulaması, uluslararası hukuktaki benzerleri, yargı kararları ile nasıl şekillendiği ve Anayasa’daki karşılığını” içeren bilgi notu dağıtmakla yetindiklerini söyledi.
Hükümetin, “ortak teklifle gelmeleri” yönündeki açıklamalarının anlamının sorulması üzerine Özok, Başbakan’ın ve Adalet Bakanı’nın “iyi niyetli yaklaşımda bulunduklarını” savundu. “Hükümet topu taca mı atmak istiyor?” sorusuna Özok, “Niyet okumalarla bir yere varılamayacağını, demokratik açılımlara katkıda bulunmak istediklerini” söyledi. “Ortak metin çıkmazsa ihale sivil toplum üzerinde mi kalacak?” sorusu üzerine de Özok, hükümetin kafasının içindeki niyeti okumadan ziyade, dışındakini şekillendirmeye çalıştıklarını vurguladı. Özok ayrıca, “kafamızdaki, siyasi iktidarı açmaza düşürmek değil” dedi.
301’i savunanlar
Toplantının kapalı bölümünde ilk sözü alan Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, 301’in değiştirilmesine karşı olduklarını bildirerek toplantıdan ayrıldı. Akyıldız, toplantıda “Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan Türk milletidir. Türklüğe hakaret bu kadar ucuz olmamalıdır. 301’inci maddenin değil değiştirilmesi tartışılmasını dahi kabul etmediklerini” söylediklerini bildirdi.
Edindiğimiz bilgilere göre, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve TİSK temsilcileri de benzer düşünceleri ifade ederek, 301’inci maddenin değiştirilmesine karşı olduklarını bildirerek toplantıdan ayrıldı.
2 maddeli ortak metin
Toplantıda kurumlar, Kamu-Sen ve Veteriner Hekimler Birliği’nin de katıldığı ortak bir metin hazırladılar. 2 maddelik metinde, katılımcılardan bir kısmının 301. Maddenin aynen kalmasını istediği, bir kısmının ise “bu maddenin hem düzenlemesi hem de uygulamasının Türkiye’nin demokratik açılımında sorun olduğu görüşünde birleştikleri bildirildi. Katılcılar tarafından, öncelikle siyasi iradenin bu konuda somut bir tasarı hazırlamasının gerekli olduğu açıklaması yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer

Evrensel'i Takip Et