28 Şubat 2007 01:00

DTP’de değişim kongresi bugün


Demokratik Toplum Partisi (DTP) olağanüstü kongresi bugün “seçim” gündemli toplanacak. Eşbaşkanların değişmeyeceği DTP’de, 60 kişilik Parti Meclisi’nde (PM) yüzde 50 oranında değişim yaşanması bekleniyor. DTP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, kongre öncesi delegelerle yaptıkları toplantıda, kendilerinin belirleyeceği listeye destek istedi.
DTP’nin olağanüstü kongresi bugün Kocatepe Kültür Merkezi’nde, “seçim” gündemiyle yapılacak. Kongre kararının alınmasından sonra yapılan spekülasyonlar nedeniyle eşbaşkanların değişmesi beklenmeyen kongrede, 60 kişilik PM’nin yarısının değiştirilmesi planlanıyor. DEP eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan’ın da listede yer alacağı kongre öncesi DTP PM ve il başkanları, delegeler, belediye başkanları ile ayrı ayrı toplantılar yapıldı.
Parti merkezinde PM ve il başkanları toplantısının yapıldığı sabah saatlerinde, delegeler de Park Otel’de bir araya geldi. Delegelere seslenen DTP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, bugüne kadar yaptıklarının dışında, tabandan belirlenmeyen tek listeye destek isterken, bir yandan da önümüzdeki sürece ilişkin politikalarını ifade etti. Bir metin okuyan Tuğluk, bunun sadece kendi görüşü olmayıp, “en geniş yapılanma tarafından yürütülen tartışmaların bir sonucu” olduğunu söyledi.
‘Konuştuğumuz kadar iş yapmalıyız’
“Siyasete yön verebilecek, toplumsal sorunlara çözüm üretebilecek, değişimi ve dönüşümü her koşulda gerçekleştirmiş bir parti olmaları gerekirken, bunu gerçekleştiremediklerini” kaydeden Tuğluk, “iş yapmak ve yol almak” zorunda olduklarını ifade etti. Siyasetin apayrı bir formasyon gerektirip, sadece dürüstlüğün ya da akademik beynin yetmediğini, bunların ikisinin sentezinin gerektiğini kaydeden Tuğluk, “Bu konularda sıkıntılar olduğu için herkesin bıkıp usandığı, siyasetin düzeyinin düşürüldüğü, enerji, emek ve zamanın olağanüstü içe harcandığı, heyecanın kırıldığı, ataletin ve üretimsizliğin yaşandığı, halkla ilişkilerin zedelendiği bir realiteyi yaşadıklarını” söyledi. “Kısır döngülere, gruplaşmalara, dedikodulara” vurgu yapan Tuğluk, siyasetin hiç olmadığı kadar amacından, işlevinden soyutlandığını, partinin işlevsiz kalmasının nedeninin de bu olduğunu kaydetti. Halk adına, siyaset adına konuşmanın ciddiyet istediğini, aleni yerlerde büyük ve süslü sözler söylemenin kendilerini kurtarmayacağını belirten Tuğluk, “Konuştuğumuz kadar iş yapmak, sorun çözmek, yol almak gerekiyor” dedi.
Yeni bir başlangıç
Buna bir son vermek, partinin kişiliğinin şunun-bunun hassasiyetine boğdurmamak gerektiğini kaydeden Tuğluk, “Burada var olan herkes halka hizmet için vardır, olmalıdır” diye konuştu. Bu bakımdan kongreye bir misyonun düştüğünü, abartmadan yeni bir başlangıç yaratmak gerektiğini dile getiren Tuğluk, “Yakın geçmişin dar-grupçu, atalet ve tıkayıcı hastalıklarına düşmeden, bunlarla uzlaşmayarak, çözümü ve çıkışı yeni ve ilkeli yöntemlerde aramanın” temel görevleri olmasını istedi.
Bu kongre ile siyasetin düzey kazanacağına, sağlıklı görev bölüşümüyle, sürekli halkın içinde olarak görevlerini yerine getireceğine inandığını belirten Tuğluk, en acil olan ancak bir türlü gerçekleşmeyen “Kürt sorununa demokratik çözüm” programını hazırlayıp, siyasetini yürütecek, etkin bir yönetim ve kadrolara sahip parti gücüne vurgu yaptı.
Delegeden destek istedi
Kongrenin hazırlıklarını yürüten komisyonun halktan ve üyelerden gelen eleştiri ve önerileri dikkate aldığını, bunu demokratik bir çalışma olarak kabul etmek zorunda olduklarını kaydeden Tuğluk, “yıllara dayanan bazı gruplaşmalar, sorunlar, sıkıntılar” nedeniyle kongreye tek liste ile gitme kararı aldıklarını söyledi. Tuğluk, delegelerin bu kongreye hassasiyetle yaklaşmalarını, irade ve birliğin oluşmasında sorumlu davranmalarını istedi.
Sıkıntıları dile getirdi
Parti yönetimini “en demokratik bir seçimle” belirlemek istediklerini ancak, “Parti içinde neredeyse ‘kan davalık’ tutumlar, birbirini kucaklama ve başarıyı destekleme yerine, karşılıklı anlayışsızlıkların aralarındaki ilişkileri daha da derinden etkilediğini, yaralayıcı unsur olduğunu” kaydeden Tuğluk, bu nedenlerle yöntem konusunda hassas davrandıklarının da altını çizdi.
Aynı saatlerde Eşbaşkan Ahmet Türk de parti merkezindeki PM ve il başkanları toplantısına katıldı. Öğleden sonra ise DTP’li belediye başkanları ile bir araya gelinerek, parti yönetimine son şekli verilmeye çalışıldı. (Ankara/EVRENSEL)
DTP, Talabani’yi Newroz’a ‘resmen’ davet etti
Demokratik Toplum Partisi ‘(DTP) Irak Devlet Başkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani’ye, 21 Mart günü Diyarbakır’da yapılacak Newroz kutlamalarına katılması için resmi davetiye gönderdi. DTP Eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, YNK Ankara Temsilciliği aracılığıyla Diyarbakır’daki Newroz kutlamaları için Irak Devlet Başkanı ve YNK lideri Celal Talabani’ye Kürtçe davetiye gönderdi. Türk ve Tuğluk’un imzasının bulunduğu davetiyede şu ifadeler yer alıyor:
Samimi çağrı
“Sayın Irak Devlet Başkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) lideri Celal Talabani; Demokratik Toplum Partisi (DTP) adına size derin saygı ve selamlarımızı sunuyoruz. Bilindiği gibi Newroz Bayramı’nı her yıl büyük bir coşkuyla kitlesel olarak kutluyoruz. Bu yıl Diyarbakır’da düzenlemek istediğimiz Newroz kutlamalarına katılmanızı umut ediyoruz. Sizi aramızda görmek, bizi şereflendirecektir. Diyarbakırlıların, sizin gelişinizi sevinerek büyük coşkuyla karşılayacaklarına inanıyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et