4 Şubat 2007 01:00

İşyerleri ve mesleklere ithalat darbesi


Türkiye’ye Çin’den yapılan ithalat 4.8 milyar dolara ulaşırken, her 6.5 bin dolarlık mal ithalatı bir kişiyi işsiz bıraktı. Son beş yılda 1 milyon 200 bin işyeri kapandı, 3 milyon meslek sahibi de işsiz kaldı.
Türk-İş Dergisi’nin “Türkiye’de Üretilen Malın Kullanımı” araştırmasında ithalatın ekonomiye yansımaları değerlendirildi. Araştırmada, Türkiye’nin başta tarımsal ürünler olmak üzere nihai lüks tüketim mallarının önemli bir artış içinde olduğuna dikkat çekildi. İthal edilen her ürünün, Türkiye’de aynı ürünü üreten işyerlerini ve çalışanları zor durumda bıraktığı kaydedilen araştırmada, “Bu durum işten çıkarmalara ve işsizliğe neden oluyor” denildi.
Mobilya, hazır giyim, ayakkabı ve özellikle seyahat eşyası gibi kalemlerde ithalatın arttığı belirtilerek, “Türkiye’nin dış ticaret açığı, yabancı mala karşı duyulan hayranlık, yerli malı kullanımının unutturulmaya çalışılması esnafı, üretici, tüketici, sendikalar ve sivil toplum örgütleri olmak üzere bütün kesimleri tedirgin ediyor” denildi. Siyasi iktidarların, yatırım yapan, katma değer yaratan, istihdam yaratan firmaların ürünlerinin tüketilmesini sağlayacak kampanyalara uluslararası sözleşmeler nedeniyle sıcak bakmadıkları ifade edildi. Amerika’da, yerli ürünlerin tüketilmesini teşvik amacıyla “Buy America Foundation” adıyla bir vakıf kurulduğu anımsatılan araştırmada, “Vakıf, ‘Made In USA’ adlı bir dergi çıkarıyor. Tüketicilerin Amerikan ürünlerini satın almaları amacıyla çıkarılan ve tüketicilere hangi malı satın alacaklarını belirten yayınları da bulunuyor. AB de yerli sanayiyi koruyor” denildi.
Tekstil ve otomotiv sıkıntılı
Türk-İş Başkanı Salih Kılıç da, Türkiye’nin en büyük ihracat malları olan otomotivde görülen ithalat patlamasıyla sektörü tehlikeye sokacak ve işyeri kapanmalarına ve işsizliğe neden olacak boyuta gelmesinin engellenmesi gerektiğini bildirdi. Enerji üreten makineler bazında da yüzde 35.8’lik ithalat artışının enerji sektöründe dışa bağımlılığın göstergesi olduğunu kaydeden Kılıç, şunları söyledi:
“Bavul, çanta üreten yüzlerce işyeri varken ithalatta görülen yüzde 92.8’lik artış sektörü zora soktu. Ayakkabı ithalat tutarı yüzde 33.7 arttı. Çin’den yapılan ithalat 4.8 milyar dolara ulaştı. İthalat yükseldikçe yatırım yapılması mümkün değil. Bu durum mevcut istihdamın sokağa atılması anlamına gelir.”
Çin malları 700 bin kişiyi işsiz bıraktı
ABD, Kanada ve AB ülkelerinde yerli malı tüketimi konusunda sivil toplum örgütleri tarafından yapılan kampanyalar devlet tarafından desteklenirken, Türk-İş de “İşine, aşına, işyerine sahip çıkmak için Türkiye’de üretilen malı kullan” çağrısında bulundu. Türk-İş araştırmasına göre her 6.5 bin dolarlık mal ithalatı bir kişiyi işsiz bırakırken, sadece Çin’den yapılan ithalat nedeniyle yılda 700 binden fazla çalışan, işsiz kaldı. (Ankara/ANKA)

Evrensel'i Takip Et