10 Şubat 2007 01:00

Nusaybin’deki mezara İsveç’ten araştırma talebi


Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Nusaybin’de ortaya çıkan toplu mezarları bilim adamları huzurunda açma teklifine, İsveç Södertörns University College’den olumlu yanıt geldiğini bildirdi.
Prof. Dr. Halaçoğlu, yazılı açıklama yaparak 11 Aralık 2006 tarihinde, toplu mezarların başta İsveç olmak üzere Batılı tarihçiler ve hatta Ermenistan’dan katılacak bilim adamları huzurunda açılabileceği yönünde bildiri yayınladığını hatırlattı. Bu teklife 16 Ocak 2007’de İsveç Södertörns University College’den Tarih Profesörü David Gaunt’un olumlu yazı gönderdiğini kaydeden Prof. Dr. Halaçoğlu, “David Gaunt, bu mezarları açmak üzere işbirliği yapmaktan memnun olacaklarını, ancak kendilerinin bölgede tam bir özgürlük ve toplu mezarlar hakkında söyleyecek bir şeyleri olanlarla da röportaj yapmalarına fırsat verilmesini istemiştir. Ayrıca, toplu mezarların bulunduğu mağaraya engelsiz girmeleri ve yine çevrede var olduğu söylenen diğer toplu mezar yerlerine de gitmelerine müsaade edilmesi konusunda arzularını dile getirmiştir” dedi. Gaunt ve delegasyonuna “kazı sonrasında toplu mezar alanında elde edilen bulguları basın konferansı yoluyla kamuoyuna açıklamada birlikte hareket etme teklifinde bulunduklarını” da açıklayan Prof. Dr. Halaçoğlu, 17 Ocak 2007’de gönderilen cevabın karşılığının beklendiğini bildirdi.
‘Mezar Ermeni ve Süryanilere ait’ iddiası
Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Xirabêbaba köyünde Ekim 2006’da ortaya çıktığında, İsveçli Tarihçi Prof. David Gaunt, toplu mezarın İttihat Terakki şeflerinden Mardin Mutasarrıfı Halil Edip’in emrindeki ölüm müfrezeleri tarafından katledilen 270 Ermeni ve Süryani’ye ait olduğunu ileri sürmüştü. Gaunt, olayın 14 Haziran 1915’te yaşandığını belirterek “Katliamdan kurtulmuş olan bir Süryaninin anlatımına göre 150 Emeni ve 120 Süryani, kasabadan çıkarılarak öldürülmüştü” açıklamalarında bulunmuştu. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et