1 Mart 2007 01:00

Bütünleşme kongresi ayrışmayı getirdi


Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) olağanüstü kongresi, yeni bir ayrışma, parti içinde tartışmayı da beraberinde getirerek sona erdi. Ahmet Türk’ün tek aday olarak yeniden başkanlığa seçildiği DTP’de PM listesinde ise tartışma ve ayrışmalar yaşandı. Aralarında eski DEHAP Genel Başkanı, DTP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan’ın bulunduğu bazı kişiler listeden çekildi, bazı PM üyeleri ise kendisi aday olmadı.
DTP’nin olağanüstü kongresi dün sabah Ankara Kocatepe Kültür Merkezi’nde başladı. Kongreye gelen delege ve gazeteciler salona aranarak girebildi. Ermenice, Kürtçe ve Türkçe şarkılar çalınan salonda, Kürt sorununda çözümün operasyonlar değil, diyalog ve barış olduğu, “daha fazla birlik ve mücadele”, “demokrasi ve eşitlik” mesajlarının verildiği pankartlar asıldı.
Eşbaşkanlar Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, salona birlikte, alkışlar arasında girdiler. eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak, Özgür Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Turan Demir, DEHAP Genel Başkanı Mehmet Abbasoğlu’nun da katıldığı kongreye gazeteciler de büyük ilgi gösterdi. EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de kongreye mesaj gönderdi.
Divan oluşumunun ardından, ‘unutulan’ saygı duruşu Eşbaşkan Aysel Tuğluk’un uyarısı ile yapılırken, DTP yönetimine giren DEP’li Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan kongreye gelirken, mide ameliyatı nedeniyle Leyla Zana “başarı” dileklerini ileten mesajıyla katılabildi.
Açılış konuşması için ilk konuşmayı Ahmet Türk yaptı. Kongre çalışmalarını yürüten komisyonun oldukça özgür bir ortamda çalıştığını, kendilerinin bile müdahale etmediğini belirten Türk, Bakırhan’a atıfta bulunarak, “Hiç tartışma yokken, son gün bazı arkadaşların aday olmayacaklarını ifade etmeleri beni üzmüştür” dedi. Bunun duruşlarını etkileyeceğini belirten Türk, genel başkanlık hevesi olmadığını, şu an bile aday çıkması halinde çekilebileceğini ifade etti.
Türk mücadele sözü verdi
DTP'nin olağanüstü kongresi genel başkanlık ve PM üyeliği için yapılan seçimlerle sona erdi. 911 delegeli kongrede geçerli 519 oydan 511'ini alan Türk, yeniden genel başkan seçildi. Alkışlar arasında kürsüye çıkan Türk, DTP Genel Başkanı olmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi. Tek tek partilerin isimlerini sayarak, bedel ödeyen bir gelenekten geldiklerini kaydeden Türk, bu geleneğin mücadelesine uygun bir mücadele verecekleri, onlara layık olacakları sözü verdi. Türk, "Halkımızın mücadelesini yüreğimizle, beynimizle savunacağız" dedi.
60 kişilik PM listesi için de 519 oy kullanıldı. Listede çizilmeler olmakla birlikte, ortalama 592-593 oyla yeni PM belirlendi. DEP milletvekillerinden de Hatip Dicle ve Selim Sadak 493'er, Leyla Zana ile Orhan Doğan da 492'şer oy aldı. (Ankara/EVRENSEL)
Bağımsız adaylar seçeneği gündemimizde

DTP’nin, programıyla, projeleriyle aydınlık bir geleceği yaratmaya aday olduğunu belirten Genel Başkan Ahmet Türk, delegelere “Bu projenin yaşam bulması için sizin duruşunuz, çabalarınız, sonuç alma noktasında belirleyici olacaktır” diye seslendi.
Konuşmasında seçimlere de değinen Türk, “Türkiye Barışını Arıyor” konferansında ortaya çıkan “ortak duyarlılığa uygun” bir seçim formülü geliştirmeyi hedeflediklerini, barış ve demokrasi mücadelesini Kürt sorununun barışçıl çözümünü talep eden herkesle paylaşarak, çözmek isteyenlerle ortaklaşarak sonuca gitmek istediklerini dile getirdi. Türk, “Bu nedenle, biz seçimi sadece etnik kimliğe dayalı bir yaklaşım ve adaylarla değil, aynı hassasiyet ve duyarlılığı gösteren demokrasi güçleri ile birliği hedefliyoruz. Ancak yüzde 10 seçim barajı ile karşı karşıya olduğumuz gerçeği ile bağımsız adaylar seçeneğini de gündemimizde tutarak hazırlanıyoruz” diye konuştu.
Milliyetçi söylemden vazgeçilmeli


DTP 1. Olağanüstü Genel Kurulu’nda konuşan DTP Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, toplumsal gerilim ve gerginliklere yol açan şoven milliyetçi söylemlerden vazgeçilmesini istedi.
Olağanüstü kongreye gitme nedenlerini aktaran Tuğluk, yeni demokratik bir Türkiye ve Ortadoğu için, demokratik değişim ve çözüm hamlesinin karşı güçler tarafından kırılmak istendiği bir süreçte inisiyatif almayı ve rol üstlenmeyi amaçladıklarını kaydetti.
DTP’nin ateşkes çağrısına sadece PKK’nin olumlu yanıt verdiğine işaret eden Tuğluk, buna rağmen çatışmaların ve akan kanın durmasını sağlamayı başardıklarını söyledi. Ateşkesin kalıcı barışa dönüşmesi için asgari taleplerini de dile getiren Tuğluk, şöyle devam etti: “Devlet hiçbir durumda ve biçimde Kürtlerin demokratik örgütlenmesine engel olmamalı. Bireysel ve kültürel hakları önemsiyoruz. Demokratik siyaset ve zihniyetin gelişmesi sağlanmalıdır. Üniter devlet yapısını tartışmamak koşuluyla PKK’nin sürece katılmasına, yasal demokratik siyaset yapmasına olanak tanınmalı, bu konuda cesur olunmalıdır. Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalı, ‘toplumsal barış ve demokratikleşme’ için kendisinden yararlanılmalıdır. Kürtlerin temel haklarını güvenceye alan yeni bir anayasa yapılmalı ve diğer tüm sosyal, kültürel, ekonomik, idari ve yönetsel düzenlemeler buna göre olmalıdır. Savaş ve şiddetten yana olmak, propaganda etmek, bu temelde örgütlenmeler geliştirmek suç sayılmalıdır. Hakikatleri Araştırma ve Adalet Komisyonu hemen oluşturulmalıdır. devletin ve mevcut partilerin resmi dili, refleksi haline gelen, toplumsal gerilim ve gerginliklere yol açan şoven milliyetçi söylemlerden vazgeçilmelidir.”
İki halkın sorunu yok
Türk halkı ile Kürt halkının bir sorunu olmadığını belirten Tuğluk, bütün yaşananlara rağmen halkların barışık olduğunu ve birliktelikten yana olduğunu kaydetti. Öncelikle sorgulanması gerekenin, iki halk arasındaki ilişkinin değil siyaset kurumu olduğunu dile getiren Tuğluk, “Öncelikle barış için adım atmayan iktidar partisinin kendisidir. Çok tehlikeli oyunlar oynamakta olan CHP’dir” diye konuştu. Toplumsal gerginliğin had safhaya çıktığına dikkat çeken Tuğluk, hükümetin de bu süreçten nemalanmaya çalıştığının altını çizdi.
‘Vitrin öne çıktı’ eleştirisi
Kongrede listenin hazırlanması için verilen yarım saatlik arada, kulis faaliyetlerinin yoğunluğu dikkat çekti. Gazetecilere görüşlerini belirten Türk, “Bazı arkadaşlar rahatsızlığını bildirdi. Gecenin bir yarısı bunu yapmak doğru değil. Bu, halkın moralini de bozar. Aday olmak isteyen varsa, çıkıp ‘Adayım’ desin. Tartışmaları sabah öğrendim, duygulandım” diye konuştu.
DTP’nin ağır isimlerinden Tuncer Bakırhan, hiçbir açıklama yapmazken sadece “Bu dönem yer almadım” demekle yetindi. Bakırhan’la birlikte gençliğin önde gelen isimlerinden Mahmut Bilgin ile Osman Fatih Şanlı da listeden çekilenler arasında.
Kulislere yansıyan bilgiler ise DEHAP’tan gelen bir kesimin dışlandığı, bu nedenle de bu üç ismin listeden çıktıkları yönünde oldu.
DTP’nin yeni Parti Meclisi
Aysel Tuğluk, Ömer Ağın, Salih Akdoğan, Abdullah Akın, Şamil Altan, Cezmi Altıntaş, Bayram Altun, Hazal Aras, Nursel Aydoğan, Emine Ayna, Saadet Becerikli, Fadıl Bedirhanoğlu, Abdulkerim Bingöl, Alican Buldan, Gülay Colap, Cemal Coşgun, Aynur Coşkun, Mukaddes Çağlar, Kemal Çalgan, Elmas Çalışman, Emirali Çelebi, Nurettin Demirtaş, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Ayfer Ekin, Özcan Erdem, Aleddin Erdoğan, Yücel Genç, Nazmi Gür, Fethi Gümüş, Mizgin Irgat, Selma Irmak, Çimen Işık, Selahattin Işık, Hasip Kaplan, Zeynep Karaman, Pelgüzar Kaygusuz, Besime Konca, Selim Kurbanoğlu, Fatma Kurtulan, Filiz Mete, Orhan Miroğlu, Serap Mutlu, Senanik Öner, Sibel Öz, Osman Özçelik, Selim Sadak, Sırrı Sakık, Mustafa Sarıkaya, Cesim Soylu, Naci Sürmeli, İsmet Şahin, Sebahat Tuncel, Bişar Tüysüz, Hüseyin Yılmaz, Pelin Yılmaz, Sedat Yurtdaş, Kamuran Yüksek, Türkan Yüksel, Leyla Zana.
Parti Meclisi’ne girmeyenler
Tuncer Bakırhan, Naci Kutlay, Hatice Çoban, Ali Rıza Yurtsever, Ferah Diba Ergül, Alican Önlü, Mustafa Özer, Mahmut Bilgin, Mazlum Tekdağ, Nadir Yıldırım, Selma Söker, Medeni Kırıcı, Zahide Besi, Mustafa Avcı, Muammer Değer, Hüseyin Dağ, Pero Dündar, Nurettin Yılmaz, Selma Tanrıkulu, Celalettin Birtane, Fatma Yıldırım, Engin Kotay, Fevzi Yetkin, Cabbar Leygara, Aysel Güven, Nesrin Nergiz.
Sultan Özer

Evrensel'i Takip Et