24 Şubat 2007 01:00

İfade özgürlüğü ayaklar altında


Sınır ötesi operasyona karşı çıkarak, “Kerkük’e yapılan saldırılar Diyarbakır’a yapılmış olur, Diyarbakır’a yapılan saldırılar ise Kerkük’e yapılmış bir saldırı olur’’ dediği için günlerdir gazeteler tarafından hedef gösterilen DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu, dün katıldığı bir konferansta gözaltına alınarak tutuklandı. Tutuklamaya tepki gösteren Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, “Türkiye hukuk devleti olma yolunda attığı adımlardan çok uzak. İnsanlar düşüncelerini dile getiremiyorlar” dedi.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu tutuklandı. DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu, Diyarbakır Barosu’nun Büyükşehir Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu’nda düzenlediği ‘Hakikat, Adalet ve Barış için Geçmişle Yüzleşme’ adıyla düzenlenen panele katıldığı sırada Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube ekipleri tarafından gözaltına alınarak savcılığa götürüldü. Savcılıktaki sorgusunun ardından sorgu hakimliğine sevk edilen Aydoğdu, burada “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” iddiasıyla tutuklandı.
Aydoğdu, açıklamaları nedeniyle günlerdir gazeteler tarafından hedef gösteriliyordu.
Aydoğdu’nun tutuklanmasına tepki gösteren yaklaşık 200 kişi adliye önünde toplanarak, “Baskılar bizi yıldıramaz” şeklinde slogan attı. Burada konuşan DTP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Musa Farisoğulları, tutuklama kararının demokrasiye vurulan bir darbe olduğunu söyledi. Aydoğdu’nun talimat üzerine tutuklandığını savunan Farisoğulları, mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.
Baro: Hukuktan uzak
Diyarbakır Barosu ve İHD Diyarbakır Şubesi, Aydoğdu’nun gözaltına almasına tepki gösterdi. DTP İl Başkanı Aydoğdu’nun bir toplantı sırasında alınarak götürülmesini doğru bulmadıklarını belirten Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, “İfade almak için bile olsa toplantının sona ermesi beklenebilirdi. Ya da kendisine bu yönlü bir bildirimde bulunulup uygun olduğu saate gelmesi istenebilirdi. Bu gösteriyor ki Türkiye, hukuk devleti olma yolunda attığı adımlardan çok uzak. İnsanlar düşüncelerini dile getiremiyorlar” dedi.
İHD: Onur kırıcı
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş ise, Aydoğdu’nun Kerkük’le ilgili yaptığı açıklamadan dolayı ifadesinin alındığını söyledi. Demirtaş, “Ama bunun yol ve yöntemleri var. Toplantı saatinde alınıp götürülmesi bir yönüyle onur kırıcıdır. Bundan da daha önemlisi düşüncesini ifade etmek isteyen bir kişinin engellenmesidir. Biz bunları doğru bulmuyor ve tasvip etmiyoruz” diye konuştu.
EMEP Diyarbakır İl Başkanı İlhan İlbay, Aydoğdu’nun tutuklanmasının kardeşliğe vurulan bir darbe olduğunu ifade etti. Kerkük’e müdahaleye karşı çıktığı için gazetelerin Aydoğdu’yu hedef tahtasına koyduğunu hatırlatan İlbay, “İnsanlar düşüncelerinden dolayı yargılanmamalı, tutuklanmamalıdır. Aydoğdu’nun tutuklanması barış arayışlarına, kardeşliğe vurulan bir darbedir. Aydoğdu serbest bırakılmalıdır” dedi.
Van il başkanı da tutuklandı
Öte yandan DTP Van il binasına yapılan baskında 19 kişiyle birlikte gözaltına alınan ve ‘örgüt üyesi’ olma şüphesiyle mahkemeye sevk edilen DTP Van İl Başkanı İbrahim Sunkur tutuklandı.
DTP Van il binasına yapılan baskında gözaltına alınan 20 DTP’liden 10’u savcılığa çıkarıldıktan sonra serbest bırakıldı. Aralarında DTP Van İl Başkanı İbrahim Sunkur’un da bulunduğu 10 kişi ise ‘tutuklanma’ talebi ile Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan 3 kişinin yaşları küçük olduğu için dosyaları ayrı olarak ele alındı. Mahkemede, 10 DTP’liden 8’i serbest bırakılırken, DTP Van İl Başkanı İbrahim Sunkur ile DTP Gençlik Meclis üyesi Abdulvahap Turhan, ‘örgüt üyesi’ olabilecekleri şüphesiyle tutuklanarak Van F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. DTP Adana il örgütü, açıklama yaparak baskıları protesto etti. (HABER MERKEZİ)
Ferhat Tunç gözaltına alındı
Sanatçı Ferhat Tunç, PKK tarafından kaçırılan asker Coşkun Krandi’yi teslim alan heyette bulunduğu için açılan davada “mahkemeye gelmediği” gerekçesiyle gözaltına alındı. Beşiktaş Savcılığı’na ifade veren Tunç, dava konusu olay ile ilgili gerek mahkemede gerekse Cumhuriyet Savcılığı’nda yazılı ve sözlü çok detaylı beyanlarda bulunduğunu belirterek, amaçlarının “insani bir görevi yerine getirmek” olduğunu ve olaydan vali, emniyet müdürü ve diğer görevlilerin de haberdar olduğunu söyledi.
Tunç, “Bir insanın hayatını kurtarılması amacıyla yapılan bu işlemlerin bu şekilde değerlendirilmesini” ve iki yıldır mahkemenin devam etmesini hak etmediklerini ifade etti.
Adresinin belli olduğunu ve jandarma marifetiyle bu şekilde gözaltına alınmasını yadırgadığını da kaydeden Tunç ifadesinde, “Benimle beraber bu işle uğraşan insanların suç işleme kastı yoktur. Herhangi bir suç da yoktur” dedi.
Sanatçının avukat Ercan Kanar ise Tunç’un yazılan bir yazı sonucu jandarma tarafından gözaltına alınmasının da usul hükümlerine aykırı olduğunu söyledi. Ferhat Tunç, daha sonra serbest bırakıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et