5 Şubat 2007 01:00
İş güvencesizliği depresyona sokuyor
Araştırmalara göre Avrupa ülkelerinde iş güvencesi olmayanlarının oranı yüzde 23 ile 46 arasında değişiyor. İş güvencesizliğinin Türkiyede çok daha yüksek boyutlara ulaştığı tahmin ediliyor. İşini kaybetme endişesi giderek yaygınlaşırken, Dokuz Eylül Üniversitesinden iki halk sağlığı uzmanın yaptığı araştırma, iş güvencesizliğinin emekçilerin fiziksel ve psikolojik sağlığını bozduğunu gösteriyor.
Dokuz Eylül Üniversitesinden Dr. Fatma Özaman Boya ile Yrd. Doç. Dr. Yücel Demiralın, İş Güvensizliği ve Sağlık Araştırmaları başlıklı çalışması, TTB Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisinin son sayısında yayınlandı. İş güvensizliğinin geleneksel olarak bireyin şu anki işinin devamlılığı ile ilgili olası tehlike algılayışı şeklinde tanımlandığına işaret edilen çalışmada, İş güvencesizliğinin önemli bir ayırt edici özelliği olarak gelecek ile ilgili belirsizliğin de altı çizilmelidir deniyor. Güvencesizliğin en belirgin olduğu dönemin özelleştirme, işyeri kapanması, satışı ya da işten çıkarmalar öncesinde yaşanan belirsizlik dönemi olduğu belirtiliyor.
Çalışmada yer verilen bilgilere göre erkekler, iş güvencesizliğini kadınlardan daha yüksek düzeyde algılıyor ve erkekler, kadınlardan daha çok etkileniyor. İş güvencesizliği, ruhsal ve fiziksel sağlığı olumsuz etkileyen bir stres kaynağı olarak değerlendiriliyor. İngilterede kamu emekçileri arasında yapılan bir araştırmaya göre belirsizlik dönemi ve satış öncesi dönemde, erkeklerde kolesterol yüksekliği, vücut kitle indeksinde (kilo boy oranı) kötüleşme ve iskemi bulgularında (dokunun kanlanmamasında) artış, kadınlarda ise kan basıncında yükselme görülüyor. ABDde yapılan bir araştırma ise iş güvencesizliğinin kalp damar hastalığı riskini artırdığına işaret ediyor.
Araştırmalar, iş güvencesizliğinin ilk olarak psikososyal iyilik durumunu olumsuz etkilediğini gösteriyor. Farklı ülkelerde yapılan araştırmalar, iş güvencesizliğinin anksiyete (gerilim-kaygı) ve depresyon sıklığını artırdığını gözler önüne seriyor. İş güvencesizliği, iş doyumunu da olumsuz etkilerken toplumsal düzeyde örgütlenme ve örgütsel bağlılık üzerinde de olumsuz etki yapıyor. İş güvencesizliğinde artış, iş güvenliği önlemlerinin alınmasını zorlaştırıyor ve iş kazalarında artışa neden oluyor. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et