8 Şubat 2007 01:00

Değişiklik yetmez 301 kaldırılsın


Düşünce özgürlüğünü kısıtlayan 301. maddenin kaldırılmasına ilişkin tartışmalar sürüyor. Öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in yanı sıran çok sayıda aydın, yazar, gazeteci ve yazarın da yargılandığı 301. maddenin kaldırılması isteniyor. Görüşlerine başvurduğumuz, Hrant Dink’in davasını takip eden avukatlar ise, 301’in ve düşünceyi ifadeyi engelleyen tüm maddelerin kaldırılması gerektiğini belirttiler.
Dink’in avukatları: Kaldırılsın
Düşünce özgürlüğünün önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiğini dile getiren Hrant Dink ve Karin Karakaşlı’nın vekili Avukat Fethiye Çetin, 301. maddenin kaldırılması gerektiğini dile getirdi. İnsan hakları ve demokrasinin bulunduğu ülkelerde yasaların devlet karşısında bireylerin haklarını koruduğunu dile getiren Çetin, 301. maddenin bu özellik bakımından antidemokratik bir yasa olduğunu kaydetti. 301. maddenin değiştirilmesine ilişkin yürütülen tartışmaların yetersiz olduğunu dile getiren Çetin, düşünce özgürlüğünü kısıtlayan 301. maddenin kaldırılması gerektiğini söyledi. 301. maddedeki düzenlemelerin muğlak olduğunu ifade eden Çetin, aşağılamanın hangi koşularda olduğunu hangi durumlarda suç teşkil ettiğinin açık olmadığını ve bunun tamamen yargılayanların insafına bırakıldığın dile getirdi. Çetin, Türklüğü aşağılamak olarak düzenlenen 301. maddenin bu özelliğiyle Türkiye’yi aşağıladığını vurguladı.
301. maddenin düşünce özgürlüğü önünde önemli bir engel teşkil ettiğini kaydeden Agos Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Karin Karakaşlı’nın Avukatı Nazan Yaman, bu maddenin ırkçı bir anlayışın ürünü olduğunu söyledi. Yaman, 301. maddenin değiştirilmesine ilişkin tartışmalara son verilerek bu maddenin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
‘159 da 301 gibi’
Hrant Dink’in Avukatı Erdal Doğan da, “Hükümete ve devlete yönelik yapılan eleştirileri ve düşünce özgürlüğünü kısıtlayan 159. maddenin yerine 301. maddeyi getirdiler. 159 ve 301. maddelerden yargılanan Hrant yarılandığı zaman zarfında düşünceleri nedeniyle hedefe konularak yaratılan ırkçı havanın sonucunda trajik bir biçimde öldürüldü” dedi.
Doğan, şöyle devam etti: “Ülkemizde düşünce özgürlüğünün önündeki tek engel 301 değil, TCK’nın birçok maddesi düşünce özgürlüğünün önünde engel teşkil ediyor. Bu maddeler nedeniyle aralarında Elif Şafak, Orhan Pamuk, Murat Belge’nin de bulunduğu çok sayıda aydın ve yazarımız yargılandı. TCK adeta düşünce önündeki mayınlı bir tarla gibi karşımızda duruyor. 301. madde mutlaka tamamen kaldırılmalıdır. Ancak 301’in yanı sıra TCK’daki düşünce özgürlüğü karşıtı bütün maddeler de kaldırılmalıdır.” (İstanbul/EVRENSEL)
TİHV: Pranga sadece 301 değil
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), tarafından dün yapılan açıklamada, “Hükümetin insan hakları sorunlarını düşünceyi ifade özgürlüğüne, düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engelleri de 301’inci madde tartışmalarına indirgeme eğilimine” işaret edildi.
Hükümetin, ifade özgürlüğünü 301’inci madde ise sınırlı tutarak geçiştirmeye, unutturmaya çalıştığı, samimi olmadığı vurgulanan açıklamada, “Meclis’te çoğunluğu olan bir partinin bu konuda samimiyetini göstermesi ancak ivedi olarak yeni bir düzenlemeyi Meclis’ten geçirmesi ile olabilirdi” denildi.
Türkiye’de düşünceyi ifade özgürlüğünün sağlanmasının tek tek maddelerin değiştirilmesiyle sağlanamayacağına, mevcut yasada 14 civarında engel bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, düşünceyi ifade önünde engel olduğu düşünülen madde, değiştiğinde veya kaldırıldığında başka bir madde ile ikame edildiği kaydedildi. (Ankara/EVRENSEL)
Değişiklik tekliflerini bugün açıklayacaklar
Başbakan Erdoğan’ın isteğiyle bir araya gelen, “sivil toplum” örgütleri ele aldıkları 301’inci maddede yapılacak değişikliğe ilişkin kararını bugün açıklayacak. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, 301’inci madde konusunda mutabakat sağlandığını belirterek, “Biz önerimizi sunacağız. Önemli olan hükümetin, Meclis’in bu konuda atacağı adım” dedi. DİSK ve TTB’nin katılmadığı ortak metindeki 301. madde değişikliği önerisi şöyle:
Madde 301
“1- Türklüğü, Türkiye Cumhuriyeti’ni, TBMM’yi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen tahkir ve tezyif eden altı aydan iki yıla kadar hapisle cezalandırılır.
2- Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç teşkil etmez.” (İstanbul/EVRENSEL)
Şahin Doğan

Evrensel'i Takip Et