9 Mart 2007 01:00

Filmmor yarın başlıyor


Filmmor Kadın Kooperatifi tarafından düzenlenen "5. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Film Festivali", 10-18 Mart tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek. Festivalin bu yılki ana temasını ''namus'' olarak belirlediklerini söyleyen Festival Koordinatörü Melek Özman, "Namustan sadece yaygın kanıyla namus cinayetlerini değil, kadınların bedenleri üzerindeki haklarının yok sayılmasını kastediyoruz" diyor.
Özman, 5 yıl önce ilk festivali düzenlediklerinde seçilen temaya Türkiye'den uygun film bulamadıklarını belirterek, bu yıl festivalde yer alan filmlerin yarısından çoğunun ise Türkiye'den olduğunu söyledi. Türkiye'de kadınlara yönelik şiddetle ilgili yapılmış resmi araştırmaların olmadığına da değinen Özman, kadınlara yönelik baskı ve şiddet konusunda herkesi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırdı. Özman, kadın örgütleri ile birlikte bir yıldır kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanlığı ile namus cinayetleri, kadına yönelik şiddet konusunda birlikte çalışabilmek için görüştüklerini dile getirerek, "Kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizliği gören bir kadın politikası ve bunu hayata geçirecek uygulamalar istiyoruz" diye konuştu. Özman, dünyanın her yerde kadınların bedenlerinin erkeklerin denetiminde görüldüğünü ve erkeklerin kadınların bedenlerini ve cinselliklerini denetlemek için uyguladıkları baskıların değiştiğini, ancak sonuçların aynı olduğunu söyledi.
Film gösterimlerinin 10-18 Mart tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi ile İtalyan Kültür Merkezi'nde ''Namus'', ''Kadınların Sineması'' ve ''Kadınlardan Kıssalar'' adı altında 3 başlıkta gerçekleştirileceği festivalde, toplam 30 film izleyici ile buluşacak. Etkinlik kapsamında film gösterimlerinin dışında ''Namus'' ve ''Medyadan Yeşilçam'a Namus'' başlıkları adı altında 2 panel, 7 kadın fotoğrafçının katılacağı sergi, festivalde yer alan Türk ve yabancı yönetmenlerle söyleşiler düzenlenecek.
Festival yürüyüşü 10 Mart Saat:18:00'de Galatasaray Meydanı'nda başlayacak. Aynı akşam ''Morgündem 2006'' filmi ile Atatürk Kültür Merkezi'nde galası yapılacak festivalin İstanbul'dan sonra 24-25 Martta Ağrı'da, 30-31 Martta Diyarbakır ve 7-8 Nisanda Van'da tekrarlanacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et