5 Mart 2007 06:00

Başkanlar iddiaların araştırılmasını istedi


DTP’li 54 belediye başkanı, Abdullah Öcalan’ın zehirlenme iddialarına karşılık toplumda olası bir gerilim yaratılmasına engel olmak için bağımsız bir kurulun, olayı araştırması ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşması gerektiğini dile getirdiler. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bağımsız kurulun iddiaları araştırması için hükümeti sorumluluğa davet etti.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen DTP’li 54 belediye başkanı, son dönem yaşanan olaylardan duydukları kaygıları dile getirdi. Başkanlar adına hazırlanan ortak metni, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir okudu. Baydemir, 2007 yılının ağır gündeminin aşılması için Kürt muhalefeti ile demokratik kamuoyunun, silahların susmasına yönelik harcadığı çabaların herkes tarafından bilindiğini hatırlattı. Baydemir, bölgede ve ülkede mevcut gerilimi düşüreceğini umut ettikleri ve ilan edilmesi için çaba sarf ettikleri tek taraflı ateşkesin halen sürdüğü bir dönemde, Abdullah Öcalan’ın uzun vadeye yayılacak şekilde zehirlendiğine dair kamuoyuna yansıyan bilgilerin, var olan gerilimi bambaşka bir boyuta taşıdığını belirtti.
‘İç barışa müdahale’
Baydemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuşkusuz böyle bir teşebbüste bulunulmuşsa, durum, can güvenliği devletin sorumluluğu altında olan bir kişinin yaşam hakkı ihlalinin yanı sıra başka bir anlam ifade edecektir. Böylesi bir durum sonuç itibariyle Türkiye’nin iç barışına, toplumsal huzuruna yapılmış tehlikeli ve art niyetli bir müdahale anlamını taşıyacaktır.”
Şu ana kadar hükümet ve ilgili kurumların iddialara yaklaşımını, durumun ciddiyetinin yeterince algılanmadığını ifade eden Baydemir, toplumda kırılmalar yaratabilecek bu tür hassas durumların, tüm şüpheleri ortadan kaldıracak bir kurumsal ciddiyet ile ele alınması gerektiğini düşündüklerini söyledi.
Bağımsız kurul önerdiler
Türkiye toplumunun zor bir dönemden geçtiğine vurgu yapan Baydemir, “Tüm toplumsal kesimler son derece hassaslaşmış bir durumdadır. İvedilikle Türk Tabipler Birliği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı gibi bağımsız kurumlardan oluşan bir kurulun, mevcut iddialar hakkında acilen bir araştırma yapıp sonuçlarını kamuoyuna açıklaması gerektiğini düşünüyoruz. Bağımsız bir kurulun çalışmalarını yürütebilmesi, başta hükümet ve ilgili diğer kurumların sorumluluğundadır” diye konuştu.
Toplum olarak içine sürüklenmekte oldukları bu akıl tutulmasına ve Türkiye’nin geleceğinin karartılmasına müsaade etmemek gerektiğini söyleyen Osman Baydemir, 54 belediye başkanı olarak barışçıl çaba ve girişimlerini sürdüreceklerini bildirdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
DTP’li Demirbaş’ın görevden alınması istendi

İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda çok dilli belediyecilik yapma kararı alan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve Belediye Meclisi’nin görevden alınması için Danıştay’a başvurdu.
Sur Belediyesi Meclisi, 7 ret oyuna karşılık 17 kabul oyuyla başta Kürtçe olmak üzere Türkçe dışındaki dillerde de hizmet verme kararı almıştı. Belediye Meclisi’nin bu kararını soruşturmak için görevlendirilen İçişleri Bakanlığı müfettişleri, soruşturmanın sonunda Belediye Meclisi’nin ve Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın 5393 sayılı Yerel Yönetimler Yasası’nın 30 madde B bendini ihlal ettiği şeklinde rapor hazırladı. İçişleri Bakanlığı rapor doğrultusunda Danıştay’a başvurarak Demirbaş’ın görevden alınmasını, Belediye Meclisi’nin ise feshedilmesini talep etti. Danıştay’ın 1 ay içerisinde karar vermesi bekleniyor.

Evrensel'i Takip Et