14 Şubat 2007 01:00

kış hastalıkları


Geçtiğimiz hafta kış hastalıklarını anlattığı yazısına yer verdiğimiz Dr. Hasan Öncü, çocukların bu hastalığa yakalanması halinde alınabilecek önlemleri ve muhtemel tedavi şekillerini özetledi.

Çocuk hastalıklarının tedavisinde nasıl yöntemler izlenebilir?
Çocuk hastalıklarının tedavisini düzenlerken etken göz önünde bulundurulmalıdır. Virüslerin neden olduğu hastalıklarda daha çok semptomatik tedavi uygulanırken bakteriyel enfeksiyonlarla oluşan hastalıklarda bunun yanında antibiyotik tedavisi de gerekir. Çocuklar istirahat ettirilmelidir. Sıcak banyo, sıcak sade su veya mentollü su buharı ile buğu uygulamak çoğu hastada fayda sağlar. Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Çocuğa bol sıvı verilmeli, antihistaminik içeren ilaçlar yalnızca allerjik bünyeli hastalarda kullanılmalıdır. Burun açıcı damlalar kısa süreli olarak çocuğun rahatlaması için kullanılabilir. Çocukların kış mevsiminde hastalıklardan korunması için probiyotikli gıdalar, taze sebze ve meyvelerle beslemek gerekir. Bunların yanında el ve çevre temizliği önemlidir. Giyime özen gösterilmeli, çocuklar kat kat ve ince giydirilmeli, aşırı terlememelerine dikkat edilmelidir.

Çok bilinmese de kış ishali hastalığı birçok çocuğu etkiliyor. Çocuklar üzerindeki etkisi nasıl olur?
Çocukluk çağında akut gastroenterit etkenleri arasında viral gastroenteritler ve özellikle de rotavirüs infeksiyonları önem taşır. Rotavirüs, kişinin dışkısıyla, yiyecekler ve eller aracılığıyla bulaşırken, kapı kolları, telefonlar, yuvalar, oyuncaklar da infeksiyonun yayılmasında rol oynayabilir. Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gündür. Bu süre sonunda hafif ateş olur, beraberinde kusma olabilir veya olmayabilir. Sonrasında karın ağrısı ve su gibi ishal başlar. Çocukta şiddetli ve dirençli iştahsızlık yapar. Bu da çocuğun yeterince sıvı almasını engelleyebilir. İshal o kadar sıktır ki, çocuk kısa sürede susuz kalabilir. Ateş ve kusma çoğunlukla 2 günde geçer, ishal ise 5-8 gün sürebilir. Rotavirüs enfeksiyonunun özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanmanın faydası olmaz. Bu hastalıkta en önemli tedavi, kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. (İstanbul/EVRENSEL)
Hazırlayan: Sevim Kahraman

Evrensel'i Takip Et