13 Mart 2007 05:00
Tüketiciler acil kamulaştırma istedi
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, 15 Mart Tüketici Hakları Günü nedeniyle hazırladıkları Tüketicilerin Acil Durum Raporunu açıkladı. Tüketicilerin yoksullaştığını, kamu kuruluşlarının peşkeş çekildiğini belirten Çakar, Tüm özelleştirmeler durdurulmalı, özelleştirilen kuruluşlar yeniden kamulaştırılmalıdır dedi.
Çakar, dün düzenlediği basın toplantısında, 43 şube ve alanlarında uzman üyelerin katılımıyla hazırladıkları raporu siyasi parti liderlerine sunacaklarını ve raporda yer verilen çözümlerin parti programlarına alınmasını isteyeceklerini söyledi. Çakar, Parti liderlerinden alacağımız söz karşısında da duyarlılıklarını ve yaklaşımlarını ölçeceğiz diyerek tüketicilerin sorunlarını ve çözüm önerilerini sıraladı. Tüketicilerin alım gücünün düşürüldüğünü, tüketicilerin yoksullaştırıldığını, sosyal devlet ve kamu yararının terk edildiğini belirten Çakar, Tüketicilerin alım gücünü artırıcı ve yoksulluğu giderici acil ekonomik ve sosyal önlemler alınmalıdır. Sosyal devlet ve kamu yararı anlayışı ön plana alınmalı ve bunun gerekleri yerine getirilmelidir dedi. Özelleştirme adı altında kamu kuruluşlarının peşkeş çekildiğini, yabancılaştırıldığını, yeni kapitülasyonlar verildiğini kaydeden Çakar, Tüm özelleştirmeler durdurulmalı, özelleştirilen kuruluşlar yeniden kamulaştırılmalıdır dedi.
KDV yüzde 1e düşürülmeli
Sağlık ve eğitim gibi en temel kamusal hizmetlerin ticarileştirildiğine, yoksul ve dar gelirli tüketicilerin bu hizmetlere ulaşmasının güçleştiğine işaret eden Çakar, eğitim ve sağlık hizmetlerinin ücretsiz sunulmasını talep etti. Dünyanın en yüksek dolaylı vergisini Türkiyede yaşayan tüketicilerin ödediğine de değinen Çakar, gıda, su, elektrik, telefon, ulaşım, doğalgaz, kömür gibi yakıtlar ile akaryakıt gibi kamusal mal ve hizmetlerden alınan KDVnin yüzde 1e düşürülmesi ve ÖTVnin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Çakar, ürün güvenliğini sağlayıcı önlemlere ağırlık verilmesini, tüketici hakları konusunda uygulamadaki aksaklıkların giderilmesini, gerekli yasal değişikliklerin yapılmasını, küresel ve çevresel kirliliğe karşı gerekli önlemlerin alınmasını, bankaların uyguladıkları yüksek faiz oranlarının ve hizmet bedellerinin düşürülmesini ve genetik yapısı değiştirilmiş ürünlerin ithalatı, üretimi ve tüketiminin yasaklanmasını istedi.
G(ö)reve destek
Sorular üzerine 14 Martta sağlık emekçilerinin sağlık hakkı için yapacağı g(ö)rev eylemini desteklediklerini belirten Çakar, Hekimlere, sağlık çalışanlarına TTBye teşekkür ediyoruz. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et