13 Şubat 2007 01:00
Borun treni özelleştirmeye gidiyor
Metalurji Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Cemalettin Küçük, Borun devlet eliyle işletilmesini öngören Maden Yasasının, delinerek Disodyum Oktaborat Tetrahidrat tesisinin özel sektöre ihale edilmek istendiğini söyledi. Küçük, Enerji Bakanı Hilmi Gülerin Tren istasyona doğru hareket etti sözlerini değerlendirerek Son istasyon borların özelleştirilmesi dedi.
MMO yöneticileri ile birlikte dün bir basın toplantısı düzenleyen Küçük, AKP iktidarının, özelleştirmelerdeki hukuk tanımazlığının son geldiği noktanın, 2840 sayılı Maden Yasasını hiçe sayarak boru devlet elinden çıkarmak, özelleştirilmesinin önünü açmak olduğunu dile getirdi. Maden Yasasında, bor madeninin işletilmesinin devlet eliyle yapılacağının öngörüldüğünü kaydeden Küçük, ancak yabancı şirketlerin ve yerli işbirlikçilerinin, bor minerallerini ele geçirme çabalarının sürdüğüne işaret etti. Danıştayın istişari görüşünün de bor madenlerinin işletilmesi, zenginleştirilmesi, rafinasyon ve pazarlamasının devlet eliyle yürütülmesi olduğunu hatırlatan Küçük, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünde kadrolaşma ve borları özelleştirme girişimlerini dile getirdi. Öğütme tesisini kendi imkanları ve tecrübeli elemanları ile kurup işleten Etibanka, öğütme tesisi kurdurulmayıp taşerona ihale edildiğini aktaran Küçük, Disodyum Oktaborat Tetrahidrat tesisinin özel sektöre kurdurulması için ihaleye çıkıldığını söyledi.
Olgunlaşsın vereyim anlayışı
19 Şubat 2007 tarihli ihalede, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü yılda 10 bin ton Disodyum Oktaborat Tetrahidrat üretebilecek tesis kurulması, işletmeye alınması ve idarece 36 aylığına kiralanması hizmeti alınacaktır denildiğine vurgu yapan Küçük, bunun, Bu tesis için Bandırma Bor Fabrikalarının sahasında yer vereyim, her türlü yardımı yapayım, siz tesisi kurun, sonra ben size üç yıl kira vereyim; üretim yapıp sorunları giderdikten, müşterinizi ve pazarınızı oluşturduktan, yani meyveyi olgunlaştırdıktan sonra size devredeyim demek olduğunun altını çizdi. Eti Madenin yeni kadrolarının projesi hazır, bu tesisi kuramayacak kadar yetersiz mi? diye soran Küçük, Enerji Bakanı Hilmi Gülerin Bor konusunda yaklaşımımız, özerk bir yapıya gidiştir. Muhtemelen bunun son istasyonu özelleştirme olabilir sözlerine atıfta bulundu. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et