2 Mart 2007 01:00
Cüppeleri bırakır, hizmet vermeyiz
Baro başkanları CMK uygulama yönetmeliğinin yargı bağımsızlığını yok edeceğini belirterek avukat ücretlerinin savcılar ve mahkemeler tarafından ödenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Ankara, İzmir, İstanbul ve Diyarbakır baro başkanları, yönetmeliğin kabul edilmesi halinde avukatların hizmet veremeyeceğini dile getirdi. Baro başkanları, CMK avukatlarının alacakları, hükümetin yasa yapma yöntemi, savunma haklarını kısıtlayan kimi düzenlemelerle ilgili Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özokun açıklamalarını gazetemize değerlendirdiler.
Geçtiğimiz günlerde 78 baro başkanının bir araya gelerek avukatların sorunlarını tartıştığı toplantıya katılan Ankara, İzmir, İstanbul ve Diyarbakır baro başkanları, Özokun avukatların örgütsel güçlerine baş vurma zamanlarının geldiği sözlerine sahip çıkarak, hükümeti baroların taleplerini dikkate alması konusunda uyardılar.
Hizmet vermeyeceğiz
Özokun tüm meslektaşlarının cüppeleriyle kitlesel olarak Adalet Bakanlığı önüne gelmeleri ve cüppelerini bırakmaları görüşünü destekleyen İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, avukatların ücretlerinin Cumhuriyet savcıları ve mahkemeler tarafından ödenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Erdemir, bunun yargı bağımsızlığına büyük darbe vuracağını kaydetti. Baroların taleplerinin karşılanmaması ya da yönetmeliğin yayımlanması durumunda ülke genelinde hizmet vermeyeceklerini söyleyen Erdemir, siyasal iktidarın baro ve avukatlara savaş açtığını ifade etti. Erdemir, Tıpkı iktidardayken avukatların haklarını gasp eden ama iktidardan düştüğünde ilk işi kendine iyi bir avukat aramak olan Napolyon gibi bu iktidarın da avukatlara ihtiyacı var. Biz baro olarak hükümeti bu yanlış tutumundan geri dönmeye çağırıyoruz dedi.
Avukatlar haklarını arayacak
Diyarbakır Barosu Başkan Sezgin Tanrıkulu da avukatların ücretlerinin yargı organları tarafından ödenmesinin yargı bağımsızlığını etkileyeceğine dikkat çekti. Başbakanın 50 baro başkanı ile 10 Ağustos 2006 tarihinde bir araya geldiğini ve sorunların çözümü noktasında sözler verdiğini anımsatan Tanrıkulu, geçen sürede hükümetin baroların görüşlerini dikkate almadığı gibi çözüm için adım atmadığını söyledi. Zorunlu müdafiliğin kısıtlanmasının yaşanan sorunlar içerisinde öne çıkanlardan biri olduğunu kaydeden Tanrıkulu, Zorunlu müdafiliklerde yaşanacak kısıtlamalar sonucunda avukat ve baro denetimi azalacağı için işkence artacak, kötü muamele gibi sorunlar daha sık yaşanır hale gelecek. Bu konularda güvenlik görevlilerinin keyfi tutumu açık dedi. Tanrıkulu, Hükümet ayrıca avukatların emeğinin karşılığını vermek yerine mesleğiniz kamu mesleği, sonucuna katlanmalısınız diyor. Bu kısıtlamaları ve sınırlandırmaları kabul etmemiz mümkün değil, avukatlar demokratik ve meşru yollardan haklarını arayacaktır dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Görevlerimizi yerine getiremeyeceğiz
Vedat Ahsen Coşar (Ankara Barosu Başkanı): Biz Ankara Barosu olarak eylem kararının arkasındayız. Toplantıda birçok konuda tartışmalar yürütüldü ve kararlar çıktı. CMK ile ilgili Adalet Bakanlığının hazırladığı yönetmelik eğer baroların önerileri doğrultusunda gerçekleştirilmez ve yeniden düzenlenmez ise biz de gerekli tepkiyi göstererek CMKdaki görevlerimizi yerine getirmeyeceğiz. Barolar olarak yaptırımlarımız diğer talep ve önerilerimiz için de geçerlidir.
İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu: Barolar Birliğinin 78 baro başkanıyla yaptığı toplantının ardından açıkladığı sonuç bildirgesinde bulunan bütün açıklamalara katılıyoruz. Bildirgeyi İstanbul Barosu olarak imzaladık. Bundan sonra da adım atılmazsa bildirgede belirttiğimiz gibi avukatların sorunları için ne gerekiyorsa yapacağız.
Şahin Doğan
Evrensel'i Takip Et