26 Şubat 2007 01:00

Somali’de kriz derin


ABD destekli Etiyopya ordusunun müdahalesiyle iç çatışmaların arttığı Somali’de devam eden çatışmalar, siyasi istikrarsızlık ve salgın hastalıkların, “yıllardır çatışmalara sahne olan ülkenin kaderini belirlediği ve ülkede nebzen istikrar yakalamış olan İslamcı militanları deviren geçici hükümetin, halkın ihtiyaçlarını karşılayamadığı” belirtildi.
ABD komandolarının, “Afrika’da El Kaide’ye karşı savaşta adeta merkez üs” olarak kullandıkları ülkede devam eden çatışmalar, onbinlerce kişinin evinden olmasına neden olurken geçici hükümete olan destek ise ABD tarafından “El Kaide destekçisi” olmakla itham edilen Şeriat Mahkemeleri Birliği’ne kıyasla oldukça düşük.
Somali’nin kontrolünü geçen haziran ayından bu yana elinde bulunduran İslamcı güçler, ABD destekli Etiyopya saldırılarının ardından başta Mogadişu olmak üzere birçok mevzileri bırakıp komşu ülkelere kaçmak zorunda kalmışlardı.
“Afrika Boynuzu” diye adlandırılan bölgede bulunan Somali’nin, ABD’nin Ortadoğu ve Afrika açısından “kilit” önemi bulunuyor.
İstikrar sağlanamadı
ABD’de yayımlanan “The New York Times” gazetesinin haberine göre 20 yıla yakındır iç çatışmalara sahne olan Afrika’nın hayati öneme sahip ülkesi Somali’de geçici hükümet güçlerinin, Şeriat Mahkemeleri Birliği’ne bağlı isyancıları devirmesinin ardından ülkede halen istikrarı sağlayamadı.
Çatışmaların, ülkenin belli bölümlerinde yer yer halen sürdüğü ifade edilirken halkın hükümete desteğinin neredeyse dipte olduğu öğrenildi.
Amerikalı gazete, “Çatışmalar halen sürüyor, cesetler yollarda ve umut giderek azalıyor. Silah fiyatları katlanarak artıyor, her geçen gün daha fazla aşiret yeraltına çekiliyor ve bu sırada, kolera ülkenin dört bir yanına yayılıyor” ifadelerini kullandı.
Kaygı büyük
Haberinde, ülkedeki etkili bir aşiretin liderinin ifadelerine de yer veren NY Times, aşiret lideri Muhammed Ali Mehdi’nin, “Gerçeği anlatmaktan büyük kaygı duyuyorum. Geçici hükümet güçleri Mogadişu’ya girdiğinde iyi bir yöne yöneldiğimizi düşünmüştüm. Ne yazık ki durum hiç de böyle değilmiş ve artık çok geç” ifadelerine de yer verdi.
Somali’nin, Etiyopya destekli geçici hükümetin Mogadişu’yu ele geçirmesinin ardından “daha karışık ve şiddet dolu bir yere döndüğünü” belirten gazete, “İnanması zor ama Somali, daha zor ve tehlikeli bir yere dönüştü. Olması gereken bu değildi. Yaklaşık iki ay önce uluslararası destekli geçici hükümet güçleri, Mogadişu’yu İslamcı güçlerin elinden büyük beklentilerle aldı. Fakat bugün hükümete güven hiç de yüksek değil ve hükümet kan kaybetmeye devam ediyor” diye yazdı.
AB sözlerini tutmadı
Somali’deki durumu, “toplam çöküşün sadece utancını” diye niteleyen gazete, “İslamcı güçlerin devrilmesini ve kaçmasını sağlayan Etiyopya birlikleri, ülkeyi kademeli olarak terk ediyor. Somali’ye BM tasarısı doğrultusunda, asker göndermeyi kabul eden Afrika Birliği ülkelerinden hiçbiri vaat ettikleri sözü tutmuş değil” diye belirtti.
Çatışmalar nedeniyle birçok ailenin evlerini terk etmek zorunda kaldığını da yazan gazete, birçok bölgede su, elektrik, gıda ve ilaç sıkıntısı olduğunun altını çizerek “Bu şartlar altında, direniş de yeniden başladı. Bazı aşiretler, İslamcılarla yeniden ilişki kurdu ve hareket genişliyor. Birçok asker ise görevlendirildikleri bölgeye gitmek istemiyor” diye belirtti.
Geçici yönetim zorda
Birçok uzmanın, Somali’deki istikrarsızlığın ve şiddetin sürdüğü konusunda hemfikir olduğunu belirten gazete ayrıca, “Hükümet, ülkenin büyük bir bölümünü kontrol eden aşiretleri bir araya getirip anlaşamadığı sürece, şiddetin önüne geçemez” diye belirtti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Yusuf Ahmed’in ise “ulusal bir lider olmaktan çok, savaş ağası gibi davranmak” ile suçlandığını belirten gazete, “Batılı bir diplomat, 8 bin askere sahip olacağı belirtilen Afrika Birliği askeri gücünün, Somali’ye İslamcıların getirdiği istikrarı getirip getiremeyeceği” şeklindeki soruyu, “Kesinlikle hayır. Ve hükümetin, bu askeri güç konusundaki ısrarı, birlik konusunda ne kadar kötü durumda olduğunuzun göstergesi” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
Senegal sandık başına gitti
Senegal’de devlet başkanlığı seçiminde oy verme işlemi dün başladı.
Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yaklaşık 12 milyon nüfuslu Senegal’de, 5 milyon kadar kayıtlı seçmen bulunuyor. Gayri resmi ilk sonuçların bugün alınması bekleniyor. 7 yıldır devlet başkanı olan Abdulaye Wade, seçim kampanyası sırasında “ilk turda seçimi kazanacağından emin olduğunu” belirtirken diğer 14 aday, seçimlere “hile” karıştırılmasından endişe ettiklerini açıkladılar. Bu durumda, seçim sonuçları tanımayacaklarını da belirttiler.
Senegal sık sık askeri darbelerin yapıldığı Afrika’da, bağımsızlığını kazandığı 1960’dan beri askeri darbe olmamış bir ülke olarak öne çıkıyor. (DIŞ HABERLER)
Gine’de sıkıyönetim sona erdi
Batı Afrika ülkelerinden Gine’de meclis, istifası istenen Devlet Başkanı Lansana Conte’nin ilan ettiği sıkıyönetimi kaldırma kararı aldı. Karar, ülkede son bir aydır düzenlenen kitlesel gösterilerin ardından sıkıyönetim ilan eden Conte’ye “büyük darbe” diye nitelendirildi.
Gine’de iki sendika liderliğindeki muhalefet eylemlerinde emekçiler, rüşvete adı karışan Conte’nin istifasını talep ediyorlardı. 25 yılı aşkındır iktidarı elinde bulunduran Conte, koltuğundan olmamak için “sıkıyönetim” ilan etmişti.
Uzmanlar, eylemlerin sürmesi durumunda Conte’nin meclisin kararını da görmezlikten gelerek yeniden sıkıyönetim ilan edebileceğini belirtiyor. Zira sendikalar, eylem ve grevlerin “hükümet değişinceye kadar süreceği” konusunda kararlı.
Kararın ardından Gine sokaklarından konuşlanmış olan askerler, kışlalarına geri çekilmek zorunda kalırken Gine İşçi Sendikaları lideri İbrahim Fofana, “Sıkıyönetim bitti, artık ordusunun ülkede rolü yok” dedi. Lynx gazetesi sahibi Süleyman Diallo ise “Bu tarihi bir olay. İlk defa Conte’nin partisince yönetilen mecliste Conte karşıtı bir karar alındı” dedi. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et