12 Mart 2007 01:00

Başka bir gelecek mücadele ile mümkün


Makine Mühendisleri Odası Öğrenci Üye Kurultayı’nda buluşan öğrenciler, değişimin örgütlü ve birleşik bir mücadele ile mümkün olduğuna dikkat çekti
“Başka bir gelecek için başka bir üniversite” vurgusuyla toplanan Makine Mühendisleri Odası 2007 Öğrenci Üye Kurultayı’nda bir araya gelen geleceğin mühendisleri, “başka bir gelecek” ve “başka bir üniversite” talebinin, örgütlü ve birleşik mücadele ile kazanılabileceğini vurguladılar.
Ankara Üniversitesi’nde gerçekleştirilen kurultayın forum bölümünde söz alan öğrenciler, YÖK’ün tüm kurumlarıyla kaldırılmasını, üniversitelerin özerk, demokratik ve bilimsel bir anlayış temelinde düzenlenmesini istediler. “Eğitim her aşamada eşit, parasız, bilimsel ve anadilde olmalıdır” diyen gençler, mühendislik eğitimi ve hizmetlerinin de sermayenin çıkarına göre değil, toplum yararı esas alınarak verilmesini talep ettiler.
Kurultayda konuşan öğrenciler, eğitim ve mesleki sorunlarının yanı sıra ülke meseleleri konusunda da duyarlı olduklarını gözler önüne serdiler. Bağımsızlığın, demokratikleşmenin, kardeşleşmenin önemini vurgulayan öğrenciler, Kürt sorununun çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade ettiler. Hrant Dink’in katledilmesine tepki gösteren geleceğin mühendisleri, duygularını “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz” sloganlarıyla gösterdiler.
‘Tamirci değil mühendis’
Trabzon’dan Abidin Karadaş, mühendislik eğitiminde teorinin ötesine gidilemediği için “tamirci-mühendis” arasında mezunlar çıktığını belirterek mühendislerin, mevcut makinelerin bakım-onarımını gerçekleştirmenin ötesine giderek yeni ürün geliştirmesi gerektiğini söyledi. Eskişehir’den Özgür Yetişir, bir derste kendilerine “İşçi işten atılabilir, duygusal davranmayın, sizin işiniz teknik” denildiğini ifade ederek bu tür yaklaşımlara dur denilmesini ve mühendislerin, işçilerin sorunlarını paylaşmasını istedi. İstanbul’dan Emrah Can, TMMOB’un öğrencilere yurt açmasını, Isparta’dan Hamdi Al ise staj sorununun çözülmesini talep etti.
Ankara’dan Uğur Nakaş, bir önceki kurultayda da aynı sorunları ve çözümleri tartıştıklarını belirterek “Yapmamız gereken, dert yanmak değil harekete geçmektir. Birlik olmalı, bütünleşmeliyiz; tüm öğrencilerle birlikte hareket etmeliyiz” dedi. Adana’dan Ashabil Taşkırmaz, “Daha çok örgütlenmeliyiz” çağrısında bulunurken Kocaeli’nden Onur Kotan, “Yeni bir mücadele hattına, örgütlü mücadeleye ihtiyaç var” diye konuştu. Kurultayın sonunda Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, öğrenci üyelerin görüşlerini kendilerine rehber edineceklerini söyledi. Kurultay, öğrencilerin halaylar çektiği müzik dinletisiyle son buldu. (Ankara/EVRENSEL)
Yetkin mühendislik tartışması
Kurultayda en çok tartışılan konu, “yetkin-yetkili mühendis” oldu. Kürsüye çıkan öğrencilerin büyük çoğunluğu, yetkin-yetkili mühendis çalışmalarını eleştirerek bu konuya ilişkin öğrencilerin görüşlerinin dikkate alınmasını istediler. Öğrenciler, özellikle İnşaat Mühendisleri Odası’nın çalışmalarına tepki gösterdiler. Kürsüde eleştirel bir hava hakim olurken 260 öğrenci üyeden 136 üyenin imzasıyla “Yetkili Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Belirlenmesi ve Belgelendirilmesine İlişkin Kanun Tasarısı Taslağı”nın yasalaşmasını talep eden bir önerge sunuldu. Önerge üzerine söz alınmasına izin verilmezken oylama usulü olmadığı gerekçesiyle önerge, öğrenci üyelerden oluşan Kurultay Yürütme Kurulu’na havale edildi.

Evrensel'i Takip Et