2 Mart 2007 01:00
TSKdan Erdoğana yazılı yanıt: Kişisel değil kurumsal
Kuzey Irakta bulunan Kürt liderlerle temas kurma konusunda iktidar ve asker arasında esen sert rüzgar TSKdan yapılan açıklamayla daha da sertleşti.
Başbakan Erdoğanın önceki akşam CNN Türkte katıldığı programda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıtın Kuzey Irak ile ilgili görüşlerini kişisel diye nitelemesine dün Türk Silahlı Kuvvetlerinden yazılı bir yanıt geldi. Açıklamada, Büyükanıtın görüşleri TSKnın görüşledir denildi.
İktidar ve asker arasında süren Kuzey Irakla temas konusundaki polemik, önceki akşam CNN Türkte yayınlanan Eğrisi Doğrusu programında Taha Akyolun sorularını yanıtlayan Erdoğan açıklamalarıyla yeniden başladı. Erdoğan, Orgeneral Büyükanıtın Kuzey Iraktaki liderlerle görüşmeyeceğine yönelik sözlerini Bu sözü kişisel düşünceleridir. Son sözü kurumsal olarak hükümet söyler. Kişiler kurumsal açıklama yaparsa, kaos meydana gelir şeklinde değerlendirdi. Erdoğan, askerlerin 1 Mart Tezkeresi için Keşke geçseydi dediğini de savunarak Temenni ederdik ki, onlar da o günlerde bunu dillendirebilselerdi çok daha iyi olurdu. Maalesef o gün oylamadan önce açıklama yapmadılar şeklinde konuştu.
Hiç görüşmem denir mi
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
Kişiler kişisel düşüncelerini açıklayabilir, O hiçbir zaman kurumun açıklaması olamaz. MGK bildirisinde diplomatik çalışmaların yoğunlaştırılmasına gerek görülmüştür. Büyük devlet diyeceksin, kalkıp hiç görüşmem diyeceksin. Böyle şey olmuş mu? Görüşme yapma, masadan çekil. Netice alman mümkün mü? Görüşmem dediğin insanlara pasaport, gıda vermişsin.
Yanıt yazılı geldi
Erdoğanın bu sözlerine açıklama dün öğle saatlerinde Genelkurmaydan geldi. Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında şöyle denildi: Sayın Genelkurmay Başkanının ABD ziyareti esnasında 16 Şubat 2007 tarihinde yaptığı basın toplantısında dile getirdiği hususların Kişisel Görüşleri olduğu şeklinde bazı basın-yayın organlarında haber ve yazılara yer verildiği görülmüştür.
Sayın Genelkurmay Başkanının söz konusu basın toplantısında ifade ettiği görüşler, tabii olarak kişisel olmayıp Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurumsal görüşüdür. Kamuoyuna saygı ile duyurulur. (HABER MERKEZİ)
Barzani: Kürt sorunu için askeri çözüm yok
Irakın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani, Türkiyede Kürt sorunu için hiçbir askeri çözüm yolu yoktur. Siyasi ve barışçıl bir çözümün yolu üretilmeli dedi.
Barzani, Irakın kuzeyinde aylık yayınlanan Gulan dergisine yaptığı açıklamada, bağımsızlığın Kürtlerin en doğal hakkı olduğunu söyledi. Kürtler tarafından şiddetin ve askeri yöntemlerin kullanılmasını desteklemediklerini kaydeden Barzani, İranda yaşayan Kürtlerle ilgili olarak, Kürtlerin doğal hakları vardır ve bu haklarından mahrum edildiler. Ben bu ülkeye karşı baskı unsurunun kullanılmasına karşıyım dedi.
Barzani, Türkiye ve Suriyede yaşayan Kürtlerle ilgili olarak da Onlar kendi kaderlerini kendileri belirleyecekler. Suriyede Kürtler kültürel hak talebinde bulunuyorlar. Bir süre önce de kimlik ve vatandaşlık hakları talebinde bulunuyorlardı. Türkiyede ise bu Kürt sorunu için hiçbir askeri çözüm yolu yoktur. Siyasi ve barışçıl bir çözümün yolu üretilmeli yorumunu yaptı. Barzani sözlerine, Türkiyenin iki ayrı söylemi var; barış ve askeri. Amerikalılar da askeri çözüm yolunu istemediklerini söyledi. Ancak maalesef Türk ordusu çoğu zaman ve şimdi de askeri çözüm yolunun başarılı olacağını düşünüyor. Fakat 20 yıldır bu yolu deniyorlar ve başarılı olamadılar. Askeri çözüm yolunun başarılı olmayacağının kanıtı da budur şeklinde devam etti. (HABER MERKEZİ)
ABD Dışişleri Bakanlığından Ricea düzeltme
ABD Dışişleri Bakanlığı, Bakan Condoleezza Riceın Ankarada tepkilere yol açan Kürdistan ifadesine açıklık getirerek, Riceın coğrafi bir bölgeye işaret etmek istediğini ve sınırın, Türkiye ile Irak arasında olduğunu bildirdi. Rice, önceki gün Senato Tahsisler Komitesinde yaptığı konuşmada bir soruyu yanıtlarken, PKKden, Türkiye ile Kürdistan arasındaki sınırda faaliyet gösteren terörist bir örgüt diye bahsetmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Riceın sınırın, Türkiye ile Irak arasında olduğunu kastettiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et