28 Şubat 2007 01:00
Irgatların göçü başladı
Yılın sadece 3 ayında evlerinde kalabilen tarım işçileri, çeşitli sebze ve meyve fideleri dikmek için ilk durakları Çukurovaya geldiler.
Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Adıyaman ve Mardinden gelen tarım işçileri, Adanada, tarımın en yoğun yapıldığı Karataş yolu üzerindeki sulama kanalları kenarlarında naylon ve bez parçalarıyla kurdukları çadırlarda yaşıyorlar.
Tarla sahipleriyle işçiler arasında aracılık yapan elcilerden Süleyman Akbırak, ilk etapta 100 bin kadar tarım işçisini yöreye getirdiklerini, ancak verilen günlük ücretlerden memnun olmadıklarını söyledi.
Tarla sahiplerinden asgari ücret üzerinden günlük yevmiye istediklerini bunun da 19.3 YTL olduğunu ifade eden Akbırak, Tarla sahipleri, 15-16 YTL arasında günlük yevmiye veriyor. İşçi bunun 2 YTLsini elci payı olarak ödediğinden, eline 13-14 YTL geçiyor. Bu parayla geçinmek çok zor dedi.
Zor geçecek
Süleyman Akbırak, bu sezonun tarım işçileri açısından zor geçeğini vurgulayarak, şunları söyledi: En fazla işçiyi Şanlıurfadan getiriyoruz. Ancak bu yörede pamuk ekiminin bu yıl azalacağı tahmin edildiğinden, bütün umutlar Çukurovaya bağlandı. Son yıllarda yörede azalan işçi sayısında bu sezon artış olacak. Ancak Çukurovada da geçen yıldan itibaren makineli hasat yoğunlaştı. Bu yörede bu yıl tarım işçisi çok olacak, ancak iş bulamayacağız.
Çukurovada, seralarda domates, biber ve karpuz fidesi diken tarım işçilerinin, yer fıstığı hasadı için Osmaniyeye, ardından, soğan hasadı için Amik Ovasına, pancar, nohut ve patates için İç Anadoluya gideceğini ifade eden Akbırak, Bu zorlu yolculuk, pamuk hasadının tamamlanacağı ekim, kasım aylarında yine Çukurovada sona erecek dedi.
Yaşam savaşı veriyorlar
Akbırak, 3-4 metrekarelik çadırlarda yaşam savaşı veren tarım işçilerine istihdam kapılarının aralanması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: Yıllarca bu topraklarda emek veren tarım işçilerinin sorunu ile ilgilenecek birileri çıkmalı. Sosyal güvenceden yoksun çalışan tarım işçileri, gelecek kaygısı, işsizlik korkusu yaşıyor.
Bu arada, bir çadırda en az 6-7 kişi yaşayan tarım işçileri, masraflarını düşürebilmek için çadırlarının önünde kurdukları ve tandır denilen ocaklarda ekmeklerini kendileri pişirip, çevreden de kangal ve gömeç toplayarak karınlarını doyurmaya çalışıyorlar. (Adana/AA)
Dilek Akın
Evrensel'i Takip Et