13 Mart 2007 01:00

ABAKÜS


Türkiyede çıkartılmaya çalışılan "Bilişim Suçları Yasa Tasarısı"nın benzerleri Avrupa ülkelerinde de çıkartılmaya çalışılıyor. Almanya'da Adalet Bakanlığı tarafından verilen tasarı, takma ad ya da rumuz kullanarak e-posta hesabı açılmasını yasaklıyor. Eğer yasa çıkarsa e-posta hesabı açtırmak için nüfüs kaydı bilgilerinin girilmesi gerekecek. Hollanda’da çıkartılmaya çalışılan bir yasa ile Internet erişim kayıtlarının, bağlanan kişinin konum bilgisi ile birlikte kaydedilmesi söz konusu. İsveç'te hükümet, istihbarat örgütünün, mahkeme izni olmadan ülke sınırları içerisinde e-postaları ve görüşmeleri izlemesine izin verecek bir yasa teklifini parlementoya sundu. Yasa ayrıca, özel hazırlanmış bir programla tüm e-posta ve telefon trafiğinin izlenmesini ve "hassas kelimelerin" aranmasını da karara bağlıyor. "Echelon" adı verilen benzer bir sistemi Amerika zaten uzun zamandır kullanıyor. Echelon telefon ve Internet trafiğini izliyor, "zararlı" kelimeleri arıyor. Herhangi bir "zararlı" kelimenin tesbit edilmesi durumunda telefon ya da e-posta izlemeye alınıyor.
Genel olarak tüm iletişimde kelime arayan programlarla suçlulara karşı başarı elde edilmesi oldukça zor. Bu programların var olduğunu ve kendi iletişiminin de dinlenebileceğini bilen herhangi bir kullanıcı, bu yazılımlar tarafından takip edilmeyi engellemek için çeşitli veri şifreleme metodları kullanacaktır. Yazılımın -en azından genel takipte- şifrelenmiş veriyi analiz edip kırması söz konusu olmadığına göre -ki sıradan kullanıcıların bile rahatlıkla kullanabileceği, anahtar bilinmeden çözülmesi imkansız ya da neredeyse imkansız şifreleme yöntemleri mevcut- çıkartılmaya çalışılan yasaların ana amacının iletişimin tümünün kelime avcılarıyla takip edilmesi olamaz. Şu anda pek çok ülkede mahkeme izniyle yapılan telefon dinleme ve veri trafiği izlemenin izinsiz ve keyfi bir şekilde yapılabilmesini sağlayacak bu yasaların ne işe yarayacağı açık. İngiltere'de 15 ayda yasal izinle dinlenen telefon sayısı 490 bin. Bu rakama izlenen veri trafiğini ekleyin. Şimdi de izin almaya gerek olmadığını düşünün. Özel hayatının ve haberleşmesinin gizliliği ihlal edilen kişi sayısının sadece İngiltere için bile milyonlarca olması uzak bir olasılık değil. Türkiye'de dinlemenin yaygınlığı ve çıkartılmaya çalışılan "Bilişim Suçları Yasa Tasarısı" düşünüldüğünde, benzer bir durumun Türkiye'de de oluşturulmaya çalışıldığı ortada.
...
YouTube bu kez hızlı davrandı

Türkiye'den gelen tepkiler üzerine, denetimlerini artıran YouTube, ahlak dışı ve hakaret içerikli görüntüler ile sözler taşıyan videoları kısa sürede yayından kaldırmaya başladı.
YouTube, eşcinsel kovboyların aşkını konu alan "Brokeback Mountain" filmin oyuncularının yer aldığı kareye Atatürk'ün fotoğrafının konulduğu videonun görüntülerini kısa sürede yayından kaldırdı. YouTube'a yüklenen video, kısa süre sonra yayından kaldırıldı.
Atatürk'ün fotoğrafının montajlandığı giriş görüntüsünü 39 kişinin izlediği belirlendi.
...
ADSL’de yeni tarife
Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürü Paul Doany, 1 Nisan 2007 tarihinden geçerli olmak üzere genişbant Internet (ADSL) kurulum ücretlerinde yüzde 51, erişim ücretlerinde ise yüzde 6 ile yüzde 55 arasında değişen oranlarda indirime gideceklerini açıkladı.
Yapılan indirimle yeni ücretlendirme:
Bağlantı ücreti: 29 YTL
256 Kbps kotasız bağlantı: 49 YTL
512 Kbps kotasız bağlantı: 79 YTL
1024 Kbps kotasız bağlantı: 99 YTL
2048 Kbps kotasız bağlantı: 139 YTL
3 Gb kotalı 1024 Kbps bağlantıların ise fiyatı değiştirilmezken kotası 4 Gb'ye çıkarıldı. Yeni tarifeler 1 Nisan 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak. Öte yandan zaten yoğun olan ve yeni abonelerle daha da sıkıntılı hale gelecek olan Internet yurtdışı çıkışlarında, 55Gbps olan hat kapasitesinin de artırılması bekleniyor.
...
MS OneCare sınıfta kaldı

Merkezi Avusturya'da bulunan AV Comparatives'in yaptığı testte, Microsoft'un OneCare adlı güvenlik yazılımı, 17 antivirüs programı arasında testi geçemeyen tek yazılım olmayı başardı.
Yapılan testte MS OneCare, 500 bin virüsün sadece yüzde 82.4'ünü tespit edebildi.
Çeşitli antivirüs programlarını 3 aylık aralıklarla test eden AV Comparatives'in son testinde, 14 antivirüs programı iyi, 2 antivirüs programı geçer not alırken Microsoft OneCare başarısız not aldı.
Microsoft'tan bir yetkiliyse öncelikle bu testin metodolojisi ve sonuçlarını yakından incelediklerini ve bulgularını Windows Live OneCare'in sonraki testlerde daha iyi olması için değerlendireceklerini belirtirken ürünlerinin, Amerikan ICSA Laboratuvarları ve West Point Checkpoint sisteminden sertifikalı olduğunu anımsattı.
Gökhan Bayram

Evrensel'i Takip Et